Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Zagađenje u Užicu povećano pet puta - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Zagađenje u Užicu povećano pet puta

By: Pedja
Date: 27.11.2008. 16:51:52
http://www.blic.rs/srbija.php?id=67360

Zagađenje u Užicu povećano pet puta

Lekari preporučili da se ne otvaraju prozori


UŽICE - Koncentracija čađi u vazduhu u Užicu veća je pet puta od dozvoljene. Lekari Zavoda za javno zdravlje upozoravaju da je vazduh na skali kvaliteta dostigao nivo „opasan” i preporučuju hroničnim bolesnicima, starijim i deci da ostanu u kućama.

Aparati za kontrolu kvaliteta vazduha izmerili su prekjuče kod poslovnice PIO fonda 264 mikrograma čađi, naspram 50 mikrogama kolika je dozvoljena granica. Na mernom mestu kod Doma zdravlja čađ je dostigla 151, a u dečjem vrtiću u Sevojnu 114 mikrograma u kubnom metru vazduha. Na sreću po zdravlje Užičana, koncentracija sumpordioksida i azotovih oksida za sada je u propisanim granicama.

Koliko je situacija sa zagađenim vazduhom alarmanta, svedoči i saopštenje Zavoda za javno zdravlje.

- Osobe sa plućnim i srčanim oboljenjima, starije osobe i deca trebalo bi da skrate boravak napolju i ako je moguće da ostanu kući i smanje sve aktivnosti. Hronični bolesnici moraju uzimati redovno terapiju, a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja obavezno se javiti lekaru. Ostali treba da izbegavaju aktivnosti napolju. Ne preporučuje se provetravanje stanova u jutarnjim i večernjim satima - poručuju lekari.

Kako kažu pedijatri Dispanzera „Majka i dete”, proteklih dana neznatno je povećan broj dece obolele od respiratornih infekcija. Međutim, poučeni iskustvima iz proteklih godina, tokom kojih se povećao broj najmlađih Užičana sa oboljenjima disajnih organa, lekari ne isključuju mogućnost da dođe do porasta broja pacijenata kako grejna sezona bude sve više odmicala.

Sneg koji je juče pao donekle je pročistio vazduh i rasterao maglu i smog, ali vremenska prognoza, koja najavljuje hladnije dane bez padavina, obećava da će zagađen vazduh i dalje mučiti Užičane. Dobrosav Jovanović, gradski ekološki inspektor, kaže za „Blic” da se hronični problem zagađenosti vazduha u Užicu može rešiti samo pod uslovom da se zabrani motorni saobraćaj i da se ugase privatna ložišta. Ipak, Jovanović napominje da je iz zime u zimu zagađenost vazduha sve manja i da napretku doprinosi sve veći broj kotlarnica koje sa uglja prelaze na mazut.

- Gasifikacija bi rešila problem pod uslovom da njom budu obuhvaćena privatna ložišta, koja su jedan od najvećih zagađivača, ali bojim se da će novac predstavljati prepreku. Po zakonu, ekološka inspekcija može intervenisati i kazniti samo vlasnike privatnih kotlarnica koji se greju nepropisanim vrstama goriva. Mi smo pronašli 20 takvih sličajeva i za sada uputili upozorenja da se sa tom praksom prekine - obrazlaže ovaj inspektor. Tvrdnju da je saobraćaj šteti kvalitetu vazduha, Jovanović obrazlaže činjenicom da je koncentracija čađi kod PIO fonda, smeštenog uz prometnu Omladinsku i Ulicu Nikole Pašića, daleko veća od količine iste materije kod Doma zdravlja, u delu grada ga je frekventnost vozila daleko manja.

Ne kažnjavaju škole sa kotlarnicama na ugalj

Na kvalitet vazduha znatno utiču i škole i dečji vrtići koji se još uvek greju na ugalj, ali neuputno je tim ustanovama u kojima borave deca odrezati kaznu ili im zabraniti grejanje. Tokom zimskog raspusta Osnovna škola „Dušan Jerković” trebalo bi da se priključi na gradsko grejanje i izbaci iz uporebe staru kotlarnicu na ugalj, što će osetno uticati na bolji kvalitet vazduha u centru grada - kaže ekološki inspektor Dobrosav Jovanović.

Vladimir Lojanica

Subject: Odg: Zagađenje u Užicu povećano pet puta

By: Top
Date: 28.11.2008. 18:17:45
Koja je ovo godina kako slusham ove statistike? I? Ne treba mi nikakav nauchnik da bi znao da je napolju zagadjeno. Ne treba mi niko da bih video crnu dimchinu koja svakodnevno izlazi iz hotela Zlatibor, hiljade kola koja su zakrchena na ulicama, zapaljene kontejnere...
Shta me briga koliko je puta zagadjeno sve dok je zagadjeno?!

"Lekari preporučili da se ne otvaraju prozori" Da nisu preporuchili i da se ne izlazi iz kuce ?!

koliko vidim u skorije vreme u uzicu ce najunosniji biznis biti biznis sa bocama sa kiseonikom.

Subject: Odg: Zagađenje u Užicu povećano pet puta

By: zeve
Date: 29.11.2008. 07:35:07
U Krcagovu imamo dodatni problem ,naime u Higijenskom zavodu spaljuju medicinski otpad i to tek posle 22h pa je nemoguce otvoriti prozor.To rade u kasnim vecernjim satima,verovatno sto nesmeju preko dana,pa me interesuje kome bi trebali da se obratimo

Subject: Odg: Zagađenje u Užicu povećano pet puta

By: dandelion
Date: 29.11.2008. 09:11:32
A ja kukam sto mi kosava produvala kroz usi i glava me boli od toga.  slap

Subject: Odg: Zagađenje u Užicu povećano pet puta

By: Svesna
Date: 01.12.2008. 00:24:09
Nista novo ! Bilo bi cudo da nam vazduh nije zagadjen a to bi za nas , koji smo vec godinama navikli na smog , moglo biti i pogubno . Ko zna da li bi uspeli da prezivimo cist vazduh ?  icon2

Subject: Odg: Zagađenje u Užicu povećano pet puta

By: Pedja
Date: 11.12.2008. 13:30:05
http://www.kurir-info.rs/clanak/srbija/kurir-11-12-2008/uzicani-danima-disu-na-skrge


Užičani danima dišu na škrge

Posle bezmalo desetak dana tokom kojih je grad bio pod debelim oblacima magle i smoga, a meštani disali ‘’na škrge’’, Užičani su tek juče i prekjuče normalnije prodisali zbog vetra koji je rasterao smog.

Krajem novembra i prvih dana decembra koncentracija čađi u vazduhu koju meri ovdašnji Zavod za javno zdravlje bila je i pet-šest puta veća od dozvoljenih vrednosti, a naročito teško stanje bilo je u najstrožem centru grada, na raskrsnici kod poslovnice Fonda PIO, gde je danima bilo teško proći, a kamoli živeti u okolnim zgradama. Srećom, koncentracija sumpor-dioksida i azotovih oksida tih dana bila je u propisanim granicama.Užičani godinama muku muče sa aerozagađenjem. Sve nade građani i odgovorni i dalje polažu u gasovod i konverziju gradskih i privatnih kotlarnica sa mazuta i uglja na gas. Taj posao je u toku, ali i dalje veoma daleko od realizacije, pa su stariji Užičani, naročito u novembru i decembru, danima primorani da sede u stanovima, dok deca koja idu u školu udišu gustu koncentraciju čađi i drugih otrovnih gasova.

- Starije osobe, deca i osobe sa plućnim i srčanim oboljenjima trebalo bi da skrate boravak napolju i, ako je moguće, da ostanu u kući i smanje sve aktivnosti. Hronični bolesnici trebalo bi redovno da uzimaju terapiju, a ako osete pogoršanje zdravstvenog stanja, da se odmah jave lekaru. Tokom prepodneva i uveče ne preporučuje se provetravanje stanova - poruka je koju užički lekari danima šalju građanima. Prema podacima iz dispanzera ‘’Majka i dete’’, poslednjih dana broj dece sa respiratornim infekcijama neznatno je povećan, ali iskustva lekara govore da broj pacijenta s tim problemima raste kako odmiče grejna sezona.  

Autor: Zoran Šaponjić