Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : O zaštiti klisure reke Đetinje - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: O zaštiti klisure reke Đetinje

By: Pedja
Date: 27.04.2009. 14:18:46
http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?id=63857§ionId=56&view=story


ZAŠTITA KLISURE REKE ĐETINJE

O zaštiti klisure treba da se izjasne Užice i Čajetina. Klisura obiluje raznovrsnim pejzažima i bogatim biljnim i životinjskim svetom

Na teritoriji grada Užica, pored Mokre Gore, naći će se još jedno zaštićeno prirodno dobro. To je klisura reke Đetinje, u dužini od 15 kilometara, od Velike brane na Đetinji do sela Bioska, a koja zahvata delove sela Stapari, Buar, Drijetanj, Tripkova i Kačer. Obuhvata površinu od 856,25 hektara, od čega se 2,66 odsto nalazi na teritoriji opštine Čajetina.

Iako je predlog da se zaštiti ova prirodna lepota dat pre četiri godine, o ovom se do sada predstavnici ove dve opštine još nisu izjašnjavali. Zorica Obradović, načelnica užičkog Odeljenja urbanizma, kaže će do tog susreta predstavnika dve opštine uskoro doći.

Rebalans donosi novac

- Grad Užice i opština Čajetina trebalo bi da nađu jednog zajedničkog staraoca nad ovim područjem. Mi smo hteli da za staraoca predložimo užički „Eko fond", ali zbog predstojeće organizacije u gradskoj upravi „Eko fond" će pripasti Odeljenju urbanizma, pa se sada mora tražiti drugi predlog. Ne znam što se do sada čekalo da se sastanu dve opštine. Pošto u budžetu za ovu godinu grad Užice nije predvideo novac za ovakvo nešto, nadam se da će rebalansom budžeta to biti prihvaćeno i da će se odrediti staralac, koliko samo da uđe u proceduru. Onda će se imati osnova da se rade programi i imati u planu da to zaštićeno područje postoji - rekla je Obradovićeva.

Zavod za zaštitu prirode Srbije je na inicijativu užičkog „Eko fonda" dve godine radio istraživanja i napravio studiju kojom je predloženo da se klisura Đetinje zaštiti i proglasi predelom od izuzetnih odlika druge kategorije. Istaknuto je da to zaslužuje zbog svoje raznovrsnosti pejsaža na malom prostoru, na kome su zastupljene ugrožene i međunarodne značajne vrste biljaka i životinja i bogatog spomeničkog nasleđa još iz doba neolita.

Zabrane meštanima

Prema rečima Vesne Jovanetić iz „Eko fonda", na tom području ima dosta retkih primeraka flore i faune.

- Od biljaka nalazimo šest vrsta koje su retkost u flori Srbije. Zatim, u klisuri Đetinje se nalazi stanište najbogatije dnevnim leptirima u Srbiji, i to 110 vrsta dnevnih leptira, a u Srbiji su poznate 192 vrste. Reka Sušica je prirodno mrestilište pastrmke. U ovoj klisuri mog seu sresti šest vrsta vodozemaca i šest vrsta gmizavaca, koji su zaštićeni kao prirodni relikti, zatim 53 vrste ptica, a od toga 18 je kategorisano kao prirodne retkosti Srbije od posebnog značaja. Tu živi 42 vrste sisara iz 14 familija - rekla je Vesna Jovanetić.

Proglašenjem ovog dela opštine Užice za predeo posebnih odlika za meštane i druge bi značilo zabranu eksploatacije šljunka, kamena i zemlje, deponovanje komunalnog i svih drugih vrsta otpada, zabranu gradnje na obalama Đetinje, kao i ispuštanje otpadnih voda, zabranu gradnje stovarišta, magacina, hladnjača i sličnog. Takođe, zabranjeno je skupljanje gljiva, lekovitog bilja, šumskih plodova, puževa, kao lov na žabe i druge ugrožene vrste. Zabranjena je seča visoke vegetacije, napasanje stoke osim na postojećim pašnjacima, kao i lov i ribolov na reci Sušici.

Starosedeocima i na seoskim domaćinstvima dozvoljena je gradnja u skladu sa propisima, kaptiranje izvora za potrebu domaćinstava i postavljanje privremenih objekata uz saglasnost Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Z. GLIGORIJEVIĆ

Subject: Odg: O zaštiti klisure reke Đetinje

By: alexg
Date: 13.05.2009. 12:13:44
Jako lepa inicijativa, samo se pitam koliko je realno da ista i bude realizovana?!
Svest naših sugrađana po pitanju zaštite životne sredine nije baš na nekom zavidnom nivou, a i moramo priznati da se i postojeći propisi o ekologiji ne primenjuju eksplicitno, pa ne znam kako će, eventualno, novi, doprineti ovoj ideji...
Prvi ja, kao građanin ovog grada, sam srećan što imamo reku koja je jedna od čistijih u Srbiji, u kojoj se preko leta osvežavamo (kao retko koji grad da ima vlastitu plažu), ali opet, uz tok reke, na mestima gde vikendaši i izletnici borave, možemo videti gomile otpadaka koje bi, prvi ti koji ih ostavljaju trebalo da pokupe, a kamoli komunalna služba. Sve u svemu...''tresla se gora, rodio se miš'', kako kaže naša stara poslovica...a nadam se da grešim u nekoj bližoj budućnosti kada je reč o realizaciji ovog projekta.