Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Lokalna samouprava (see the full version of Lokalna samouprava)
Oreska - Užice : Najlakše do posla po političkoj liniji - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 123456789101112

Subject: Najlakše do posla po političkoj liniji

By: Pedja
Date: 25.06.2009. 17:05:27
http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Najlakshe-do-posla-po-politichkoj-liniji.lt.html


Najlakše do posla po političkoj liniji

Dok je u užičkoj privredi umetnost doći do dobrog posla, zapošljavanje u gradskoj upravi i javnim preduzećima cvetalo u minule tri godine


Pred Užičanima, imenom i prezimenom, ovih dana je svako ko se u minule tri godine zaposlio u gradskoj upravi ili ovdašnjem javnom preduzeću. Struka, radno mesto, datum prijema – sve je precizno navedeno i odbornicima pred sednicu gradskog parlamenta dostavljeno. Takvih srećnika je prošla vlast (koju je predvodila koalicija DSS-NS) od jula 2006. do avgusta 2008. godine u radni odnos primila ukupno 218. Sadašnja vlast(predvodi je DS) od avgusta prošle do maja ove godine uhlebila je 80 osoba. A zna se da kod ovakvih prijema partijsko-politički razlozi uglavnom nadvladavaju sve ostale.

Utisak se ne da sakriti: dok se u ovdašnjoj privredi do dobrog i sigurnog posla i te kako teško dolazilo, zapošljavanje u gradskoj upravi i javnim preduzećima – tamo gde plate ne kasne, a radna disciplina ni izbliza nije kao kod privatnika – cvetalo je u minule tri godine. I to uprkos stalnim pričama lokalnih čelnika u javnosti da nikoga ne zapošljavaju, da nema slobodnih radnih mesta, niti para u budžetu za plate novih radnika.

Svetlost na tu tajnovitu zonu počela je da se probija posle inicijative odborničke grupe DSS-PUPS da se na sednici parlamenta razmatra analiza zapošljavanja u gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama u proteklih godinu dana, od dolaska aktuelnog DS rukovodstva na vlast u gradu. Prihvatila je to sadašnja vlast, ali sve proširila na duži period, i na prethodne dve godine kad je DSS vladala. Ispostavilo se da je stranka koja je pokretač inicijative više primala nego politički protivnik kojeg je htela da prozove, s tim što je, naravno, DS još na vlasti, pa lako može da „popravi” učinak.

U gradskoj upravi DSS je zaposlila 20 ljudi(DS za sada samo četvoro), a u komunalnom preduzeću „Bioktoš” 27 (sadašnja vlast devetoro). U „Vodovodu” je posao od 2006. do 2008. godine dobilo 12 radnika, a u minuloj godini nijedan. Ustanova „Dečji vrtić” u doba vladavine DSS primila je za dve godine devetoro, a u ovo vreme DS za godinu dana takođe devetoro. Rečju, među novozaposlenima u užičkoj upravi i javnim preduzećima ima osoba razne stručne spreme, a objavljivanje njihovih imena u pregledu za odbornike prilika je da se utvrdi ko je u kojoj stranci i kojim putem je do posla došao.

Branko Pejović

--------------------------------------------------

Širokogrudost Apotekarske ustanove

Prema obelodanjenim podacima, šampion prijema je Apotekarska ustanova Užice, gde su se od sredine 2006. do avgusta 2008. godine zaposlila 103 nova radnika. Primani su u tu ustanovu u vreme vladavine DSS farmaceuti, ali i metalostrugari, saobraćajni tehničari, konfekcionari, metaloglodači, geometri. Trend prijema nije obustavljen ni sa novom vlašću, 32 nova radnika su došla do posla u Apotekarskoj ustanovi u minuloj godini.

Subject: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji

By: novembar 1
Date: 22.07.2009. 03:02:34
Juče sam, otišla u grad po nekoliko sitnica, rano pre podne, pre vrućine. Jutro prelepo, nosi me nešto i radujem se ovom danu. Novčanik utanjen, ništa novo, a horoskop koji po nekada pročitam, kaže mi da kupim neku srećku danas. Pomislih, mogla bih da probam, ko zna, možda nešto "uleti".
Svratim u državnu lutriju, ono red. Jedan stariji gospodin traži sistem tiket za loto. Gospođa mu daje obični tiket, a on negoduje, traži za sistem. Ona će osorljivo:"Pa, što ne kažeš šta 'oćeš!" Čovek uze tiket i ode. Sledeći stari gospodin nosi papir sa brojevima i lepo zamoli: "Gospođo, hoćete biti ljubazni da mi ovo prepišete, nisam poneo naočare". Kao da je neko ošamari, "gospođa" zaurla:"Šta ti misliš, ne služim ja ovde da tebi prepisaujem, za šta služe tiketi, kupi pa pounjavaj, ...svašta..." Čovek uze tiket i ode. Ja provrela. Mislim se, ma neću ovde da kupim tu moju "horoskopsku" srećku, idem na trafiku da je kupim, ova "gospođa" je sita hleba, sigurno ima debelu platu kada je ovako nekulturna, bezobrazna, neprofesionalna...idem da kupim na trafici gde onaj radnik radi za 10-12 hiljada, tamo se posao valjda bolje poštuje.
Na prvoj trafici na Trgu gospođa srednjih godina, prenaglašeno našminkana, ali odaje utisak negovanosti. Taman da joj se obratim, iza leđa "ulete" čovek sa kovertom koju  pruži zaposlenoj. Bez izvinjenja i bilo kakvog obraćanja meni koja stoji i čeka, razbuca kovertu, razlista papire, jedne ostavi desno od sebe, ostale zgužva u istu kovertu i otvori vrata, povika za onim čovekom da se vrati, jer nisu svi papiri njeni. I dalje mi se ne obraća ni jednom reči. Čovek se vrati, uze kovertu i ode. Ona gleda one papire što je spustila, i ne primećuje me. A, ja došla da kupim srećku baš kod nje, sve bežeći od neprijatne "gospođe" iz državne kutrije. Taman da se obratim, opet onaj čovek: "A gde su one pare, ako papiri nisu tvoji?" Ona ponovo uze papire da ih razlistava. "Koje pare? Ništa nisam uzela". Onda pogleda malo bolje i nađe neki novac. Dade ga onom čoveku i on ode. Bez reči izvinjenja, bez osmeha, bez žurbe, hladno me pogleda, a meni se smuči, samo rekoh "Hvala, gospođo, sada mi ne treba više ništa". Ne kupih moju srećku.
Onda odoh u apoteku, da kupim "dovicin", treba mi još 5 kapsula. Apotekarica mlada, lepa, doterana. Tražim lek, a ona će: "Ima samo doksicilin". Pitam:"Da li se on pije u istoj dozi kao dovicin?". A, ona, mlada i lepa i doterana kaže: "Rekla sam da ima doksicilin, to je lek drugog proizvođača, hoćete, ili nećete!?" Pogledah oko sebe, njih tri iza tezge se muva, ovamo ja sama. Lepo jutro, čini mi se mogla bih da letim od te lepote, jeste mi novčanik po tanak, ali vidim da je jutro lepo. Šta li je videla jutros ona "gospođa" u državnoj lutriji, šta li je videla prenaglašeno našminkana trafikantkinja, a šta li je tek videla tog jutra lepa i mlada apotekarka? Puče i moje jutro: " Dajte mi taj doksiciklin, lepa gospođice, idem sada na pijac, pa ću pitati neku seljanku da mi odgovori na ovo pitanje kako se pije taj lek, jer nisam ponela naočare da sama pročitam, a Vi kao apotekar sigurno imate neka preča posla, a ne da mene uputite kako se pije antibiotik drugog proizvođača!" Skruši se malo lepa apotekarka, ili mi se samo čini. Započe da kaže "Uzimajte..." Prekidoh je: "Ne treba mi Vaša pomoć, propustili ste priliku da odradite Vaš posao, Vi niste trgovac, Vi ste apotekar!". Ne kupih ni moj lek.
Elem, kako su zaposleni, ne znam konkretno! Ali, kako rade ne bi me čudilo da su došli sve sa dobrom zaleđinom, da za posao ne brinu dok je partija, kumova, ljubitelja koverti, sponzora... A kako do posla da dođu oni koji sve ovo nemaju, a zgražavaju se na ovakvo ponašanje, a pametni su i debelo školovani?!

Subject: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji

By: nada
Date: 02.08.2009. 23:55:24
Dobro si i prosla.Ne daj Boze da si morala da svratis jos u Opstinu,Dom zdravlja, pa u MUP,Socijalno ili Penziono.....Cega bi se sve naslusala i nagledala.Tog divnog jutra bi ti pao mrak na oci.

Subject: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji

By: novembar 1
Date: 26.12.2009. 20:13:46
Ni na ovoj temi nema ništa novo, verovatno zato što je i dalje "Najlakše do posla po političkoj liniji". Zašto bi onda nešto postovali, valjda čekamo da se nešto promeni ?!? Da li će....skoro....?! crybaby smile01

Subject: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji

By: Starla
Date: 27.12.2009. 20:06:49
Dobro je znati da sam sada kada sam ostala bez posla bar informisana kako do posla najlakse doci.
1.Uclaniti se u DS ili neku drugu stranku koja je na vlasti.
2.Platiti koju hiljadu eura kao "cast" onome ko bi te zaposlio.
3. Preko rodjackih veza i sl
Kako stvari stoje ja cu dugo traziti posao.
U nekim trenutcima jedino sto zelim je da odem iz ove drzave.

Subject: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji

By: Pedja
Date: 27.12.2009. 23:33:04
Interesantno je da sa jedne strane ima dosta ljudi koji ne mogu da nadu posao a sa druge strane ima dosta poslodavaca koji ne mogu da nadju odgovarajuce ljude.

Uvek mozete, da, ako ne mozete da nadjete posao, da ga sebi stvorite.

Subject: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji

By: Starla
Date: 28.12.2009. 19:56:07
Hajde me molim te pouci kako da sebi stvorim posao.Bas bih volela da znam kako mogu sama sebe da uposlim.
Ovo nije ironicno vec onako iskreno pitanje..
Ne bih uopste toliko ni dramila sto sam ostala bez posla,nisam jedina,istu sudbinu ceka jos 3000 radnika ministarstva odbrane...Nisam neka placip..ali iskreno ne znam sta i kako dalje..
Kako se posle posla od 7:30 do 15:30 sa slobodnim vikendima,navici na neko "robovlasnicko radno vreme" ?
Hajde ..navikla bih se i na to ,od cvrstog sam ja materijala,a sta ako naletim na nekog poslodavca koji mi nece ni dati platu??!!
A sad ako ti nije tesko i problem volela bih da po prvi put ne ostanes nedorecen u svom postu,vec ako moze malo pojasnis svoju ideju o samozaposljavanju.

Subject: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji

By: novembar 1
Date: 29.12.2009. 00:21:02
Starla, iskreno, i ja bih silno volela znati odgovor na tvoje pitanje.
Uvek mogu sebi da "stvorim posao" tipa presipanja iz šupljeg u prazno, ali pitam kako naći posao za koji će ti neko dati zaradu i to zaradu od koje ćeš moći da (pre)živiš ? Naravno, podrazumeva se da te pare krajnje pošteno zaradim.
Za tri uslova za zaposlenje koja si navela je jasno, odavno poznato, bojim se da jedina razlika što su se ta tri uslova pretvorila u kumulativ. Sad

Subject: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji

By: Pedja
Date: 29.12.2009. 16:51:56
Kad sam mislio da sebi stvorite posao nisam mislio da se zaposlite negde nego da pokrenete sopstveni posao. Sednete, presaberete se sta umete da radite, sta volite da radite, sta moze da ima prodju i dodjete do toga sta mozete da radite u sopstvenoj organizaciji.

Ne kazem da je to bolje nego da se negde zaposlite, cak naprotiv, uveren sam da je bolje raditi u nekoj firmi gde drugi misli o svemu, a vi samo radite svoj posao. Kada pokrenete sopstveni posao to vas angazuje 24 sata dnevno - prvo na sta mozete da zaboravite to je radno vreme, a racunajte na to da morate da mislite o svemu, pa i onome sto sada i ne znate da cete morati da radite.

Medjutim, sosptveni posao ima i svoje prednosti - pre svega, budete sami svoj gazda i imate slobodu da radite sta god zelite i volite, da glerdate kako se posao razvija, kako napredujete i sirite svoj mogucnosti.

Ja vam ne mogu reci konkretno sta mozete da radite jer vas ne poznajem i ne znam ni sta umete da radite ni kakve su vam sklonosti.

Subject: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji

By: Starla
Date: 29.12.2009. 20:02:47
Razumela sam ja tebe odlicno,ali sam mislila da nam ako mozes pojasnis kako do samozaposljavanja.Da bi neko pokrenuo svoj biznis mora da ima neki pocetni kapital,ako se ne varam.Da imam pocetni kapital,ja bih vec imala svoj biznis tako da ta opcija otpada.
Porodice su nam prosecne tako da "pomoc rodbine" otpada.
Sto se kvalifikacija tice i tu sam prosecna ,nista posebno,sve zapocela nista zavrsila.Sluzim se francuskim ,engleskim i jos jednim nebitnim.
Sta umem?
Pa izgleda da ne umem nista posebno.
Secam se kada sam pocela da radim na ovom projektu,i kada mi je slucajno nestalo sa strane ono pages na Adobee-u sto prikazuje dokumenta.Morala sam da pitam nekoga da mi objasni kako da je vratim Tongue
Sto se tice onog novca koji uzmes sa zavoda za zaposljevanje to ne mogu da uradim i da hocu jer primam produzeno osiguranje.
Znaci..zanima me konkretno ,koje su tvoje ideje za samozaposljavanje.

Ja vam ne mogu reci konkretno sta mozete da radite jer vas ne poznajem i ne znam ni sta umete da radite ni kakve su vam sklonosti.

Rekla sam sta umem.Sklonosti su mi normalne,prosla sam sve moguce provere VBA,tako da ne vidim zasto ti to ne bi bilo dovoljno.
Stvarno ocekujem neki dobronameran predlog.

Subject: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji

By: Pedja
Date: 30.12.2009. 17:32:13
U stvari troskovi ne moraju da budu veliki, narocito ako pocnes neki posao davanja usluga, gde je najveci trosak u stvari tvoje vreme. Ne moras cak ni da imas poslovni prostor.

Rekla si da ne znas da radis nista posebno, ali sigurno imas neke sklonosti ili makar zelje sta bi volela da radis. Mozda imas neki hobi koji se lako moze pretvriti u posao? Kad se odlucis onda se pozabavis time da o tom poslu naucis sto vise.

Ne mogu ti dati neku konkretnu ideju jer te jednostavno ne poznajem i ne znam sta mzoe da ti lezi. Ipak siguran sam da posla ima. Samo ne treba biti probirljiv i treba biti preduzmljiv.

Subject: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji

By: Starla
Date: 30.12.2009. 18:22:42
A da..posla ima..ali ja ga stvarno ne vidim.Doduse mogu da se prikljucim onim fizickim radnicima sto svako jutro na raskrsnici u Zarkovu cekaju koji ce ih preduzimac pokupiti,ili kod Vuka..valjda bi to znacilo da nisam probirljiva.
Znas kako..nije bas da nista ne znam,ali smatram da ono sto ja znam zna i masa drugih ljudi da radi,znaci nista posebno.
Znas kako,mozda ce ti zvucati smesno,ali sve vise imam zelju da se bavim stocarstvom i poljoprivredom.
Lepo se spakujem i odem u tri lepe u neko selo gde nema ljudi.

Subject: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji

By: Vlad Dracul
Date: 31.12.2009. 02:39:31
Stocarstvo i poljoprivreda u Srbiji gde su placevi manji od okucnice je vise od komicnog, a teze od fizickih poslova na gradjevini. U eventualnoj varijanti velike parcele zemlje koju kod nas uglavnom prodaju kao da je zlatna nekada i suprotno cak i crnom ciganinu kako blizak rod ne bi slucajno nogom krocio na njegovo/njeno imanje da ne idem u pogresnom smeru dalje mislim da svi znamo kako to izgleda dolazi se do nedostatka mehanizacije, opreme i strucnosti za rad. Nase Poljoprivredne skole postoje iz kojih uglavnom izlaze problemi, a ne strucnjaci za neke oblasti.. dakle rad na zemlji u mikroparcela varijanti neisplativ i naporan. Na velikoj parceli previse skup, a samim tim i slabo isplativ gleda se mnogo u nebo. Stocarstvo na mikroparceli neostvariv u dovoljnom obimu na nesto vecem prostoru ljudi placaju zlatom da neko cuva ovce u Sremu ali niko se ne javlja na posao jer cuvati par hiljada ovaca od zore do mraka i odgovarati ako se kojoj nesto desi nije bas za svakoga.

Moj pesimisticki stav prema poljoprivredi i stocarstvu u ovoj drzavi je iskljucivo moj i sve se nesto nadam da nije bas tako...

Ovo oko samozaposljavanja takodje ima dosta muke kao sto Pedja vec rece tesko je kada ne postoji radno vreme, neko ko se brine o tome da vam je placen porez na zaradu, doprinosi za PIO, doprinosi zdravstveno, PPDV obrazac popunjen, sredjeno knjigovodstvo itd. nije voditi bilo kakav posao nekakva sala ili pak decja igra. Naravno ima prednosti radite ono sto znate/volite sami odredjujete ritam rada itd. I takodje se slazem sa Pedjom da osnovni (pocetni) kapital nije neophodno visok.
Rad stvara vrednost. Pod radom se podrazumeva kako umni tako i fizicki rad i naravno uglavnom je kombinacija to dvoje ali je ovo prvo daleko bolje placeno. Ja ne znam da operisem ljude znati takvo nesto vredi dosta onom ko zavrsi na operacionom stolu i verujem da bi dao sve sto ima da sa istog ustane zdrav. Prvi primer koji mi je pao na pamet. Neki malo blazi je programiranje. Ja se u to ne razumem ali mi treba program koji ce za mene automatizovati neke knjigovdstvene procese - da ne prepisujem neke stvari po sto puta iz ove knjige u onu. Tu ja lepo pozovem Pedju (programera) i za njegovo znanje u programiranju platim mu. I tako u krug. Kako bi otac mog dobrog prijatelja cesto umeo da kaze ja radim ono sto najbolje znam da bih mogao da platim strucnjake koji ce mi zavrsiti sve ostalo Wink

Znaci ako znas nesto sto ja i drugi ne znamo toliko dobro da radimo okreni se tome uci jos i kad u tom svom poslu (hirurgija, programiranje, graficki dizajn, cvecarstvo...) postanes bolja od vecine videces reuzltate.

Da se blize vratimo osnovoj temi imam primer u svojoj pordici da politika nije bas tako svemocna kao sto se prica na pocetku. Supruga mi se skoro zaposlila kao pripravnik u sudu. Naime primljen je momak sa veoma niskom prosecnom ocenom na studijama kao i ogromnom vremenskom roku da iste zavrsi. Bilo je prica kako je uticajni otac uspeo da zaposli sina. Posle zalbe na takvo resenje u ovom haoticnom vremenu za pravosudje u Srbiji moja supruga je dobila to radno mesto koje je i zelela na prvom mestu. Bez pomoci mame, tate, strica, muza.. politike - nije bas nemoguce pronaci posao zavisi samo sta od posla trazite!

Subject: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji

By: Starla
Date: 31.12.2009. 11:49:16
Za svaki posao koji sam zapocnes najbitniji je plasman tj trziste.Nosili smo se mislju par nas da osnujemo agenciju za digitalizaciju,ali se odmah javljaju problemi tipa oprema,trziste, i sl.Znam coveka koju je istu otvorio i zatvorio brzinom svetlosti...
Poljoprivreda je nasa buducnost,narocito uzgoj organske hrane.Sve opcije valja razmotriti,pa i tu.
Naravno postoji i opcija da nas vrate na posao ,ali to je minimalna nada jer prvi Sutke treba da se smiluje i shvati vaznost projekta (sto je po meni nemoguca misija)
Drago mi je sto se tvoja zena Vlad zaposlila bez ikakvih vezica..lepo je to cuti.
Ja moram priznati da je mene zaposlio suprug  i to uz pomoc "uzickog lobija".Nije politicki,ali je lokal patriotski sto mu dodje na isto.
Za svaki posao ti treba preporuka,sve ostalo sto dobijes je macka u dzaku.Tako da mi ova tvoja tvrdnja o zaposlenju "bez veze" deluje kao SF.

Subject: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji

By: Pedja
Date: 31.12.2009. 18:26:23
Ako si sa znanjem "nekonkurentna", to možeš da promenis, nauči više, ili nauči nešto drugačije, ali pre svega, osmisli kako da svoje znanje prodas na drugaciji nacin nego sto to drugi rade.

Poljoprivreda uopšte nije loš izbor ali ne verujem da ti se isplati da se baviš klasičnom poljoprivredom jer to em traži znanje i iskustvo, em traži ulaganje. Zato možeš da se baviš nečim što je vezano za poljoprivredu a ne iziskuje mnogo početnog kapitala. Kao i u svakom drugom poslu, obično je za početak dobar neki oblik trgovine - ne moraš da imaš velika ulaganja, a relativno brzo možeš da akumuliraš profit i tako proširiš postojeći ili pređeš na posao koji zahteva veće ulaganje.

Kada je trgovina i poljoprivreda u pitanju, meni se uvek činilo da je dobar posao trgovina specijalitetima: kajmakom, sirom, turšijama, džemovima i sličnim. Oganizuju se seljaci da to prave, pa se prodaje. To može u poočetku da ide na malo, po komšiluku, ali zašto ne i da se zađe po zgradama i nudi direktno. U velikim gradovima to može lepo da prođe.