Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Užička privreda (see the full version of Užička privreda)
Oreska - Užice : Užičke firme ostvarile suficit od sto miliona dolara - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Užičke firme ostvarile suficit od sto miliona dolara

By: Pedja
Date: 17.12.2008. 22:59:34
http://www.biznisnovine.com/cms/item/stories/sr.html?view=story&id=27499


Užičke firme ostvarile suficit od sto miliona dolara

(Tanjug-Ekos)

Firme užičkog regiona ostvarile su za deset meseci ove godine spoljnotrgovinsku razmenu u vrednosti od 1,06 milijardi dolara, ili 15 odsto više u odnosu na prošlu godinu, uz suficit od oko 100 miliona dolara, saopštila je danas Regionalna privredna komora Užica.

Više od 80 odsto izvoza odnosi se na metalne proizvode - bakar i aluminijum, namensku industriju, poljoprivredne prozvode, pre svega maline, a značajan udeo imali su i tekstilci. Najviše su se uvozile sirovine metala, motorna vozila i tekstilni proizvodi.

Oko 55 odsto izvoza realizovano je u Nemačku, Italiju, Sloveniju i Crnu Goru, uz suficit od 256 miliona dolara, dok je najviše robe uvezeno iz Ruske Federacije i Bugarske (oko 48 odsto ukupnog uvoza), uz deficit od 220 miliona dolara.

Suficit u razmeni sa inostranstvom firme užičkog regiona imale su i u trgovini sa BiH, SAD, Francuskom, Belgijom, Švajcarskom, Holandijom, Velikom Britanijom, Mađarskom i Češkom Republikom, a deficit u razmeni sa Austrijom, Kinom, Turskom, Indijom, Hrvatskom i Makedonijom.

Sa zemljama EU u ovom periodu ostvaren je suficit u razmeni u iznosu od 251 milion dolara, a sa zemljama bivše SFRJ 64 miliona dolara, dok je sa zemljama centralne i istočne Evrope zabeležen deficit u razmeni od 223 miliona dolara.

Industrijska proizvodnja u užičkom regionu, prema podacima Regionalne privredne komore, uvećana je za 3,4 odsto za deset meseci ove godine u odnosu na isti lanjski period.

Povećanje u prerađivačkoj industriji iznosi 4,1 procenat,, dok je u sektorima vađenje rude i kamena i proizvodnji električne energije zabeležen lošiji rezultat u odnosu na nivo zemlje.

U oktobru je, međutim, zabeležen pad proizvodnje od 0,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što bi, prema oceni stručnjaka, mogao da bude i nagoveštaj da počinju da se osećaju posledice ekonomske i finansijske krize u svetu.

Iako privreda užičkog regiona nadmašuje republičke proseke po obimu proizvodnje i izvoza, zarade su ispod republičkog proseka i u oktobru je prosečna plata iznosila 30.791 dinara.

Najbolje se zarađivalo u Kosjeriću, gde je prosek plate u privredi bio 42.125 dinara, u Užicu 36.307 i Sjednici 36.000 dinara, dok su najniže prosečne plate bile u Arilju 23.412, Priboju 24.269 i Ivanjici 24.648 dinara.

Subject: Odg: Užičke firme ostvarile suficit od sto miliona dolara

By: vladegasac
Date: 21.12.2008. 23:21:11
Gledajući na razvoj privrede u poslednjih par godina možemo slobodno reći da Grad Užice i nema privredu već samo par tajkunskih firmi koje ,ako njihove gazde kažu da su se zasitili igranja, mogu biti sutra zatvorene.
Ceo tekst o procvatu Užičke privrede mi izgleda kao bleda kopija one propagande devedesetih ,ne znam samo gde se navukoše ovolike prosečne zarade ,pa se slobodno pitam ko je ovde lud.
Iskreno govoreći kada u gradu ,u kojem nije došla ni jedna strana investicija,imate samo par jakih tajkunskih firmi i sve su izvoznog karaktera, onda nije ni teško da imate jak suficit.
Ali da li je sve tako lepo ?Pa naravno da nije .Sve pare odoše za Beograd a ovde može da dođe samo pusta seljaština i nemaština.Govore o nekim biznis inkubatorima i poslovnim zonama a ne umeju već izgrađenu infrastrukturu i objekte ponovo da vrate u funkciju .
U Gradu Užicu garantujem da 80% građana koji rade ne primaju platu veću od 25000 din. , tako da mi nije jesna ta priča sa prosečnim platama, naravno da kancelarijski pacovi po državnim preduzećima imaju republički prosek ,za njih se ne bojim.

Subject: Odg: Užičke firme ostvarile suficit od sto miliona dolara

By: DJ_Uro_UE
Date: 22.12.2008. 09:36:24
: vladegasac  21.12.2008. 23:21:11

...naravno da kancelarijski pacovi po državnim preduzećima imaju republički prosek ,za njih se ne bojim.


Nisi bash potpuno u pravu shto se ovoga tiche. Proveri prvo neke stvari pre nego shto ih izlozhish ovde Wink