Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Započeo štrajk glađu u sudu - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Započeo štrajk glađu u sudu

By: losmi
Date: 09.11.2008. 21:52:07
Milan Zlatić traži pravdu od petooktobarskog protesta
Započeo štrajk glađu u sudu
Autor: V. L. | 08.11.2008. - 05:00

Milan Zlatić
UŽICE - Milan Zlatić (50), koji je na demonstracijama 5. oktobra 2000. godine teško povređen, od preksinoć štrajkuje glađu pred zgradom suda u Užicu. Razlog štrajka je prvostepena sudska presuda kojom mu se zaključno sa avgustom ove godine obustavlja isplata novčane razlike između njegovih primanja u invalidskoj penziji, u koju je dospeo usled pada pod točkove bagera na protestu, i plate koju bi zarađivao da je radno sposoban.

Zlatića, poznatijeg pod nadimkom Pale Petooktobraš, na čuvenom antirežimskom skupu u Takovskoj ulici kod zgrade RTS-a pregazio je bager Ljubiše Đokića zvanog Džo Bagerista. Demonstrant iz Užica tada je zadobio prelome dvanaest rebara, kuka, karlice, butne kosti, potres mozga, a 21 dan posle toga bio je klinički mrtav. Kasnije je presavio tabak i zbog zadobijenih povreda tužio državu, koja mu je na osnovu sudske presude isplatila 1.743.845 dinara na ime nematerijalnih troškova.
Ali Zlatić se nije zaustavio na toj sumi. Kako je marta 2005. morao da ode u invalidsku penziju, godinu dana posle penzionisanja Opštinskom sudu u Užicu podneo je tužbu, tražeći da mu država nadoknadi razliku između 22.000 dinara, sume koju prima kao penzioner, i plate od 40.000 dinara koju bi zarađivao da je radno aktivan.
- Umesto 18.000 dinara mesečno, sud mi je priznao razliku koja se kreće u rasponu od tri do osam hiljada dinara. Iako ni taj novac, koji je sud odredio, još nije počeo da mi se retroaktivno isplaćuje, nedavno sam dobio novo rešenje kojim od avgusta ove godine više nemam pravo na tu naknadu. Sada me sud upućuje da ponovo podnesem novu tužbu protiv države kako bih i dalje mogao da ostvarujem pravo na naknadu koja mi pripada. Ali, meni ne pada na pamet ponovo da presavijam tabak zbog stvari koje su dokazane, pet godina vucaranja po sudnicama i parnicama koštalo me je mnogo vremena i živaca - priča Zlatić.
Zbog sporne presude, za koju kaže da ga tretira mrtvim čovekom, odlučio se da stupi u štrajk glađu, i to baš na stepenicama suda. Odatle će otići, obećava, samo u dva slučaja - ako sud usvoji njegov zahtev, preinači presudu i odobri mu dalju isplatu naknade i posle avgustovskog čeka, ili će ga u suprotnom za nekoliko dana mrtvog od gladi odneti iz suda.
http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=64457