Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Ženski kutak (see the full version of Ženski kutak)
Oreska - Užice : Volite li da tkate? - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Volite li da tkate?

By: Pedja
Date: 21.09.2008. 00:30:30
Jos kad sam bio klinac u skoli smo iz Domacinstva ucili kako se tka. Morali smo da napravimo dreni ram i ceo mehanizam za tkanje i da napravimo neku tkaninu. Izgleda da sam se samo ja primio na ovu tehniku posto sam jedini izatkao celu malo vunenu torbu u koju su mogle da se smeste i skolske knjige. Milsim da je jos uvek ima negde sacuvanu.

No, problem sa tkanjem je bio taj sto je trebalo napraviti drveni ram i mehanizam za podizanje zica, sto nije svima lako dostupno, a i ono sto smo mogli da napravimo je mehaniki bilo prilicno nestabilno te se brzo kvarilo. Odusevljenje tkanjem je brzo splaslo.

Sa tkanjem sam se sreo jos jednom, mnogo kasnije negde u srednjoj skoli, kada smo obilazili tada veoma poznatu uzicku tkacnicu (koje danas vise nema) i gde sam video prave ogromne tkacke masine i odusevljavao se kako sve to radi i koliko se fino izatkan materijal na njima dobija.

Danas naidjoh na google-u na zanimljiv video, uputstvo kako se moze napraviti prirucna tkacka masaina bez mnogo mehanike. Vrlo jednostavno i kreativno zamisljeno moze mnoge da podstakne da se pozabave tkanjem, makar da naprave neki zanimljiv ukras.

Evo pogledajte:
Subject: Odg: Volite li da tkate?

By: Vukica
Date: 17.12.2008. 07:33:53
E Pedja ti si show pukoh od smeha gde nadje tkanje smile

Subject: Odg: Volite li da tkate?

By: Bebe
Date: 14.10.2009. 18:57:02
Ne,ne i ne. . . Grin