Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Dom i porodica (see the full version of Dom i porodica)
Oreska - Užice : Tajna uspešnog braka - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 12

Subject: Odg: Tajna uspešnog braka

By: alexg
Date: 23.10.2009. 18:15:22
Takodje i familije mladenaca treba da se uzdrzavaju od komentarisanja njihovih poteza u njohovom zajednickom zivotu. Zato, sto su upravo ti komentari okidac buducih trvenja izmedju supruznika.


Najbolje rečeno.

Ljubav, tolerancija, poverenje...ja gledam na to ovako: ako su dvoje se zabavljali godinu, dve-tri, nebitno, upoznali su i dobre i loše strane onog drugog, tako da braka ne bi ni bilo da toga nema.

Ali, ovo što si pomenula, mešanje u brak...to je apsolutna ''zaovštavšina'' balkanskog mentaliteta. Ljudima je prosto u prirodi da se mešaju, tzv. ''savetuju'' (ne kažem, ima tu i dobrih stvari da se čuje), ali generalno sve to kasnije vodi u razmerice. I zato, najbolje je to odmah saseći u korenu, pa nauštrb ljutnje pojedinih (jer ima i toga...) i samo tako živeti neki svoj život.

Bolje recepture nema...

Subject: Odg: Tajna uspešnog braka

By: Starla
Date: 18.01.2010. 13:35:45
"Mesanje u brak" ljudi sami dozovle.
Niko ne moze da se mesa ,ako mu ti ne dozovlis..
A recept za uspesan brak je po meni sloboda,ne gusenje partnera,razumevanje i mnogo mnogo kompromisa.

Subject: Odg: Tajna uspešnog braka

By: camill67
Date: 17.02.2010. 20:54:26
draga to ti mislis da ces da utices na cinjenicu da li ce ti se neko (u)mesati u brak ili to pokusati. U balkanskom miljeu gde se muska deca odgajaju na jedan nacin a zenska na drugi, u slucaju braka jedino im je resenje da se presele na drugi kraj sveta gde im se ama bas niko nece moci umesati ni na koji nacin. A ako ostanu u lokalu..taj brak, veza ili zajednica su unapred osudjeni na propast..
Mada, naravno tvoj brak ili tvoja veza opstaje ali ti znas po koju cenu..a filozofirati mozemo do jutra o ljubavi, ne(gusenju) partnera i ostalim izmisljenim razlozima..

Subject: Odg: Tajna uspešnog braka

By: Starla
Date: 17.02.2010. 23:03:02
Ne volim generalizacije.Ne mislim da su svi dao tog "balkanskog miljea" .A i da jesu,svako moze da utice na svoju sudbinu i zivot.
U mom slucaju stvarno postoji fin odnos sa suprugovim roditeljima.On je takav tip da ne trpi da mu neko deli savete i ne voli kada neko pokusava da mu nametne bilo sta.Njegovi roditelji  to dobro znaju i ne pokusavaju da ga promene. Oni cak imaju opusteniji odnos sa mnom i rado su vidjeni gosti u nasoj kuci.
Doduse retko se vidjamo pa je mozda zato taj odnos tako skladan Tongue
Ali i na samom pocetku ja sam im jasno i nedvosmisleno dala do znanja do koje granice se moze ...i da vidis oni to postuju smile

Subject: Odg: Tajna uspešnog braka

By: goranelag
Date: 22.02.2010. 13:27:05
Biti realan u svakoj situaciji!

Subject: Odg: Tajna uspešnog braka

By: alexg
Date: 22.02.2010. 14:04:05
Slažem se s Stralom. Nisu svi deo ''balkanskog miljea'', ali jedna stvar u tom ''miljeu'' je jako pozitivna: cene se vrednosti porodice i porodica je na prvom mestu, za razliku od mentaliteta na zapadu koji je drugačiji.
I tačno, ne treba generalizovati, jer svaka individua shvata ''mešanje u brak'' na svoj način. Jer, na primer, savet tašte ili svekrve, koji oni daju iz najbolje namere, zet, odnosno snaja može da protumači kao ''mešanje'', a opet ima slučajeva gde postoji mešanje u brak u pravom smislu te reči. Meni je jako čudno kada čujem da su se posvađale snaja i svekrva oko neke gluposti, ali baš gluposti.

Saveti roditelja su uvek dobrodošli, kao i to da su mi uvek dragi gosti.  Cheesy