Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Užičku hidrocentralu na Đetinji juče je posetila japanska delegacija - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Užičku hidrocentralu na Đetinji juče je posetila japanska delegacija

By: Pedja
Date: 27.11.2008. 16:50:28
http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Japanci-upoznaju-Teslu.lt.html

Japanci upoznaju Teslu

U pratnji japanskog ambasadora Tadašija Nagaija, užičku hidrocentralu na Đetinji juče je posetio i Hirošita Osamu, čovek koji je inicirao podizanje spomenika Nikoli Tesli u Tokiju i koji je učinio mnogo da svoje sunarodnike upozna sa delom srpskog genija
Ambasador Tadaši Nagai i Hirošita Osamu u pratnji gradonačelnika Užica Jovana Markovića u hidroelektrani na Đetinji (Foto S. Jovičić)


Letos je u Muzeju elektroenergije u Tokiju, kroz koji godišnje prođe 50.000 posetilaca, otkriven spomenik Nikoli Tesli, zahvaljujući inicijativi i akciji Japanca Hirošite Osamua, a juče je ambasador Japana u Srbiji Tadaši Nagai, s kojim je bio i pomenuti Osamu, posetio Užice i obišao Teslin spomenik kraj najstarije hidrocentrale na Balkanu. Reč je o elektrani na Đetinji, koja i danas radi, a sagrađena je 1900. po principima Teslinih polifaznih struja.

Detaljnije upoznavanje Japanaca sa delom našeg najvećeg naučnika počelo je nakon što je Hirošita Osamu posetio Muzej Nikole Tesle u Beogradu. Oduševljen viđenim, on je, po povratku u Japan, shvatio da se o svemu tome u njegovoj domovini nedovoljno zna. Poveo je akciju, koju je podržalo 110 japanskih donatora, pa je krajem juna ove godine u muzeju u Tokiju otkrivena spomen-bista Nikole Tesle, sa natpisom: srpskom velikanu. A Užičani su, početkom avgusta, otkrili spomenik Nikoli Tesli kraj najstarije hidrocentrale, ne znajući da je ista počast Nikoli Tesli odata i u Zemlji izlazećeg sunca.

– Moj prijatelj Hirošita je po dolasku u Srbiju prvi put čuo za Teslu, jer u Japanu nije bilo mnogo poznato šta je taj veliki naučnik radio. Smatrali smo da je to sramota za nas, pa je Hirošita poveo akciju da Teslino stvaralaštvo približimo našim sunarodnicima. Pokrenuta je inicijativa i prikupljen je novac za spomenik u muzeju u Tokiju. Pošto nam je, prilikom prekjučerašnjeg intervjua za RTS, novinar Branko Stanković predložio da vidimo spomenik Tesli u Užicu i staru hidrocentralu, mi smo, evo, odmah došli i zahvalni smo vam na gostoprimstvu – kazao je ambasador Nagai, čija je država, valja pomenuti, tokom ove decenije dala donacije Srbiji od 250 miliona evra, uglavnom za potrebe zdravstva i školstva.

U društvu gradonačelnika Užica Jovana Markovića, direktora užičke „Elektrodistribucije” (koja gazduje starom elektranom) Vladimira Dogandžića i drugih, gosti iz Japana razgledali su našu najstariju hidrocentralu i pratili rad „Simensovih” generatora, koji ni posle 108 godina ne posustajy.

B. Pejović

Subject: Odg: Užičku hidrocentralu na Đetinji juče je posetila japanska delegacija

By: Top
Date: 28.11.2008. 18:22:31
Tada sam prvi put biio u jednom delu hidrocentrale, na kraju, ispod stene gde se nalazi i originalna plocha (kamen temeljac) sa natpisom koji nisam uspeo da prochitam.. smile
Bio sam u svakom delu centrale...ali kada sam video i taj deo, odushevio sam se.