Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Liftom u Potpećku pećinu - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Liftom u Potpećku pećinu

By: Pedja
Date: 20.11.2008. 21:15:03
http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Liftom-u-Potpecku-pecinu.lt.html

Liftom u Potpećku pećinu

Oko devet hiljada turista godišnje poseti poznatu Potpećku pećinu, smeštenu u brdu iznad magistrale između Užica i Požege. Njen monumentalni ulaz najviši je na Balkanu (50 metara). Još su krajem 19. veka istraživači pisali da je on „veličanstveniji no ulaz u ma koju srpsku pećinu“. Krečnjak u njoj beličaste je boje i fine mozaičke strukture, a iz pećine izbijaju dva vrela koja grade rečicu Petnicu, na kojoj su preduzimljivi meštani napravili nekoliko ribnjaka za gajenje pastrmke.

Pećina je već odavno dostupna turistima, sa nekoliko stotina metara uređenih staza. Otvorena je za posete od ranog proleća do kasne jeseni. Ipak, obimniji radovi na njenoj obnovi nisu preduzimani skoro četvrt veka, pa se upravo zato priprema ne samo sanacija unutrašnjosti, uređenje stepenica, pristupnih staza, uklanjanje visećeg kamenja i stenja, nego i – ugradnja lifta.

Kako nam je rekao direktor Turističke organizacije Užica Radomir Smiljanić, tokom razgovora o sanaciji pećine koji su vođeni sa stručnjacima beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta došlo se na neobičnu ideju o postavljanju lifta na ulazu u pećinu. Ta atrakcija će, uz panoramsko razgledanje okoline i lakši pristup – a postojeće ulazne stepenice su visoke, zimi se zalede – omogućiti da pećina cele godine za turiste bude otvorena.

Tako će ovaj biser među pećinama Srbije postati dostupniji i zanimljiviji, pa uz druge atrakcije ovog kraja – tradicionalnu grnčariju u Zlakusi, Terzića avliju, međunarodnu koloniju keramike, ribnjake na Petnici, živopisna sela koja su postojbina najboljih trubača – privući još više posetilaca. Projektom uređenja Potpećke pećine konkurisano je za sredstva iz NIP-a u iznosu od sedam miliona dinara, a najavljuje se da bi dogodine mogla da bude obavljena obnova pećine.

B. Pejović

Subject: Odg: Liftom u Potpećku pećinu

By: Pedja
Date: 01.12.2008. 17:32:01
http://www.danas.rs/vesti/hronika/dezurna/panoramski_lift_za_turiste.47.html?news_id=146596

Turistička organizacija Užice ima ambiciozne planove za Potpećku pećinu

Panoramski lift za turiste

Užice - Potpećka pećina, koja se nalazi četrnaest kilometara od Užica prema Požegi, u selu Potpeć, trebalo bi uskoro da dobije panoramski lift. Kako je objasnio Radomir Smiljanić, direktor Turističke organizacije Užice, ugradnja tog lifta koštala bi oko sedam miliona dinara, a sa tim projektom, kako je najavio, grad će konkurisati za sredstva iz Nacionalnog investicionog plana.

- Lift bi omogućio turistima potpuno novi doživljaj Potpećke pećine. Otvor pećine je visok 50 metara i to je najveći pećinski ulaz u našoj zemlji, pa ćemo to iskoristiti za novu atrakciju koja bi trebalo da privuče nove turiste - objasnio je Smiljanići dodao da će ugradnjom lifta turistima biti omogućeno da ovaj speleološki dragulj posećuju tokom cele godine, bez obzira na vremenske prilike.

- Ugradnja lifta učiniće pećinu bezbednom i dostupnom deci, osobama sa invaliditetom i starima. Pored toga, pećinu ćemo moći da koristimo i za multimedijalne prezentacije, performanse i druge sadržaje i to u galeriji koja je u podnožju lifta - dodao je direktor užičke Turističke organizacije.

On ističe da je u saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom i organizacijom Ker internešnel, koja finansira projekte turističkog razvoja u slivu reke Drine, gotov projekat uređenja pećine, stepeništa, pristupnih staza, uklanjanja visećih stena i kamenja, kao i ugradnje lifta. Pored toga, kako navodi, Potpećka pećina bi trebalo da dobije novi sistem hladne rasvete, jer je postojeći zastareo i podiže temperaturu na oko 14 do 15 stepeni, čime negativno utiče na mikroklimu u pećini.


Neophodna sanacija odrona

Potpećku pećinu je pre dve godine posetilo oko šest hiljada turista, lane dve hiljade više, ali ove godine poseta je smanjena, nakon odrona pre četiri meseca, od kada je zatvorena za turiste. Procena je da bi sanacija koštala oko dvanaest miliona dinara, ali u Turističkoj organizaciji grada kažu da nemaju toliko novca.


Autor: N. Kovačević