Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Užička privreda (see the full version of Užička privreda)
Oreska - Užice : Vrhunac krize u privredi užičkog regiona - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Vrhunac krize u privredi užičkog regiona

By: Pedja
Date: 18.05.2009. 12:35:54
http://www.danas.rs/vesti/srbija/hronika/pad_proizvodnje_od_363_odsto.73.html?news_id=161268

Vrhunac krize u privredi užičkog regiona

Pad proizvodnje od 36,3 odsto


Užice - Industrijska proizvodnja privrede užičkog regiona zabeležila je u martu pad od čak 36,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. S druge strane, proizvodnja u prvom tromesečju ove godine u odnosu na isti period lane, takođe je manja i to za 30,3 odsto.

Takav pad ne samo da nije zabeležen ranijih godina u ovom regionu, nego ni u privredi cele Srbije. Ipak, kako ukazuje Dragomir Papić, direktor Regionalne privredne komore (RPK) Užice, martovski podaci su većzastareli i ukazuju da je u tom mesecu ekonomska kriza u užičkom regionu bila na vrhuncu, ali da bi aprilski indikatori mogli da ukažu da se stanje polako poboljšava, pošto postoje nagoveštaji da se proizvodnja stabilizovala u pojedinim preduzećima.

- Privreda užičkog regiona izvozno je orijentisana i obistinile su se naše prognoze o direktnom i negativnom uticaju svetske ekonomske krize na poslovanje preduzeća u našem regionu. Privreda užičkog regiona doživela je najveći udarac svetske ekonomske krize jer preduzeća nisu imala dovoljno porudžbina, ali prema nagoveštajima o stabilizaciji proizvodnje u Valjaonici bakra i Impol Sevalu, nadamo se da će naša privreda vrlo brzo doći na poziciju u kojoj je bila pre krize - rekao je Danasu Papić.

On je objasnio da početkom svake godine privreda regiona beleži pad industrijske proizvodnje, ali da tako drastično smanjenje, posebno u tri uzastopna meseca, godinama nije zabeleženo.

Proizvodnja u prerađivačkoj industriji, koja dominira u strukturi privrede regiona, manja za 35,7, u sektoru vađenja rude i kamena čak 46,8 odsto, dok je povećanje zabeleženo u oblasti distribucije i proizvodnje električne energije za 24 odsto.

S druge strane, obim spoljnotrgovinske razmene u januaru i februaru ove godine bio je 99,14 miliona dolara što je duplo manje nego u istom prošlogodišnjem periodu. Ostvaren je suficit od 37,33 miliona dolara, ali i on je manji za 11,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima RPK Užice, prosečna zarada u deset opština Zlatiborskog okruga bila je u martu oko 25.600 dinara, što je za 17 odsto manje od republičkog proseka.

Autor: N. Kovačević

Subject: Odg: Vrhunac krize u privredi užičkog regiona

By: novembar 1
Date: 13.11.2011. 18:23:20
Ovo je bilo polovinom 2009. Ima li razlike? Ima. još gore je !