Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Užička privreda (see the full version of Užička privreda)
Oreska - Užice : Užički izvoznici na udaru svetske finansijske krize - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Užički izvoznici na udaru svetske finansijske krize

By: Pedja
Date: 23.10.2008. 14:47:50
http://www.danas.rs/vesti/ekonomija/sve_manje_porudzbina_iz_inostranstva.4.html?news_id=143221

Užički izvoznici na udaru svetske finansijske krize

Sve manje porudžbina iz inostranstva


Užice - Privreda užičkog regiona, koja je uglavnom izvozno orijentisana, i te kako oseća posledice aktuelne svetske finansijske krize, pa su pojedina preduzeća koja posluju na inače zahtevnom tržištu Evropske unije, suočena sa manjkom posla.

Primera radi, fabrika Impol-Seval u Sevojnu ima sve manje porudžbina iz inostranstva, dok Inos-Sinma, jedno od naših najvećih preduzeća za prikupljanje i reciklažu sekundarnih sirovina (posluje na berzi metala), radi sa samo pet odsto kapaciteta.

Jernej Čokl, predsednik uprave kompanije Impol iz Slovenske Bistrice, koja je 2001. godine postala većinski vlasnik sevojničke Valjaonice aluminijuma, obećava da posledice krize neće biti sanirane otpuštanjem radnika.

- To praktično znači da ćemo, ako sada radimo u tri smene, zbog manjka posla raditi u dve smene ili možda nećemo raditi petkom, ali sigurno nećemo otpuštati radnike. Usvojili smo Akcioni plan kojim je precizirano kako ćemo se ponašati u slučaju zaoštravanja krize i taj plan važi i za Sevojno. Neophodno je da imamo što manje zaliha, a kapacitete livnica uposlićemo tako što ćemo praviti odlivke za Seval ili Impol. Koliko bude porudžbina za limove i druge proizvode, toliko ćemo i raditi - istakao je Čokl. Uz konstataciju da je, imajući u vidu posledice krize u svetu, stanje u Impolu i sevojničkom Sevalu „ipak relativno dobro“, on je rekao da je sadašnja situacija daleko od one iz nekoliko prethodnih godina.

Inače, fabrika Impol-Seval, nakon privatizacije kada je većinski vlasnik postao slovenački Impol, povećala je proizvodnju pet puta, dok je produktivnost porasla za čak osam puta, a 95 odsto proizvoda izvozi se na tržište EU. Zapošljava 740 radnika čija su prosečna neto primanja oko 40.000 dinara.

Prema oceni Ninka Tešića, generalnog direktora sevojničke fabrike, osim pada broja porudžbina iz inostranstva, poslovanje opterećuje pad cene metala na berzama, kao i rast kursa evra i dolara.

Rajko Vidić, vlasnik preduzeća Inos-Sinma, kaže da je svetska kriza uslovila da ova firma trenutno koristi samo pet odsto svojih kapaciteta, jer je prestala da sarađuje sa železarama u Smederevu, Nikšiću, Zenici, ali i sa partnerima iz Italije.

- Svetska kriza bukvalno nam je poremetila sve planove. Bacila nas je na kolena, a 160 zaposlenih ostavila bez posla. Kako se kriza direktno reflektuje na kompaniju najbolje govori podatak da je cena gvožđa na berzi pala sa 690 na samo 190 dolara. Uprkos tome, posledice krize nećemo rešavati otpuštanjem radnika, jer smo za četiri godine u njih mnogo uložili i dostigli odličnu produktivnost - kaže Vidić i dodaje da je ovo preduzeće već smanjilo troškove poslovanja.

Autor: N. Kovačević