Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Užičani među redovnijim platišama u Srbiji - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Užičani među redovnijim platišama u Srbiji

By: Pedja
Date: 08.12.2008. 15:45:18
http://www.blic.rs/srbija.php?id=68248

Užičani među redovnijim platišama u Srbiji

Prvo plate vodu i struju, a onda kupuju hranu

Užičani za struju, vodu i druge komunalne usluge duguju oko 188 miliona dinara. I pored toga i činjenice da svakog meseca stotinak građana bude tuženo zbog duga za komunalije, Užičani važe za najredovnije platiše u državi. Veći deo duga Užičana odlazi na struju, 141 milion, dok komunalije redovno plaća više od 90 odsto građana. Većina Užičana kaže da prvo plate komunalije, pa tek onda razmišljaju o kupovini hrane, odeće i obuće.

Prema podacima Sistema objedinjene naplate (SON) kojiu ime gradskih preduzeća „Vodovoda“, „Direkcije za izgradnju“, „Bioktoša“, „Stana“ i „Toplote“ naplaćuje komunalije, zbirni račun užičkih domaćinstava za grejanje, vodu, kanalizaciju, gradsko građevinsko zemljište, održavanje stanova, odnošenje smeća iznosi 47 miliona dinara. U SON-u kažu da Užičani iz meseca u mesec sve redovnije izmiruju dugove i napominju da procenat naplativosti usluga iznosi čak 91,35 odsto.

- Do početka prošle godine naplativost komunalnih usluga kretala se između 65 i 85 odsto, zavisno od preduzeća. Kada je aprila 2007. uveden Sistem objedinjene naplate situacija je počela da se popravlja. Iako nemam podatke iz svih gradova, oni kojima raspolažemo kažu da u mestima veličine Užica teško gde naplativost prelazi 80 odsto, pa možemo da tvrdimo da su Užičani najrevnosnije platiše u Srbiji - kaže Branko Đurić, rukovodilac Sistema objedinjene naplate.

Najredovnije platiše, kažu u SON-u su penzioneri koji, izuzimajući najsiromašnije, uglavnom prvih dana u mesecu izmiruju obaveze. Preko 300 domaćinstava duguje više od 10.000 dinara, a na svakih šest meseci tužbu dobije između 600 i 800 korisnika. Među najvećim dužnicima, kaže Đurić, ima ljudi različitog imovnog stanja - od socijalnih slučajeva do bogatih koji zaboravljaju na svoje obaveze.

Građani najviše duguju „Toploti“, 20 miliona dinara, a zatim slede „Vodovod“ sa 13,5 i „Stan“ sa 4,5 miliona. „Bioktoš“ na ime odnošenja smeća, pijačarine, parkiranja u javnoj garaži i održavanja grobnih mesta potražuje 4,3 a Direkcija za izgradnju za naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta 2,3 miliona dinara.

- Užice je odavno među gradovima sa najboljom naplatom troškova vode i kanalizacije, a jedan od osnovnih razloga je niska cena vode, koju domaćinsta plaćaju 18,29 dinara po kubiku - kažu u „Vodovodu“.

Za razliku od gradskih komunalnih preduzeća, „Elektrodistribucija Užice“ ima dosta više problema kako bi naplatila dugove. Za struju užička domaćinstva duguju 141 milion, odnosno dve mesečne fakture. Uprkos velikim dugovima Užičani su redovnije platiše struje i od Požežana koji duguju tri fakture i Čajetinaca i Kojseraca koji nisu platili više od dva mesečna računa. Kako kažu nadležni u „Elektrodistribuciji Užice“ u toku novembra isključeno je 156 najneodgovornijih neplatiša iz Zlatiborskog okruga.

Vladimir Lojanica