Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Užička privreda (see the full version of Užička privreda)
Oreska - Užice : Zlatiborski proizvođači pršute ogorčeni - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Zlatiborski proizvođači pršute ogorčeni

By: Pedja
Date: 30.01.2009. 14:51:18
http://www.blic.rs/srbija.php?id=76613


Zlatiborski proizvođači pršute ogorčeni

Za uvođenje standarda daju i po 10.000 evra


Proizvođačima suhomesnatih proizvoda sa Zlatibora, koji su ušli u program dobijanja HACCP standarda, država traži 4.000 evra samo da im saopšti uslove koje bi trebalo da ispune za dobijanje ovog standarda. Kako proizvođači navode, samo obuka radnika i priprema knjigovodstva koštaće ih od pet do deset hiljada evra, a dodatna ulaganja u proizvodnju i do milion evra. Proizvođači kažu da će mnogi od njih odustati od posla zbog visoke cene standarda koji dokazuje ispravnost proizvoda i omogućava izvoz i prodaju u velikim trgovinama.

U narednih nekoliko meseci, najavljeno je iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, proizvođači pršute moraće da uvedu HACCP standard, koji reguliše zdravstvenu i higijensku ispravnost artikala od sušenog mesa, ili u suprotnom svoju robu neće moći da izvoze, prodaju restoranima i marketima. Tek nekoliko proizvođača iz Mačkata uvelo je HACCP ili je u postupku uvođenja, dok njihove komšije sa manjom proizvodnjom još uvek svode računicu da li će moći da se plate standardizaciju.

- Država traži da uvedemo HACCP standard, a da bi to uradili samo za početak procesa, samo da nam kažu šta treba da učinimo, potrebno je 4.000 evra. Pa još kada se nadovežu ostali troškovi u postupku - to su ogromne pare. Država nas je umesto u stare zanate uvrstila u čistu industriju, a to nije dobro ako žele da mi napredujemo i radimo. Plašim se da mnoga domaćinstva neće moći da podnesu toliki trošak - kaže Milija Brković, višestruki pobednik mačkatske „Pršutijade”.

Proizvođači strahuju da će zbog plaćanja standardizacije morati da podignu cenu, što bi smanjilo prodaju njihovih proizvoda.

- Jedan od komšija koji je ušao u proces standardizacije rekao mi je da će ga sve koštati oko 400.000 dinara. Sa jedne strane, znamo da bez HACCP neće moći da se radi, ali su u pitanju velike pare koje većina od nas nema - kaže Aleksandar Radojičić, pršutar iz Mačkata.

Oko uvođanja HACCP standarda nedoumice nemaju samo veliki proizvođači.

- Sertifikat smo dobili od švajcarske kuće SGS. HACCP standard košta od pet do deset hiljada evra, zavisno od proizvodnih kapaciteta firme, a u tu cenu je uračunata samo obuka radnika i primena standarizacionog knjigovodstva. Primera radi, da bi udovoljili propisima HACCP, izgradili smo novi proizvodni objekat u koji je uloženo milion i po evra - kaže Zoran Šopalović, vlasnik firme „Šopalović produkt”.

Na nedavno održanoj „Pršutijadi”, direktor Uprave za veterinu Zoran Mićović pokušao je da objasni proizvođačima iz Mačkata neophodnost uvođenja HACCP-a.

- Na nama je da domaćinima pomognemo da uvedu standard koji se svuda traži. U užičkom kraju ćemo održati niz predavanja i predočiti ljudima šta se od njih zahteva. Oni treba da adaptiraju objekte i zadovolje propise, a mi ćemo nastojati, umesto da ih jurimo i kažnjavamo, da im pomognemo i damo vremena da odrade propisano - kazao je Mićević.

Autor: V. Lojanica
 


Ministarstvo: Proizvođači znali za uslove

Rok za uvođenje HACCP standarda za proizvođače hrane životinjskog porekla istekao je 1. januara. Izuzetak su, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, proizvođači koji su krajem 2008. godine ušli u proceduru za uvođenje ovog standarda, čime im je rok produžen za tri do četiri meseca. U Ministarstvu navode da su svi proizvođači još ranije bili upoznati sa uslovima uvođenja standarda. U Ministarstvu dodaju da njihovi inspektori ovih dana rade kontrolu u celoj Srbiji kako bi se uverili koliko je proizvođača uvelo HACCP standard. One za koje se ispostavi da standard nisu uveli, očekuju kazne.

M. Š.

Subject: Odg: Zlatiborski proizvođači pršute ogorčeni

By: шумадинац
Date: 21.02.2009. 14:46:35
Ма воли нас европа шта вам је.