Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Turistički pohod stazama partizana - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Turistički pohod stazama partizana

By: Pedja
Date: 15.03.2009. 14:29:21
http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Turistichki-pohod-stazama-partizana.lt.html


Turistički pohod stazama partizana


Četvorodnevni program „Stazama Užičke republike”, osim dela istorije po kojem je Užice najpoznatije, obuhvatiće i druge znamenitosti grada i okoline


Deo istorije koji je decenijama bio simbol Užica, a koji je onda godinama bio u zapećku, već s proleća će oživeti kroz turistički program nazvan „Stazama Užičke republike”. Osmislila ga je ovdašnja Turistička organizacija, trajaće četiri dana, a zainteresovani će po ceni od stotinu evra po osobi imati prilike da posete Narodni muzej, pored koga se nalazi veliki Titov spomenik(sklonjen ovde pre 18 godina sa Trga partizana), a zatim će obići partizansku fabriku oružja u muzejskim trezorima, gde će ih kustos upoznati sa istorijskim podacima o 73 dana postojanja Užičke republike, koja je 1941. bila prva oslobođena teritorija u okupiranoj Evropi i na kojoj su Titovi partizani uspostavili svoju vlast. Zatim sledi obilazak drugih užičkih znamenitosti, poput Trga partizana, pa zgrade u kojoj je bila partizanska štamparija, ispred koje će devojke u partizanskim uniformama deliti primerke „Borbe”, čije je izlaženje obnovljeno tokom postojanja Užičke republike .

Narednog dana, turisti idu na Kadinjaču, u posetu Memorijalnom kompleksu, posvećenom Radničkom bataljonu, čiji su gotovo svi borci izginuli u bici sa nadmoćnijim nemačkim trupama, koje su preduzele ofanzivu na Užičku republiku.

Program će biti dopunjen posetom i drugim užičkim znamenitostima, poput Jokanovića kuće, Gradske galerije, Trga Svetog Save, 109 godina stare hidrocentrale i srednjovekovne tvrđave, a za kraj je predviđen obilazak sela Zlakuse, znanog po grnčarima, etnoparka Terzića avlija, Potpećke pećine i ribnjaka pastrmke na rečici Petnici.

U hotelu „Zlatiborska noć” na Beloj Zemlji, gde će turisti konačiti, na meniju će biti domaća jela, poput užičke „lepinje sa sve”, a za goste će biti priređene i modne revije rukotvorina, predstava u ovdašnjem pozorištu...

– Naša namera je da ovim oživimo turizam u gradu, a kulturnoistorijsko nasleđe po kome smo prepoznatljivi već je trasiran put koji treba iskoristiti – kaže za „Politiku” Radomir Smiljanić, direktor TO Užice, dodajući da već ima najava dolazaka, mahom ekskurzija. I Grci su najavili dolazak, a očekuje se da će program „Stazama Užičke republike” biti primamljiv i za turiste iz Slovenije.

B. Pejović

Subject: Odg: Turistički pohod stazama partizana

By: dandelion
Date: 15.03.2009. 14:43:34
Samo ne znam kako se u staze uzicke republike uklapaju "užičke znamenitosti, poput Jokanovića kuće, Gradske galerije, Trga Svetog Save, 109 godina stare hidrocentrale i srednjovekovne tvrđave, a za kraj je predviđen obilazak sela Zlakuse, znanog po grnčarima, etnoparka Terzića avlija, Potpećke pećine i ribnjaka pastrmke na rečici Petnici".
Mozda sam nesto propustila na Jadrankinim casovima istorije!