Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Sevojno (see the full version of Sevojno)
Oreska - Užice : Nikodin Jevtić: "Srbijagas" nezakonito postavio gasovod preko mog imanja! - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Nikodin Jevtić: "Srbijagas" nezakonito postavio gasovod preko mog imanja!

By: Pedja
Date: 26.09.2008. 22:37:59
http://www.kurir-info.rs/clanak/srbija/kurir-26-09-2008/razbucace-gasovod

Razbucaće gasovod

Nikodin Jevtić iz Užica tvrdi da mu je "Srbijagas" nezakonito postavio gasovod preko imanja, spreman da ukloni cevi i po cenu eksplozije

Nikodin Jevtić (46) iz Užica zapretio je juče da će krampom iskopati, a zatim i preseći gasovodne cevi pod visokim pritiskom koje su prešle preko njegovog imanja u Sevojnu. Jevtić je zapretio da od svoje namere neće odustati iako bi takav pokušaj lako mogao da se završi eksplozijom u kojoj bi stradao i koja bi verovatno ugrozila obližnje skladište gasa za pogone valjaonica bakra i aluminijuma koje su priključene na gasovod. On tvrdi da je preduzeće "Srbijagas" nezakonito razvelo sekundarnu gasovodnu mrežu preko njegovog imanja iznad Valjaonice bakra i Valjaonice aluminijuma i da nije našao odgovarajuću zaštitu pred sudskim organima.

- Punih pet godina pokušavam pred sudom da dokažem da mi je oteto šest i po ari zemlje, ali uzalud. Iskopaću cev gasovoda i preseći je, pa neka se desi šta god hoće, jer ja drugog načina da dokažem da sam u pravu više nemam.

On je, ne spori, krajem 2004. godine sa "Srbijagasom" potpisao sporazum o ustupanju na trajno korišćenje 2,6 ari zemlje za postavljanje sekundarne mreže gasovoda prema valjaonicama. Tada je kao naknadu dobio oko hiljadu evra, ali je, tvrdi, trasa gosovoda u međuvremenu promenjena, pa je, umesto na nepuna tri ara, mreža postavljena na devet ari njegovog imanja.

- Kad sam video šta su uradili, tražio sam nadoknadu. Ponudili su mi par stotina evra, pa sam odlučio da ih tužim jer su prekršili raniji dogovor i zauzeli znatno veću površinu moje zemlje. U aprilu 2007. godine Opštinski sud u Užicu presudio je u moju korist i obavezao "Srbijagas" da mi na ime nadoknade štete isplati 740.000 dinara, odnosno oko 10.000 evra i sudske troškove od oko 113.000 dinara. I taman kad sam pomislio da je mojim mukama kraj, da je pravda zadovoljena, Viši sud ukinuo je presudu Opštinskog suda u Užicu i predmet vratio na ponovno odlučivanje - priča Jevtić.


SVE PO ZAKONU!

U "Srbijagasu" juče je nezvanično objašnjeno da gasovod u Sevojnu ima upotrebnu dozvolu, da je urađen po svim propisima i da ima sve saglasnosti lokalne samouprave. Za Jevtića kažu da je prvobitno tražio veliki novac za svoju zemlju, a da mu je ponuđeno kao i ostalim vlasnicima, što on nije prihvatio. U ovom preduzeću nezvanično kažu da Jevtić, ako je nezadovoljan, svoja prava i dalje može tražiti na sudu, a da je njegova pretnja posao za neke druge službe.

Autor: Zoran Šaponjić