Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Elektronika (see the full version of Elektronika)
Oreska - Užice : Ko sve čita čip koji je ugrađen u vaš pasoš? - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Ko sve čita čip koji je ugrađen u vaš pasoš?

By: Pedja
Date: 03.02.2009. 20:00:36
Naša javnost je već neko vreme prepuna svakojakih apokaliptičnih komentara vezano za digitalizaciju ličnih karata i pasoša koji su uglavnom posledica nerazumevanja tehnologije. Međutim, to ne znači da ne treba ignorisati potencijalne probleme.

U lične karte je ugrađen čip koji se može pročitati isključivo kontaktim čitačem. Čip ne sadrži ništa opasnije od podataka koji i inače stoje odštampani na običnoj ličnoj karti. Postojanje čipa samo olakšava celu proceduru - umesto da neko kome trebaju vaši podaci prepisuje sa nje, jednostavno je provuče kroz čitač i svi podaci su prepisani. Dodatna sigurnost je što se očitavanje ne može izvršiti bez kucanja PIN koda koji samo vi znate (i ne treba da ga nikome saopštavate).

Sa pasošima je već sasvim druga priča. Za razliku od ličnih karata u pasoše su ugrađeni čipovi koji se mogu očitati beskontaktnim putem (RFID). To već daje dovoljno prostora za skepsu i zabrinutost, jer beskontakno očitavanje znači da čip može biti očitan u bilo kom trenutku i bez vašeg znanja, jer nije neophodno da pasoš izvadite iz džepa da bi on bio pročitan.

Očitavanjem čipa moguće pročitati njegov jedinstveni broj, a taj jedinstveni broj se može upotrebiti da vas identifikuje. Sve što je potrebno, to je da se nekako očitani broj poveže sa vama, a to se može uraditi na svakom mestu gde vi i inače morate da se identifikujete: na raznim šalterima, prilikom prelaska granice, potvrdom karata na aerodromima i u bilo kojoj drugoj situaciji gde neko može da ima pristup vašim ličnim podacima i da istovremeno očita vaš dokument (sa ili bez vašeg znanja).

Pasoš nije jedini dokument koji ima RFID čip. RFID tehnologija je već godinama široko rasprostranjena, tako da je moguće da kod sebe imate neki drugi dokument koji takođe ima ugrađen čip za beskontakno očitavanje. Na primer, imate li karticu za identifikaciju prilikom ulaska u neki objekat a koja se očitava beskontakno (ne mora biti u obliku kartice, može biti i dugme, privezak za ključ ili nešto drugo). U njoj je isti čip kao i u pasošu i sve to važi za pasoš, važi i za tu karticu - gde god da postoji RFID čitač on će tu karticu očitati.


Ceo članak: http://pedja.supurovic.net/ko-sve-cita-cip-koji-je-ugraden-u-vas-pasos/

Subject: Odg: Ko sve čita čip koji je ugrađen u vaš pasoš?

By: Kojoks
Date: 21.08.2010. 16:57:22
Svaka cast za ovo Pedja upotpunosti si upravu.