Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Užice okovano ledom - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Užice okovano ledom

By: Pedja
Date: 15.01.2009. 16:43:28
http://www.kurir-info.rs/clanak/srbija/kurir-15-01-2009/polomljeni


Polomljeni

Zlatiborski kraj okovan ledom, a zbog teških povreda u Užicu zbrinuto skoro 60 pacijenata. hirurzi operišu danonoćno

Za poslednjih tridesetak sati Užičani su na svojoj koži dobro osetili moć razjarene prirode. Ledena kiša, koja je počela da pada u utorak po podne i koja je padala u noći između utorka i srede, okovala je čitav ovaj kraj, koji je skoro 20 sati bio potpuno paralisan, a putari su teškom mukom uspevali da održe prohodnom magistralu preko Zlatibora.

Od utorka posle podne do juče ujutru u užičku bolnicu primljeno je ukupno 57 Užičana, koji su pri padu na ledu zadobili prelome i uganuća ruku, nogu, kukova, povrede glave, potres mozga, a računa se da je broj onih s lakšim povredama, koji se nisu javili u bolnicu, daleko veći.

- Prethodna 24 sata sigurno su, po broju povređenih koje smo primili i zbrinuli, među najgorim u istoriji ove bolnice. Većina povređenih zbrinuta je na odeljenju ortopedije, ali smo tokom noći i jutros, zbog velikog broja povređenih koji su pristizali, bili primorani da neke pacijente smeštamo i na druga odeljenja. Istovremeno, uveden je vanredni operativni program - kaže Danijela Vasiljević, portparol bolnice u Užicu.

Dr Aco Moljević, ortoped u užičkoj bolnici, kaže da za 22 godine koliko radi na odeljenju ortopedije nije zapamtio ovoliki broj povređenih u jednom danu.

- Od juče radimo neprekidno, a u ovom trenutku na operaciju čeka 11 pacijenata s teškim povredama nogu. Svi na odeljenju angažovani smo na zbrinjavanju povređenih ljudi. Ne sećam se ni da smo za vreme rada imali ovoliko pacijenata u kratkom vremenskom periodu - kaže Moljević.

Među onima koji su povređeni posle pada na ledu su i dvojica policajaca, od kojih je jedan zadobio težak potres mozga, a drugi prelom ruke.

- Deca su mi lepo rekla da ne izlazim iz stana, ali ja sam jutros pošla po hleb i pala sam posle samo nekoliko koraka. Srećom, samo sam iščašila nogu - kratko nam je juče ispričala penzionerka iz centra Užica koja je s torbom za hleb završila u bolnici.

U gradu je za 24 sata zabeleženo ukupno 12 saobraćajnih nesreća, dvostruko više nego običnim danima.

Led u utorak i juče ujutru okovao je i Novu Varoš, Prijepolje, Zlatibor. Seoski putevi u novovaroškom kraju juče su bili kao ledene piste, kojima niko nije mogao da prođe, a srećom, u samom gradu nije bilo težih udesa.
- U domu zdravlja u Prijepolju u utorak po podne zbirnuli smo šestoro pacijenata koji su padom na ledu zadobili prelome ruke. Jutros smo zbrinuli još dve lakše povrede, a malo pre podneva jednu stariju ženu smo, zbog teškog preloma kuka, uputili na operaciju u Užice - izjavio je juče dr Mirsad Ljuhar, direktor doma zdravlja u Prijepolju.


ČARAPE NA CIPELE

Ulice, posebno u višim delovima Užica, juče ujutru bile su kao ledene bob staze, pa su iz naselja na brdima oko grada do centra, sa čarapama preko cipela, sišli samo oni koji su morali.

Subject: Odg: Užice okovano ledom

By: Pedja
Date: 15.01.2009. 16:44:44
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=134&status=jedna&vest=135736

Ortopedije krcate!

Ne pomažu rizla, so i lopate, ledena kiša pretvorila je tokom prethodna dva dana Užice u veliko opasno klizalište. Samo za jedan dan, lekari su zbrinuli 50 sugrađana sa prelomima kostiju.

- Utorak je bio najkritičniji, više nemamao gde da smestimo pacijente, pa smo neke od njih prebacili na ušno odeljenje gde ima slobodnih kreveta - kažu na Odeljenju ortopedije Opšte bolnice u Užicu.

Samo u sredu ujutru prijavilo se novih devet pacijenata sa prelomima, najčešće ruku, nogu i kukova. Lekari su bili prinuđeni da uvedu vanredni operativni program, povećan je broj osoblja u svim smenama.

Na užičkim ulicama dogodilo se bezbroj manjih saobraćajnih nezgoda. Taksisti su vozili samo centralnim gradskim ulicama, jer su periferna naselja bila okovana ledom. Radnici JKP ”Bioktoš” su neprekidno posipali trotoare solju, obišli su skoro svaki ćošak u gradu, ali se pokazalo da su svi napori bili nedovoljni u dvodnevnom naletu ledene kiše.

N. J. - B. P. - D. G