Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Prirodne nauke (see the full version of Prirodne nauke)
Oreska - Užice : Crna Rupa u Evropi - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Crna Rupa u Evropi

By: Insomnia
Date: 18.08.2008. 10:54:49
Na granici Švajcarske i Francuske počele su prve probe najvećeg akceleratora čestica koji je ikada postojao, takozvanog Velikog hadronskog kolajdera (LHC), koji treba da izvede ambiciozni eksperiment čiji je cilj da reši tajnu nastanka kosmosa.

Složeno postrojenje sagradili su vodeći fizičari planete iz Evropskog centra za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi, a svoj doprinos dali su i stručnjaci iz Srbije.
Naučnici se nadaju da će im taj uređaj, za čiju je izgradnju utrošeno 14 godina i osam milijardi dolara, omogućiti da ponovo stvore uslovi kakvi su postojali jedan trilioniti deo sekunde posle velikog praska. Iz Instituta za fiziku u Beogradu, uključenog u projekat, kažu da još nije određen tačan datum eksperimenta, koji je izazvao brojne kontroverze zbog straha da bi mogao izazvati „crnu rupu“ i kataklizmične posledice.
Kolajder se nalazi u džinovskom tunelu na dubini od 100 metara, gde će biti izazvan sudar dva snopa čestica. Upravo će posledice tih sudara biti glavni predmet istraživanja naučnika. Za Veliki hadronski kolajder vezane su brojni sporovi, pre svega zbog bojazni da bi u akceleratoru mogle da se pojave crne rupe, koje bi uništile ne samo njega već i pola teritorije Francuske i Švajcarske. Naučnici tvrde da je to u principu moguće, ali da bi te rupe postojale suviše kratko da bi nanele bilo kakvu štetu.

Kolajder u brojkama
Veliki hadronski kolajder u CERN-u je instaliran u tunelu prečnika 27 kilometara, na dubini od 100 metara.
U sudaru čestica svaki snop će se sastojati od skoro 3.000 manjih snopova od po 100 milijardi čestica.
Snopovi će se kretati kao automobil koji ide 1.600 km/h.
Sudaranje snopova će se dešavati 40 miliona puta u sekundi.
Snop će kružiti 10 sati i pri tom će prevaliti preko 10 milijardi kilometara.
3.000 kilometara žica i vlakana će nositi informacije brzinom od 3.200 terabita godišnje

Izvor blic http://www.blic.co.yu/svet.php?id=48548

Evo i countdown... http://quegrande.org/countdown/

Subject: Odg: Crna Rupa u Evropi

By: Pedja
Date: 02.09.2008. 13:12:09
http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=33312

Još 10 dana do smaka sveta?

Eksperiment simuliranja Velikog praska u Evropskom institutu za nuklearna istraživanja (CERN) u Švajcarskoj startovaće 10. septembra, a prvi sudar čestica biće izveden do 21. oktobra, u detektoru u čijoj su izgradnji učestvovali i srpski naučnici. CERN ima za cilj da veštački stvori uslove koji su postojali na delić sekunde pre Velikog praska u kome je, po zvaničnoj teoriji, nastao svemir.


U objektu smeštenom nadomak Ženeve, gde se 100 metara ispod zemlje proteže tunel dug 27 kilometara, 4. oktobra biće održana prezentacija detektora „Atlas”, mašinerije za koju je Institut za fiziku iz Beograda uradio dva tzv. mala točka, dajući, srazmerno mogućnostima, svoj doprinos najvećem projektu u istoriji nauke.

Tim povodom, događaju za koji mnogi tvrde da predstavlja prekretnicu u istoriji nauke prisustvovaće i direktor tog instituta dr Dragan Popović, koji je bio deo tima od 20.000 naučnika iz celog sveta angažovanih na 15-godišnjim pripremama za eksperiment veka.

Ceo projekat CERN je do sada koštao osam milijardi dolara, a morao je da savlada brojne, ne samo naučne prepreke. Postoji mišljenje da bi u akceleratoru mogle da se pojave crne rupe, koje bi uništile pola Francuske i Švajcarske. Radikalniji protivnici eksperimenta, među kojima ima i univerzitetskih profesora, strahuju da bi mašina - koja će pri ogromnoj brzini razbiti subatomske čestice - mogla da stvori crnu rupu, koja bi u četiri godine mogla da usisa Zemlju.

Grupa nemačkih i austrijskih profesora i naučnika podigla je tužbu protiv eksperimenta, piše „Sandej telegraf” u članku pod naslovom „Deset dana da se spase Zemlja”. Tužba je upućena Evropskom sudu za ljudska prava s argumentom da eksperiment krši osnovno pravo na život.

Naučnici uključeni u projekat tvrde da su preduzete sigurnosne mere, a da tokom eksperimenta Zemlja neće biti izložena većoj opasnosti nego što je i inače izložena kada kosmički zraci udare u njenu površinu.

Subject: Odg: Crna Rupa u Evropi

By: radnik
Date: 02.09.2008. 13:41:01
Jel ovo znaci da za 10 dana vise nece biti foruma ?  Cry

Subject: Odg: Crna Rupa u Evropi

By: Svesna
Date: 02.09.2008. 18:19:06
Dobro da nam rece da imamo jos 10 dana , da pozavrsavam neke poslicke  zdg_evil3

Subject: Odg: Crna Rupa u Evropi

By: Drogba
Date: 03.09.2008. 11:03:29
Бићу код Кљаје па ми јавите када прође тај смак света.

Subject: Odg: Crna Rupa u Evropi

By: wolf
Date: 03.09.2008. 11:06:27
Ma, znao sam da ce mi crna rupa, kad-tad, doci glave...  Cool

Subject: Odg: Crna Rupa u Evropi

By: Insomnia
Date: 05.09.2008. 14:22:21
http://forum.uzice.net/index.php?topic=15351.0

Subject: Odg: Crna Rupa u Evropi

By: Ugljesa
Date: 12.09.2008. 19:51:04
Пратите експеримент уживо. Wink

http://www.lhc-live.com/

Subject: Odg: Crna Rupa u Evropi

By: Bane_91
Date: 12.09.2008. 20:36:53
Bezi bre prestravih se...xD