Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Rušeći preduzeće uništili radne knjižice radnika "Zlatiborke" - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Rušeći preduzeće uništili radne knjižice radnika "Zlatiborke"

By: jelenica_ue
Date: 14.07.2009. 17:09:41
Užice - Celokupna poslovna dokumentacija propalog preduzeća „Zlatiborka“ uništena je prilikom rušenja sedišta ove firme u naselju Međaj, izvedenog po nalogu Direkcije za izgradnju. U ruševinama su ostale i radne knjižice preostalih desetak zaposlenih koji sada strahuju da neće moći da ostvare pravo na penziju.

Objekat „Zlatiborke“, koja već pet godina, od kada je poništen ugovor o privatizaciji, postoji samo pravno, ali ne posluje, porušen je po nalogu Direkcije za izgradnju uz objašnjenje da je poslovna zgrada firme, koja se ranije bavila završnim radovima u građevinarstvu, izgrađena nelegalno na placu koji je vlasništvo grada Užica. Zgrada je sravnjena sa zemljom, a da prethodno nije evakuisano mnoštvo dokumenata, samo zato što prostorija u kojoj su se nalazila nije mogla biti otključana. Nastojanja nekolicine majstora koji se još uvek silom prilika vode kao zaposleni da uzmu svoje radne knjižice nisu urodila plodom jer firma nije imala zastupnika kapitala koji bi im izdao dokumenta, a oni to sami nisu mogli da učine plašeći se da će zbog obijanja službenih prostorija biti krivično gonjeni.

Milić Jovanović, koji se formalno vodi kao radnik „Zlatiborke“, pita se kako će sada da dokaže svoju 31 godinu radnog staža.

- U tom objektu ostala je sva naša dokumentacija. Iako preduzeće ne radi, ono pravno još postoji, nas nekoliko se još uvek vodi kao zaposleno u njemu. Na osnovu čega da tražim penziju kad joj dođe vreme, čime da dokažem radni staž kada nemam knjižicu - kaže Jovanović.
U Direkciji za izgradnju objašnjavaju da je zgrada „Zlatiborke“ srušena po nalogu lokalnih vlasti, jer je bila izgrađena nelegalno na gradskoj parceli, koja se ove godine privodi urbanističkoj nameni.

- Direkcija je po nalogu Gradske uprave za urbanizam počela uklanjanje objekta koji je inače privremenog i nelegalnog karaktera. Imam informaciju od izvođača radova da je u tom objektu bilo nekog krša i loma koji je otpremljen na deponiju Sarića osoje - kaže Darko Šimšić, direktor Direkcije za izgradnju, uz napomenu da posao ovog preduzeća nije da ceni vrednost spornih dokumenta niti da ih vadi iz prostorija koje se ruše.

Lazar Dogandžić, poslednjih predsednik sindikata „Zlatiborke“ kaže da je uz pomoć ljudi iz Istorijskog arhiva pokušao da spase dokumentaciju firme, ali da nije uspeo jer je ona bila iza zamandaljenih vrata.

- Obraćali smo se mnogima, između ostalog odeljenju policije za privredni kriminal, da nam omoguće da uđemo u objekat i da radnici uzmu svoje knjižice, ali su nam oni kazali da ne smeju da otvaraju nasilno. Uspeli smo samo da dođemo do kotlarnice i u njoj zatekli gomilu trulog papira - kaže Dogandžić.
Predsednik Veća Samostalnog sindikata Zlatiborskog okruga Petrašin Drulović kaže da bi onaj ko je bacio radne knjižice trebalo sad da ih pronađe.

- O ovom slučaju obavestili smo sve institucije koje mogu da nam pomognu i onda shvatili da u ovoj državi niko nizašta nije odgovoran. Čemu sada stečaj u „Zlatiborki“ ako i bude pokrenut? Šta će činiti stečajnu masu, kako će ona biti formirana kada nijednog dokumenta o postojanju kapitala više nema - ističe Drulović.
Željko Marković, radnik užičkog Istorijskog arhiva ističe da je sa sindikalcima i radnicima „Zlatiborke“ pokušao da spase pisani materijal firme, ali da su njihova nastojanja sprečila zaključana vrata.

- Pokušali smo da dođemo do građe „Zlatiborke“ jer su nam se radnici više puta obraćali tražeći određene podatke, najčešće platne liste i dokumenta kojima bi mogli da povežu radni staž, međutim nismo uspeli - kaže Marković, dodajući da u Zlatiborskom okrugu ima bar još deset propalih firmi čija arhivska građa truli u zaključanim zgradama.

IZVOR

Subject: Odg: Rušeći preduzeće uništili radne knjižice radnika "Zlatiborke"

By: jelenica_ue
Date: 14.07.2009. 17:10:05
Ovo je stvarno luda zemlja ...

Subject: Odg: Rušeći preduzeće uništili radne knjižice radnika "Zlatiborke"

By: losmi
Date: 14.07.2009. 22:32:34
Kad udje majmun u tenk...Katastrofa!!!

Subject: Odg: Rušeći preduzeće uništili radne knjižice radnika "Zlatiborke"

By: dandelion
Date: 14.07.2009. 22:34:52
Bas im toliko bio zapelo da sruse!?Huh???
I sta ce sada da bude sa tim radnicima koji su ostali bez radnih knjizica?

Subject: Odg: Rušeći preduzeće uništili radne knjižice radnika "Zlatiborke"

By: dandelion
Date: 14.07.2009. 22:35:29
I zna li neko sta planiraju da grade na toj lokaciji?

Subject: Odg: Rušeći preduzeće uništili radne knjižice radnika "Zlatiborke"

By: novembar 1
Date: 22.07.2009. 02:08:02
Čekajte ljudi, da li je ovo zaista moguće?!? Vrata ne sme da razvali: policija, arhiv, sindikat, zaposleni...ali zato sme neki izvođač koga je angažovala lokalna uprava!? Čija je ta lokalna uprava, ta direkcija čiji posao nije da skuplja tuđe papire i ceni iste, čiji su ti zaposleni za čije papire niko nije nadležan? Da li su pali sa Marsa? Pa, kada su već razrušili objekat, što ne pustiše ljude da pokupe papire, nego ih oteraše na đubrište? Ima li ovde bilo ko normalan? Ovakve stvari zaista mogu da izlude iole normalnog čoveka !

Subject: Odg: Rušeći preduzeće uništili radne knjižice radnika "Zlatiborke"

By: Pedja
Date: 22.07.2009. 07:29:17
: dandelion  14.07.2009. 22:35:29

I zna li neko sta planiraju da grade na toj lokaciji?


Verovatno nista nego po obicaju raskrce, i onda tako stoji dok se neko sa politickim vezama ne smisli sta bi mogao tu da uradi.

Subject: Odg: Rušeći preduzeće uništili radne knjižice radnika "Zlatiborke"

By: jelenica_ue
Date: 22.07.2009. 18:53:59
Zar tu nije planiran "zanatski centar" BUVLJAK Huh? pa skupljali su potpise kod RK beograd za to,cak sam negde i maketu toga videla... bice i igraliste ...