Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Protest žitelja Stare čaršije iz centra Užica - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Protest žitelja Stare čaršije iz centra Užica

By: Pedja
Date: 29.08.2008. 13:20:12
http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=54787

Protest žitelja Stare čaršije iz centra Užica

Napadaju ih pacovi i zmije

Autor: V. Lojanica

Stanovnici užičkog kvarta Stara čaršija već godinama udišu neprijatan miris koji izbija iz Koštičkog potoka. Stanovi se retko provetravaju, a fekalije i otpad koje nosi potok idealno su stanište za pacove, zmije, komarce.

- Pozivam gradske čelnike da provedu jedan dan u mom stanu u centru Užica. Ne verujem da bi mogli da izdrže 24 sata. Oterao bi ih neprijatan miris Koštičkog potoka, isti onaj smrad koji nas, žitelje Stare čaršije, progoni godinama, zbog kojeg nam se gamad legu po dvorištima - kaže Aleksandar Krstović, predsednik Skupštine stanara zgrade u Ulici Mališe Atanackovića, koja se nalazi u kvartu zvanom Stara čaršija u naselju Aleksića most.

- Kao da smo u nekoj zapusteloj močvari umesto u centru grada. Koštički potok je toliki problem da sam uveren da bi bar polovina žitelja ovog naselja pristala da ostane bez struje samo da se potok sanira - dodaje Krstović.

Do pre dve-tri godine, svake sedmice dolazio je radnik komunalnog preduzeća i čistio potok i činio ga urednijim. Ali, tog čistača mesecima već niko video nije.

- U to vreme redovno su nam dolazili i sanitarci i delili mišomor i slične otrove da posipamo okolo i trujemo gamad. Sada ni njih više nema. A pacovi hoće da nas pojedu, toliko ih ima da su se odomaćili u podrumima i dvorištima, a redovno ih zatičemo i na višim spratovima zgrada - veli Krstović.

Njegov komšija Dušan Nikačević ističe da problem Koštičkog potoka traje decenijama.

- U svom slivu kroz naselje Koštica, potok prolazi pored nekoliko septičkih jama i odatle kupi sadržaj. Naš problem je ovih pedeset metara otvorenog toka, a ako grad to ne može da reši, onda je to stvarno sramota. Ako ne zbog nas, koji ne možemo čestito ni da dišemo, onda bar zbog reprezentativnijeg izgleda jedne centralne gradske četvrti. Ranije su nam pričali da je grad dobio donaciju iz Norveške da se potok zatvori, ali su i te priče utihnule - kaže Nikačević.

Dobrivoje Zarić, predsednik MZ Terazije, kojoj Stara čaršija pripada, nada se da će ove jeseni nestati problemi s Koštičkim potokom.

U Direkciji za izgradnju su mi obećali da će obale potoka biti pokošene, a korito oprano većom količinom vode da bi se ova ustajala, koja širi smrad, bukvalno oterala - kaže Zarić.

Dvorište puno pacova

Meštanka Vera Ćosović ističe da je pre nekoliko dana pred kućom imala blizak susret za zmijom, koja je ubrzo zamakla u obalama potoka.

- Dvorište mi je puno pacova, ne smem korov u bašti pred kućom da počupam. Noći ih toliko ima, prosto tutnje, da mi se katkad čini da mi kroz dvorište prolazi kamion. A smrad iz potoka je posebna priča. Zamislite leto, 35 stepeni, a ti ne možeš da otvoriš prozor zbog nepodnošljivog smrada, na čijim talasima uleću rojevi komaraca - veli ova Užičanka.

Subject: Odg: Protest žitelja Stare čaršije iz centra Užica

By: klackalica
Date: 29.08.2008. 14:43:51
Prvi put čujem da se to zove Stara čaršija   idiot2

Subject: Odg: Protest žitelja Stare čaršije iz centra Užica

By: Ugljesa
Date: 29.08.2008. 15:02:15
Тај поток се баш осећа. Пре неко вече сам јео у Колиби, и смучило ми се, баш заудара.

Subject: Odg: Protest žitelja Stare čaršije iz centra Užica

By: maler
Date: 29.08.2008. 16:20:04
I ja prvi put cujem. Koji je to deo grada?

Subject: Odg: Protest žitelja Stare čaršije iz centra Užica

By: klackalica
Date: 30.08.2008. 10:23:49
A potok ne da se oseća, nego ubija. Onde kod Fontane, kad pođem s decom na plažu, to obara s nogu od smrada.

: maler  29.08.2008. 16:20:04

I ja prvi put cujem. Koji je to deo grada?


To je ono kod Kurlage (gde su prostorije DS-a), pa levo onom jednosmernom ka Frotexu. Al stvarno nikad nisam znao da se taj deo zove Stara čaršija, za mene je ono bio Aleksića most, ili jednostavno, "kod Cvete Dabić"

Subject: Odg: Protest žitelja Stare čaršije iz centra Užica

By: immigré
Date: 30.08.2008. 14:21:28
"Stara carsija"-otkada taj naziv!?U zapisima o starom Uzicu takav naziv se nigde eksplicitno ne pominje za prostor Aleksica mosta ili uz kosticki potok, niti sam ga ikada cuo od starijih generacija uzicana.To je nekakva novotarija,  koja  ocigledno nema mnogo veze sa tradicijom grada.

Subject: Odg: Protest žitelja Stare čaršije iz centra Užica

By: Svesna
Date: 31.08.2008. 00:44:02
I ja sam prvi put cula da taj deo grada neko naziva " Stara carsija " . Znam masu ljudi koji tu stanuju i niko od njih ne zna za ovaj naziv . Izgleda da je novinar bas bio mastovit kad je pisao ovaj tekst pa hoce da nam u " pesnickom nadahnucu " prekrsti Aleksica most  slap

Subject: Odg: Protest žitelja Stare čaršije iz centra Užica

By: batwoman
Date: 31.08.2008. 11:45:55
Moj matori je odrastao u tom delu. Prozor iznad knjizare C.Zvezda i bas bio komsija sa doticnim Nikacevicem. E, umal' se covek ne ugusi kad mu pomenuh naziv  Grin. Nikad cuo! Ovaj Lojanica je nepresusan izvor [mod: uklonjen neprihvatljiv recnik]! Cheesy