Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Užička privreda (see the full version of Užička privreda)
Oreska - Užice : Užički privrednici tvrde da neće biti otpuštanja - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Užički privrednici tvrde da neće biti otpuštanja

By: Pedja
Date: 21.01.2009. 13:31:10
http://www.blic.rs/srbija.php?id=75163


Užički privrednici tvrde da neće biti otpuštanja

U izvozu nalaze spas od krize


Otpuštanja radnika zbog ekonomske krize neće biti, najavljuju u preduzećima u užičkom kraju. Jedino će Valjaonica bakra otpuštati radnike, ali po socijalnom programu koji je ranije predviđen. Kako najavljuju preduzetnici, izlaz iz teške finansijske situacije potražiće u izvozu.

U Valjaonici aluminijuma „Impol Seval“, jednom od pet najvećih srpskih izvoznika, obim posla je smanjen, ali proizvodnja teče, a u ovoj fabrici najavljuju da otpuštanja neće biti. Plate zaposlenih ostale su na nivou zarada iz poslednjih meseci prošle godine, a u slučaju teže krize, najavljuje menadžment, teret će podneti svi zaposleni „ravnomerno i solidarno“.

Kriza se kroz pad cene njihovih proizvoda osetila i u drugom gigantu - Valjaonici bakra u Sevojnu. Izjava vlasnika ovog preduzeća Zorana Drakulića da će Valjaonica otpustiti 140 radnika shvaćena je u Užicu kao početak masovnog otpuštanja u ostalim preduzećima, ali u ovoj firmi smiruju strasti.

- Ti ljudi će do 1. marta napustiti fabriku, ali ne zbog krize, već uz otpremninu, kako je planirano ugovorom o privatizaciji. Istina je da ne očekujemo da ćemo u 2009. imati posla kao prošle godine, ali postoje obećanja da otpuštanja neće biti - kaže za „Blic“ Dragovan Drašković, predsednik Sindikata Valjaonice bakra.

Milan Bojović, direktor „Puteva“, kaže da se kriza manifestovala na poslovanje ovog preduzeća zbog nemogućnosti naplate potraživanja. Bojović, koji je nedavno izjavio za „Blic“ da država duguje „Putevima“ oko 10 miliona evra, tvrdi da nijedan zaposleni neće dobiti otkaz, osim povremeno angažovanih radnika koji su na pauzi dok ne počne građevinska sezona. Rajko Vidić, vlasnik preduzeća „Sinma“ koje se bavi preradom sekundarnih sirovina, napominje da njegova firma radi smanjenim kapacitetom zbog drastičnog pada tražnje proizvoda crne metalurgije. Ipak 160 radnika „Sinme“ krizu za sada ne osećaju kroz manje plate, a uz to imaju obećanje gazde da niko neće biti proglašen viškom.

Preko 200 radnika konfekcije „Kadinjača“ na plaćenom je odsustvu jer u januaru nisu imali dovoljno posla.

- U februaru će biti nešto posla za domaće tržište, a do kraja tog meseca sve oči će biti uperene u pregovore o izvozu u Nemačku. Teško je prognozirati šta će biti sa nama ako Nemci odustanu, jer je domaće tržište prezasićeno - kaže Spasoje Jovanović, predsednik Samostalnog sindikata „Kadinjače“, napominjući da se zarade radnika u ovoj firmi kreću između 10.000 i 18.000 dinara.

Dok je većina preduzeća prošlu godinu završila tako što je manje ili više osetila udar krize, montažno-proizvodna firma „Jedinstvo“ upamtiće 2008. kao najuspešniju u svojoj istoriji u kojoj je ostvaren promet od 45 miliona evra. I najave za 2009, kaže Mića Mićić, direktor „Jedinstva“, jesu optimističke.

- Očekujemo da ugovorimo posao u Alžiru čija je vrednost 20 miliona evra. Radićemo na gasifikaciji, vodovodu, kanalizaciji i izgradnji postrojenja vode. Računamo i na nastavak poslova u Moskvi i Krasnodaru, kao i na nastavak radova na izgradnji fabrike vode na Skadarskom jezeru, što je posao vredan 17 miliona evra - kaže Mićić.

Biljana Terzić, portparol filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, pozivajući se na istraživanje koje je ova služba sprovela, kaže da nema mesta strahu da će u dogledno vreme biti većeg otpuštanja radnika u Užicu. U regionalnom veću Saveza samostalnih sindikata strahuju da bi svako dalje otpuštanje zaposlenih u privredi dovelo do skoro potpunog zamiranja industrije koja je početkom devedesetih imala 17.000, a prošle godine samo 5.000 radnika.


Izvezli municiju za 50 miliona dolara

I „Prvi partizan“, koji posluje u sistemu odbrambene industrije, u protekloj godini potukao je dosadašnje rekorde u proizvodnji i izvozu, jer je na svetsko tržište plasirao sportsku i lovačku municiju vrednu 50 miliona dolara. U ovom preduzeću, tvrde užički oružari, kriza se ne oseća, a ugovoreni poslovi nagoveštavaju dodatno upošljavanje kapaciteta.

Zaposleni u najvećim fabrikama

PREDUZEĆE, STALNO ZAPOSLENI
Valjaonica bakra 1.018
„Jedinstvo“ 1.000
„Putevi“ 800
„Impol Seval“ 724
„Prvi partizan“ 615


Autor: Vladimir Lojanica