Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Sećanje na branioce Kadinjače - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Sećanje na branioce Kadinjače

By: Pedja
Date: 01.12.2008. 17:22:19
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Secanje-na-branioce-Kadinjache.lt.html

Sećanje na branioce Kadinjače


Srbiju za fašizam optužuju oni koji fašistički deo svoje istorije žele da prikriju, rekao je na komemoraciji ministar Žarko Obradović
Stara jugoslovenska trobojka sa petokrakom juče na Kadinjači (Foto Beta)

Branioci Kadinjače herojskom i legendarnom borbom ušli su u najslavnije stranice srpske istorije. Njihova slava je večna, a nama ostaje da sledimo njihovu želju da u svojoj zemlji živimo i stvaramo u miru i slobodi.

Ovo je juče na istorijskom brdu kod Užica, tokom komemoracije u Memorijalnom spomen-kompleksu kojom je obeležena 67. godišnjica borbe Radničkog bataljona protiv nadmoćnijeg okupatora, rekao je ministar prosvete u Vladi Srbije Žarko Obradović govoreći o značaju Kadinjače i našem današnjem odnosu prema slobodarskoj prošlosti.

– Srbija je ponosna na svoj doprinos antifašizmu, malo zemalja u Evropi može po tome da se meri s njom. Optuživati danas Srbiju za fašizam teška je i neistinita konstrukcija onih koji fašistički deo svoje istorije žele da prikriju. Mi u Srbiji gradimo takav sistem vrednosti, sistem školstva, kulture u kome odnos prema antifašizmu zauzima posebno mesto. Na svaki pokušaj da se poništi srpski antifašizam, koji realno ima svetski i evropski značaj, celokupno naše društvo, a pogotovo njegov politički i intelektualni deo, u obavezi je da deluje jedinstveno, odlučno i odmah – istakao je ministar Obradović.

Po njegovim rečima, patriotizam nam je i danas potreban, svi mi, njeni državljani, imamo obavezu i dužnost da čuvamo i razvijamo Srbiju.

– Danas u miru, kad vodimo bitku za državnu i teritorijalnu celovitost Srbije i bolji standard građana moramo da mobilišemo sve svoje snage. Najvažnija je bitka za znanje, nove tehnologije, za zapošljavanje, protiv siromaštva. Srbija je najjača kad gradi i stvara. Istorijsko iskustvo je pokazalo da smo najveće rezultate ostvarivali samo onda kad smo bili jedinstveni u nacionalnom pogledu. Upućujem apel da sukobljeni lični interesi ustupe mesto saradnji, međusobnom uvažavanju i radu, za zajedničko dobro i napredak Srbije – naglasio je ministar prosvete, pozivajući na poštovanje i uvažavanje boraca za slobodu i antifašizam, te na čuvanje spomenika podignutih oslobodiocima.

Vence i cveće na spomenik herojima Kadinjače položile su delegacije Vlade Srbije, ministarstava odbrane i rada i socijalne politike, gradova Užica, Bajine Bašte, Smederevske Palanke, Republičkog odbora SUBNOR-a, boračkih organizacija iz više gradova, odbora Saveza potomaka ratnika iz ratova od 1912. do 1920. godine, stranaka SPS i Komunista Srbije, Samostalnog sindikata, Planinarskog društva „Sevojno”, kao i rodbine poginulih. Parastos stradalim služili su sveštenici užičke crkve.

Uz poznata znamenja iz doba SFRJ na komemoraciju na Kadinjači došlo je nekoliko stotina okupljenih, mahom boraca, mada su ovom prilikom svoje prisustvo hteli da istaknu i učenici Užičke gimnazije, transparentom na kome je pisalo: „Za sećanje koje uči da se ne ponovi, za sećanje kao gorko nasleđe i kao pravo na Evropu i svet, hrabrim koracima znanja. Kao spomen palim junacima – užički gimnazijalci”.Umetnički deo komemoracije izveli su glumci pozorišta iz Užica tekstom „U susret suncu smrću smrt uništiti”.

B. Pejović
[objavljeno: 30/11/2008]