Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Elektrodistribucija Užice ustupila Narodnom muzeju staru hidrocentralu - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Elektrodistribucija Užice ustupila Narodnom muzeju staru hidrocentralu

By: Pedja
Date: 04.05.2009. 14:53:32
http://www.blic.rs/srbija.php?id=90690


Mašinska sala stare užičke HE za muzej

Užičani iza Nijagare

Elektrodistribucija Užice ustupila je Narodnom muzeju mašinsku salu stare hidrocentrale na Đetinji za potrebe organizovanih poseta turista ovom istorijsko - tehnološkom spomeniku.

Hidrocentrala na Plaži u centru Užica izgrađena je 1900. godine i prva je u svetu, posle one na Nijagari, koja je proizvodila električnu energiju po Teslinom principu polifaznih struja. Iako je centrala oduvek važila za jednu od najvećih turističkih atrakcija Užica, kao takva je i promovisana u turističkim katalozima, posetioci su u ovaj objekat mogli da navrate tek uz pratnju službenika EPS-a, i to pošto dan ranije najave svoj dolazak.

- Hidrocentrala će od 15. maja otvoriti vrata za posete, a gosti mogu računati na stručnu pomoć turističih vodiča. Ceneći njen istorijski značaj i zasluge za razvoj Užica uvrstili smo je kao jednu od destinacija koju će gosti našeg grada videti u sklopu turističkog aranžamana „Stazama užičke republike“, koji ćemo promotivno predstaviti za nekoliko dana - kažu u Turističkoj organizaciji Užice.

Gradnja stare hidrocentrale počela je tačno pre 110 godina, 3. maja 1899. kada je kralj Aleksandar Obrenović položio kamen temeljac ovog zdanja na obali Đetinje ispod sredonjevekone tvrđave Stari grad. Već na na Ilindan naredne godine ostvarilo se predviđanje proroka Tarabića – „Bi što biti ne može, sinu viđelo iz reke“ - počela je proizvodnja struje za potrebe gradske Tkačnice.

Stara hidrocentrala i dan danas je u pogonu. Njena trenutna snaga od 364 kilovata dovoljna je da zadovolji deo potreba gradske ulične rasvete, a najveća atrakcija u njenoj mašinskoj sali su još funkcionalne „Simensove“ turbine sa originalnim delovima, dopremljene ovde pre jedanaest decenija.

Autor: V. Lojanica

Subject: Odg: Elektrodistribucija Užice ustupila Narodnom muzeju staru hidrocentralu

By: maler
Date: 04.05.2009. 17:38:01
: Pedja  04.05.2009. 14:53:32

 a najveća atrakcija u njenoj mašinskoj sali su još funkcionalne „Simensove“ turbine sa originalnim delovima, dopremljene ovde pre jedanaest decenija.


E, nema danas vise takvog kvaliteta... smile

Subject: Odg: Elektrodistribucija Užice ustupila Narodnom muzeju staru hidrocentralu

By: klackalica
Date: 05.05.2009. 23:52:18
Da ne dobiju i masine "noge", s obzirom kako su misteriozno ponestajali neki eksponati iz Muzeja... Zacas oni njih zavedu kao rashod smile