Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Umetnost i kultura (see the full version of Umetnost i kultura)
Oreska - Užice : Đordje Balašević: U susret budućnosti - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Đordje Balašević: U susret budućnosti

By: Pedja
Date: 26.03.2009. 02:22:45
Pismeni na prijemnom ispitu na Prirodno matematičkom fakultetu, 19.11.1975.U susret budućnosti

Zazvučaće to, možda, pomalo pateticno (moj otac, izraziti realista, samo bi odmahnuo rukom), ali ja mislim da sam postao ovo što jesam, u stvari, da nisam postao ništa, samo zato sto sam rođen u pogrešnom vremenu. Kao i svi takvi, rođeni sa mislima koje pripadaju prošlosti ili buducnosti, da sanjam i da virim u oblake, da čeznem za vremenom kad je postojalo plavo nebo i crveno vino, i pesma koja otvara srca začaranih princeza. Bezbrojni sudari sa vetrenjačama spustili su me na zemlju, u svet  čelika i betona od kog sam želeo pobeći.

Bilo je bolno suočiti se sa stvarnošcu, sa ljudima i stvarima onakvim kakvi su, i ja mislim da bi bilo mnogo lakše da se to dogodilo ranije. Moja generacija je prohujala ne osvrćući se. Svako svojim putem. U želji da ih stignem, da nadoknadim ono što sam propustio, ponovo sam napustio pravi put i lutao prečicama, redovno stižuci do ćorsokaka.

Sad razmišljam o budućnosti. Sve je manje vremena. Došao sam u godine kad počinje da mi smeta što prolazi vreme. Valjda starim. Sad stvarno razmišljam o budućnosti. Moram. Ljudima koje sam voleo i koji su me voleli, naneo sam mnogo bola. Želeli su da postanem “neko”, da stignem daleko, da dostignem vrhove ljudskih stremljenja.

Razmišljajuci o budućnosti, ja ne vidim titulu na vratima svog stana, niti kancelariju sa nameštajem prevučenim kožom. Ne vidim određeno mesto i zvanje, ali znam šta želim i za kakvu budućnost ću pokušati da se borim. Želim da se mama mnogo češće smeje. Želim da sa tatom razgovaram ponekad i o nekim običnim, sasvim bezveznim stvarima, a ne samo o tome
kako moji vršnjaci vec rade i guraju kolica sa nasmejanim bebama. Bicu miran i zadovoljan tek onog trenutka kad se, kao nekad, ponovo svi okupimo oko stola za nedeljni ručak i kad ona tamna, jedva primetna, nit sete nestane iz očiju ljudi koje volim.

Ja možda necu postati ono što sam hteo. To i nije više važno. Zelim samo da postanem “nešto”, da se ponovo vratim medju ljude i da pokušam da dokažem da nesto ipak vredim. A stihovi koje sam, cini mi se, davno napisao neka ne budu više nikad moja stvarnost.

Ja, Tihi Don Kihot,
Ptica bez matičnog gnezda,
Saputnik vetrova
I visokokvalifikovani brojač zvezda,
Jos jednom krećem
Na vetrenjače.

Đordje Balašević


Subject: Odg: Đordje Balašević: U susret budućnosti

By: batwoman
Date: 26.03.2009. 21:11:37
 smile Mogu po njemu u medijima da pljuju koliko hoce, on je meni i dalje omiljeniji lik.

Subject: Odg: Đordje Balašević: U susret budućnosti

By: klackalica
Date: 27.03.2009. 00:06:12
Uh, ja ga ne mogu nikako.... Mada, skidam mu kapu za "Triput sam video Tita", odusevljava me koliko je nadahnut bio i kako je to lepo pretocio u poeziju. Ozbiljno ovo mislim, bez da ironisem.

A da bih ostao dosledan sebi smile, moram da dodam - ovo gore sam bas srocio ko na Djoletovom maternjem jeziku, nekoj iskvarenoj verziji hrvatskog Wink

Subject: Odg: Đordje Balašević: U susret budućnosti

By: Starla
Date: 31.03.2014. 15:30:19
Djordje Balasevic polagao prijemni za prirodno matematicki fakultet...ccc...eto , mogla sam umreti u neznanju Tongue. Organski ne mogu da ga svarim nikad,nikako i ni u kakvom obliku.
Tolika kolicina patetike koju on proizvede tesko koji ziv covek moze da prevari.Na stranu to sto ne zna sta je , ko je i kome se sve cepi.