Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Regionalizacija: Užice za centar zapadne Srbije - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 12345

Subject: Regionalizacija: Užice za centar zapadne Srbije

By: Pedja
Date: 16.03.2009. 09:37:11
http://www.blic.rs/srbija.php?id=83673

Užičani se bore za više investicija

Žele da budu centar regionalnog razvoja

Prema novom modelu regionalnog razvoja, Srbija bi trebalo da bude podeljena na sedam regija, a Užičani žele da njihov grad bude centar zapadne Srbije. Kao svoje prednosti ističu geografski položaj, to što su sedište nekoliko regionalnih institucija, ali i blizinu aerodroma Ponikve. Kako navode, ukoliko Užice postane regionalni centar, lakše će moći da privuče investitore i tako obezbedi nova radna mesta.

Regiju zapadne Srbije činiće Zlatiborski, Kolubarski i Mačvanski okrug, a sedište će biti u Užicu, Valjevu ili Šapcu.

- Ako izgubimo ovu bitku, ostaćemo pasivno pogranično područje, daleko od investitora - kaže gradonačelnik Užica Jovan Marković.

Užičani su svesni da će grad koji bude izabran za sedište regije za par godina postati zdravstveni, administrativni, kulturni, turistički i obrazovni centar, koji će lakše moći da privuče kapital i dođe do novih radnih mesta.

- Prvi zadatak biće da centralu EPS-a, koja je pre tri godine izmeštena u Kraljevo, vratimo u Užice. Samo taj projekat značiće novih sto miliona dinara svakog meseca za investiranje u elektromrežu okruga, plus otvaranje novih radnih mesta i angažovanje podizvođača iz ovog kraja - objašnjava Marković. Kako nezvanično saznajemo, Užičani su već dobili podršku od Vlade Srbije za ovu ideju.

Aduti koje Užice trenutno ima su sedište Pogranične policije i Turističke regije „Prekodrinska inicijativa”, kao i to što je nosilac projekta regionalne deponije. Pored toga, kao prednosti ističu i geografski položaj i turističke centre Zlatibor, Taru i Mokru Goru. Država je obećala da će Užice postati regionalni centar Carinarnice i najavila za ovu godinu otvaranje slobodne industrijske zone u Sevojnu. Takođe, gradske vlasti ne odustaju od izgradnje industrijske zone u Braneškom polju. Ipak, najveći problem Užica je saobraćajna infrastruktura.

- Lobiramo da se od budućeg autoputa Horgoš-Požega odvoji krak prema Višegradu koji će proći kroz Užice. Radimo i na dobijanju saglasnosti da se konačno obnovi aerodrom Ponikve i stavi u funkciju civilnog saobraćaja. Potrebno je izvaditi šest aviona koji su ostali zatrpani i uložiti oko 20 miliona evra u izgradnju pratećih objekata. Ulaganja jesu velika, ali će višestruko značiti za ovaj kraj. Studija o izvodljivosti predvidela je otvaranje 50 radnih mesta, ne računajući značaj ove vazdušne luke za turizam, industriju i poljoprivredu - ističe Marković.

Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije „Zlatibor”, smatra da Užice zaslužuje da bude centar zapadne Srbije i predlaže sastanak predsednika svih opština i narodnih poslanika ovog kraja.

- Takav sastanak je neophodan da bismo se dogovorili o prioritetima regiona i da nam se više ne dešavaju stvari kao u prošlosti. Bilo je i toga da poslanici iz užičkog kraja glasaju u Skupštini Srbije protiv izgradnje autoputa Horgoš-Požega jer su zastupali stavove stranaka, pa i da se protive amandmanu koji predviđa da 20 miliona evra od prodaje NIS-a pripadne Zlatiborskom okrugu - podseća Đurić.

Pozicija centra zapadne regije, smatra Miloš Radojević, marketing menadžer Regionalne razvojne agencije „Zlatibor”, doprineće da više novca iz fondova Evropske unije stigne za razvoj Zlatiborskog okruga.

Vladimir Lojanica

Subject: Odg: Regionalizacija: Užice za centar zapadne Srbije

By: novembar 1
Date: 17.03.2009. 02:18:03
"Regiju zapadne Srbije činiće Zlatiborski, Kolubarski i Mačvanski okrug, a sedište će biti u Užicu, Valjevu ili Šapcu."

O tome sigurno neće odlučivati samo ekzaktne činjenice i argumenti, već to čiji poslanici ne spavaju na sednici odbora i plenarnim sednicama, čija opštinska rukovodstva imaju bolji status u svojim partijama (i zbirno u koalicijama), čiji rukovodstva su spremna da rizukuju svoje fotelje boreći se za status svoje opštine i grada, da se suprotstave velikim bez straha za lični interes zarad opšteg interesa onih koji su ih izabrali i čije interese treba da predstavljaju.
Ovog puta zaista ne bi smeli da izgubimo u toj podeli. Dosta je bilo !   icon2 icon7 Angry

Subject: Odg: Regionalizacija: Užice za centar zapadne Srbije

By: krle_ue
Date: 17.03.2009. 12:14:29
Ужице је много трпело последње 2 деценије а можда и више што се тиче неких великих инвестиција, проеката итд. Заостали смо у много чему у односу на рецимо Чачак и Краљево. Мислим да би крајње време било да се нешто из корена промени у нашем граду. Добили смо статус града, средишта неких институција се плако враћају у УЖИЦЕ (синдикат железничара, ЕПС...). Полако се исправљају грешке наслеђене од претходне власти, "нејаких Уроша" и "килавих Радована".
Објективно сагледано, мислим да је у овом тренутку УЖИЦЕ благи фаворит над Шапцем и Ваљевом.

Subject: Odg: Regionalizacija: Užice za centar zapadne Srbije

By: Pedja
Date: 17.03.2009. 12:21:31
Bili smo mi i blagi i jaki favoriti za mnogo sta sto na je kraju ispalo sasvim drugacije. Za ovo nema spavanja.

Ako se dogodi da Uzice propusti ovu priliku, oni koji budu imali politicku odgovornost za to bi trebalo da plate cenu, i to ne ostavkama, nego da bar jedno dvadeset godina budu potpuno odstranjeni sa politicke scene grada.

Pri tom ne mislim na pojedinacnu odgovornost nego na stranacku i ne mislim ni na jednu konkretnu stranku, nego na sve one stranke koje svojim necinjenjen ili nedovoljnim cinjenjem ili losim cinjenjem budu doprinele da prilika bude propustena, ako bude propustena.

Subject: Odg: Regionalizacija: Užice za centar zapadne Srbije

By: novembar 1
Date: 17.03.2009. 21:15:34
: Pedja  17.03.2009. 12:21:31

Bili smo mi i blagi i jaki favoriti za mnogo sta sto na je kraju ispalo sasvim drugacije. Za ovo nema spavanja.
Ako se dogodi da Uzice propusti ovu priliku, oni koji budu imali politicku odgovornost za to bi trebalo da plate cenu, i to ne ostavkama, nego da bar jedno dvadeset godina budu potpuno odstranjeni sa politicke scene grada.
Pri tom ne mislim na pojedinacnu odgovornost nego na stranacku i ne mislim ni na jednu konkretnu stranku, nego na sve one stranke koje svojim necinjenjen ili nedovoljnim cinjenjem ili losim cinjenjem budu doprinele da prilika bude propustena, ako bude propustena.


Sve potpisujem, ALI,
U vreme istih ovih koji su sada u koalicionoj vlasti i u gradu i na nivou Republike, desilo se što se desilo. Dakle, refinansirali smo im kredit. Ali, produženja roka nakon toga NEMA, nadam se da su toga svesni! Iz sve snage navijam da uspeju, ali nažalost, duboko u sebi osećam se kao zadnja budala koja još jednom HOĆE da potisne zebnju i pamćenje, dopusti da opet veruje, navija, želi, bodri i moli se za uspeh zarad onih na kojima svet ostaje. sad1

Subject: Odg: Regionalizacija: Užice za centar zapadne Srbije

By: alexg
Date: 29.04.2009. 22:08:57
Hm...prvo, pitanje regionalizacije se često ''nametne'' kada malo narodu treba dati ''hleba i igara'', bar to je moje mišljenje. Naime, počevši od 2000. godine, pitanje regionalizacije se otvaralo isključivo pred izbore ili kad nema druge teme koja bi zaokupljivala našu pažnju (građana). Nema sumnje da pojedine strukture u vlasti, a tek u opoziciji, regionalizaciju vidi odmah kao separatizam (iako, po mom mišljenju to nema veze s vezom), ali isto tako smatram da će to pitanje kad tad (a, možda uskoro) biti dovedeno i do čina realizacije.
Regioni su zamišljeni kao administrativne jedinice (koje bi objedinile sadašnje upravne okruge), a ne kao pokrajne, kao što neki to uporno prikazuju, sa nekim nadležnostima, pre svega regionalnog značaja. To je svakako dobro, pre svega sa ekonomskog aspekta.
Region Zapadne Srbije, u čiji sastav ulaze pomenuta tri okruga (mada bila je varijanta da i Moravički okrug bude, ali Čačak svakako ne bi ''dao'' da ne bude regionalni centar) i gradovi čiji su oni administrativni centri imaju kako prednosti, tako i mane, da budu odabrani kao regionalan centar. Od pomenuta tri grada, Užice svakako ima najveće prednosti da bi bio izabran, ali samo pod uslovom da se u najskorije vreme naša lokalna vlast ''izbori'' za vraćanje sedišta institucija (EPS-a, Telekom-a, Poreske uprave, Carine, i sl.). Tada, cela inicijativa ima ''težinu''. Dovoljno je reći da sada, regionalna filijala Poreske uprave je u Kragujevcu, Carinarnica u Kraljevu, EPS takođe, Telekom-ova glavna filijala u Čačku (bar mislim), itd... Dakle, jedan regionalni centar, a Užice pretenduje da to bude, sve to treba da ima.
Svakako, činjenica da naš region je pogranični sa dve države (dok Šabac i Valjevo, sa jednom), turistički je ''jači'' nego oba druga grada (Zlatibor, Tara, Drven-grad i sl.), pruga i magistralni put za MNE, da centar budućeg Apelacionog suda je predviđeno za Užice i drugo, treba iskoristiti kao jake argumente za ovu inicijativu. Isto tako, neko vreme je bila aktuelna tema Univerziteta u Užicu, sad ne čujem ništa o tome, a to bi mogao biti jedan od najjačih aduta za ovu inicijativu.
Naš grad je u proteklih 10-15 godina mnogo izgubio, mislim da ovim samo može da dobije.
Pozdrav svima!

Subject: Odg: Regionalizacija: Užice za centar zapadne Srbije

By: novembar 1
Date: 09.05.2009. 17:04:23
: alexg  29.04.2009. 22:08:57

Od pomenuta tri grada, Užice svakako ima najveće prednosti da bi bio izabran, ali samo pod uslovom da se u najskorije vreme naša lokalna vlast ''izbori'' za vraćanje sedišta institucija (EPS-a, Telekom-a, Poreske uprave, Carine, i sl.). Tada, cela inicijativa ima ''težinu''. Dovoljno je reći da sada, regionalna filijala Poreske uprave je u Kragujevcu, Carinarnica u Kraljevu, EPS takođe, Telekom-ova glavna filijala u Čačku (bar mislim), itd... Dakle, jedan regionalni centar, a Užice pretenduje da to bude, sve to treba da ima.


Radi informacije: Telekom za opštine Užice, Požega, Arilje, Bajina Bašta, Kosjerić, Čajetina, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš je delom podređen Kraljevu, a delom Kragujevcu, a delom direktno Beogradu. Čačak u Telekomu ima isti status kao i Užice.

No, na vraćanju nadležnosti iz svih ovih delatnosti u Užice kao sedište (nadamo se) budućeg centra Zapadnog regiona, ne može da se radi kampanjski. Pomenemo sada, pa ćemo za dve godine ponovo, a dotle sve više nadležnosti iz svake od ovih delatnosti SVAKI dan odlazi. To mora da radi grupa ljudi konstantno, svaki dan, ali grupa koja zna, ume, hoće, ne plaši se konfrontiranja i koja mora da ima podršku javnosti, a da bi imali podršku moraju da rade iskreno i transparentno. A toga, jednostavno, NEMA! Zato ste u pravu alexg kada kažete da se i ova tema pokreće kampanjski i strogo namenski, a ne sa suštinskom željom, voljom i namerom u uspeh. Sad

Subject: Odg: Regionalizacija: Užice za centar zapadne Srbije

By: Sasa
Date: 07.06.2009. 21:06:21
Super sto cemo biti centar regiona.Ima Uzice viska para da  finansira Priboj,N.Varos.......

Subject: Odg: Regionalizacija: Užice za centar zapadne Srbije

By: Pedja
Date: 07.06.2009. 21:10:41
Ocigledno ne znas sta znaci biti centar regiona.

Subject: Odg: Regionalizacija: Užice za centar zapadne Srbije

By: Sasa
Date: 08.06.2009. 20:18:51
Da da.Srbiju ce pocepati na regione a jedino ce beogradski region imati para.Ostale ko ....

Subject: Odg: Regionalizacija: Užice za centar zapadne Srbije

By: Pedja
Date: 08.06.2009. 20:22:07
Imas li ti neki konkretan argument za to sto pricas ili si samo onako po prirodi negativan i mracan?

Subject: Odg: Regionalizacija: Užice za centar zapadne Srbije

By: knezofil
Date: 08.06.2009. 22:57:22
decentralizacija ustvari ima suprotan cilj od onoga cemu se vi nadate. a nadate se da ce uzice biti centar. a radi se o, DEcentralizaciji, koja ne sme da se zavrsi na centru regiona.

a prava rec bi bila sediste. a s obzirom da ni jedan od tri pomenuta grada NIJE prirodni centar oblasti (kao sto je npr. Nis za juznu Srbiju) pravedno bi bilo da sedista institucija koje se spustaju na nivo regiona budu u razlicitim gradovima, a to je i po ustavu jer postoji samo jedan glavni grad, Beograd.

u prevodu, jebes neku korist ako nije zasluzena nego dobijena.

Subject: Odg: Regionalizacija: Užice za centar zapadne Srbije

By: milorad
Date: 09.06.2009. 17:44:19
evo kako treba da izgledaju regioni e sad ko će bit centar to ćemo tek videti

Subject: Odg: Regionalizacija: Užice za centar zapadne Srbije

By: Pedja
Date: 09.06.2009. 19:57:03
Vojvodina je zrela za dva regiona. Ako je ne podele, eto nama secesije uskoro.

Valjalo bi i da regioni imaju neka smislena imena.

Subject: Odg: Regionalizacija: Užice za centar zapadne Srbije

By: Ugljesa
Date: 09.06.2009. 22:24:11
То и мени боде очи. Могли су сигурно да је поделе на два дела, али имам неки осећај да су све ово радили само због што бржег цепања Србије.