Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Kulturni život (see the full version of Kulturni život)
Oreska - Užice : XIV jugoslovenski pozorišni festival u Užicu - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: XIV jugoslovenski pozorišni festival u Užicu

By: Pedja
Date: 01.07.2009. 14:44:39
http://www.danas.rs/vesti/kultura/koliko_para_toliko_igara.11.html?news_id=165394

Predlog selekcije 14. jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu

Koliko para toliko igara


Prema predlogu Bojana Munjina, pozorišnog kritičara i selektora 14. jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu, koji nosi naziv Festival bez prevoda, užička publika u novembru će imati priliku da pogleda sedam takmičarskih predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Munjin je, kao najbolje u regionu, predložio sledeće komade: „Kandid“ (JDP, prema Volterovom tekstu/Aca Popovski), „Šuma blista“ (A212, Milena Marković/Tomi Janežić), „Brod za lutke“ (SNP Novi Sad, Milena Marković/Ana Tomović), „Ko se boji Virdžinije Vulf“ (CNP Podgorica, Tenesi Vilijams/Dino Mustafić), „Mortal Kombajn“ (NP Sarajevo, Pavel Sala/Dino Mustafić), „Turbo- folk“ (HNK Rijeka, tekst i režija Oliver Frljić) i „Kauboji“ (Teatar Exit Zagreb, tekst i režija Saša Anočić). Naknadno će biti odabrana predstava koja će se igrati u čast nagrađenih kojima će pripasti ukupno devet nagrada koje nose naziv Ardalion.

Istakavši da je „protekla pozorišna sezona u regionu bila blagorodna“, te da je Munjin (koji je i prošle godine bio uspešan selektor) odlučio da festivalskoj publici „ponudi uzbudljivo pozorište“, Zoran Stamatović, direktor Narodnog pozorišta Užice, objasnio je da je to predlog selekcije o kome bi trebalo da se izjasni Savet festivala, ali i da se obezbedi finansiranje te regionalne pozorišne smotre.

- Od Ministarstva kulture očekujemo pet miliona dinara, a od Grada Užica milion dinara. Ipak, to neće biti dovoljno, pa ćemo morati da obezbedimo dodatni novac od donatora, rekao je Stamatović, a potom istakao da su troškovi za jednu gostujuću predstavu oko 10.000 evra, te da je na osnovu toga jasno koliko još novca nedostaje. - Znamo šta nas očekuje i ove godine mnogo ranije smo počeli sa pripremama, jer se bojim realnog ekonomskog stanja. Imaćemo onakav festival kakav možemo da isfinansiramo. Užičko pozorište i uprava Festivala neće stati iza bilo kakvog projekta koji bi ovu ustanovu mogao da uvuče u gubitke i dugove. Shodno vremenu i ekonomskoj situaciji, imaćemo festival kakav možemo sebi da priuštimo, poručio je Stamatović, dodavši da su predložene predstave „po Munjinovom sudu najreprezentativnije u regionu u kome se govori jezik koji svi razumemo“.

Autor: N. Kovačević

Subject: Odg: XIV jugoslovenski pozorišni festival u Užicu

By: Pedja
Date: 06.11.2009. 10:54:11
http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Grip-pomerio-festival-u-Uzicu.lt.html


Grip pomerio festival u Užicu

Užice – Uprkos tome što je sve bilo spremno za održavanje 14. Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu, ta pozorišna smotra ipak neće biti održana u prvobitno planiranom terminu od 9. do 16. ovog meseca. Ovaj teatarski skup najboljih predstava u sezoni iz država regiona, koji se organizuje pod sloganom „Bez prevoda”, za svoje ovogodišnje izdanje sačekaće bolje vreme. Razlog je epidemija novog gripa proglašena pre tri dana u Užicu. O novom terminu održavanja festivala javnost će blagovremeno biti obaveštena.

Juče je takvu odluku doneo Upravni odbor užičkog Narodnog pozorišta, o čemu je javnost obaveštena saopštenjem koje je potpisao festivalski direktor Zoran Stamatović, upravnik ovdašnjeg teatra.

Zamoljen da za „Politiku” detaljnije opiše dešavanja u pripremama za ovaj festival, Stamatović nam je rekao da je ova smotra, što se tiče užičkog pozorišta kao domaćina, mogla da počne. Sve je bilo spremno, zaslugom Ministarstva kulture i grada Užica celokupan festivalski budžet je obezbeđen i dobrim delom realizovan, a oko 90 odsto kompleta karata, po cenama od šest i sedam hiljada dinara za sve predstave, već je prodato.

– Ipak, epidemija koja je proglašena razlog je što u ovom trenutku ne mogu da se garantuju pogodni uslovi za učesnike i publiku. No, to ne znači da smo od festivala za ovu godinu odustali. Nadam se da ćemo do početka naredne sedmice utvrditi novi termin održavanja, s tim što se, osim datuma, ništa neće menjati ni u selekciji, ni u organizaciji, a sve prodate karte važiće – objašnjava Stamatović.

Kad je o selekciji reč, za nagradu „Ardalione” ovog festivala nadmetaće se sedam predstava iz četiri države. Smotru otvara „Turbo folk” u produkciji HNK iz Rijeke, a slede: „Mortal kombajn” Narodnog pozorišta iz Sarajeva, „Ko se boji Virdžinije Vulf” Crnogorskog narodnog pozorišta, „Šuma blista” Ateljea 212, „Brod za lutke” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, „Kandid ili optimizam” Jugoslovenskog dramskog pozorišta i „Derviš i smrt” Narodnog pozorišta iz Beograda. Predviđena je predstava i u čast nagrađenih – „Falsifikator” u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta.

B. Pejović
[objavljeno: 06/11/2009]