Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Podivljala reka Đetinja - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 123

Subject: Podivljala reka Đetinja

By: Pedja
Date: 07.11.2009. 01:28:04
Već godinama Užičani su uvereni da su ukrotili reku Đetinju uredivši njeno korito. Večeras ona je pokazala da se samo smirila njena ćud ali da i dalje ume itekako da iznenadi.

Za samo par sati vodostaj Đetinje se povećao dva - tri metra i napravio haos u gornjem toku kroz grad. Reka se izlila na Plaži i potopila okolne objekte.

Onaj ko je odgovoran što brana na plaži nije pravovremeno otvorena debelo će da zaplati, ako ovaj put zaista prorade poluge odgovornosti. Vatrogasci satima uklanjaju debla koja voda nanosi na branu i pokušavaju da podignu ustave ali im za sada to ne uspeva. Policajci su organizovani u gradnji zaštitnog nasipa kako bi izliveni tok reke vratili nazad u korito dalje od okolnih kuća, a svi strepe šta će se dogoditi ako se nagomilana debla i materijal koji se nalaze u toku iznad Plaže i odjednom udare u branu.

Situaciju otežava i to što je voda prodrla u kanale električne mreže tako da je Plaža ostala i bez osvetljenja.

I dok se vatrogasci i policija bore sa stihijom, Užičani se okupljaju i u neverici gledaju šta priroda može da učini samo kada se razgoropadi.


vidi fotografije

Subject: Odg: Podivljala reka Đetinja

By: Deporte
Date: 07.11.2009. 11:07:12
http://www.youtube.com/watch?v=lC2UqFNv5u4&feature=player_embedded

Subject: Odg: Podivljala reka Đetinja

By: Pedja
Date: 07.11.2009. 17:39:29
Evo jos fotografija

http://pedja.supurovic.net/vodena-stihija-uzivo

Subject: Odg: Podivljala reka Đetinja

By: novembar 1
Date: 08.11.2009. 00:36:28
Svaka čast za fotografije. Prizor je strašan i na fotografijama, mogu misliti kako je izgledalo uživo. Uništena obala, uništena ulica, ljudi su pretrpeli štetu na svojim domovima i lokalima ...ali formirana je komisija ! To je uvek bio najbolji put da se ne nađe krivac !!!  banghead

Subject: Odg: Podivljala reka Đetinja

By: klackalica
Date: 08.11.2009. 03:33:47
Javna je tajna zasto brana nije ispustena! I sad se kao istrazuje ko, sta i zasto! Ovi iz "Velikog parka" kazu da su ma samo sto su hteli da je ispuste, kad preduhitri ih kisa! Bas su eto planirali sad za koji dan (eeej, pola novembra proslo!!!) Nuto k...ca. Mafija cista

Subject: Odg: Podivljala reka Đetinja

By: dandelion
Date: 08.11.2009. 09:40:54
Ma Uzicu nema nigde da se izlazi uvece, tako da je splav bio vise nego nephodan  Angry
Pitam se samo ko im je uopste dozvolio da ga postave. Budalastina.

Subject: Odg: Podivljala reka Đetinja

By: Svesna
Date: 08.11.2009. 22:21:53
Plasim se da i ovoga puta ne bude tresla se gora rodio se mis . Sad ce da nastane prepucavanje ko je zakasnio dok se prasina ne slegne i Djetinja ne opadne pa ce sve lepo da zataskaju a gradjani ce da plate !  Angry

Subject: Odg: Podivljala reka Đetinja

By: Pedja
Date: 09.11.2009. 17:00:00
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/drustvo/glas-javnosti-09-11-2009/opustosena-domacinstva-zbog-poplave


TEŠKE POSLEDICE VODENE STIHIJE U UŽIČKOM KRAJU

Opustošena domaćinstva zbog poplave

Poplavljeno više od 1.000 hektara oranica sa kojih još nije skinut rod i više stotina kuća, a stradala je i mnogobrojna stoka koja nije na vreme sklonjena

UŽICE - Poplavni talas, koji je protutnjao užičkim krajem niz Đetinju, Rzav i Moravicu, ostavio je teške posledice s kojima opštine teško mogu same da se izbore. Stradali su i mostovi i putevi, a iz više stotina kuća juče se povlačila voda. Samo u požeškoj opštini poplavljeno je više od 1.000 hektara oranica. Ogromnu štetu pretrpeli su Prijepolje, Nova Varoš, Priboj... Voda se povukla iz pogona „Zlatarplasta“ u Bistrici ispod Nove Varoši, a pogoni „Gumare“ će proraditi tek za pet-šest dana, kada se sanira šteta... U Priboju su još neka naselja snabdevaju vodom iz cisterni. Podivljala Bistrica odnela je iz strugare Rada Vasiljevića ispod Nove Varoši više od 70 kubika strugane građe, a Zlošnica tridesetak kubika daske i greda iz strugare Dobrivoja Lečića.

U Arilju je proradio sistem za vodosnabdevanje, pa u ovu opštinu, Požegu, Lučane, Čačak, Gornji Milanovac stiže voda s Rzava.

- Samo u Požegi je pod vodom bilo više od 150 kuća... Voda se povlači, ali sva ta domaćinstva pretrpela su veliku štetu. Stradali su i putevi, a najteže je oštećen put Pilatovići - Požega, a u desetinama domaćinstava stradala je i stoka. Teško ćemo sami uspeti da se izborimo sa posledicama pa očekujemo pomoć države - kaže Milovan Mićović, predsednik opštine Požega.

Od bujice u požeškom polju uništene su desetine hektara s kojih još nije skinut rod kukuruza, a stradali su hektari i hektari tek zasejanih njiva...

U kući Veselina Anđića u Pilatovićima kraj Požege, blato je bilo do kolena.

- Sve mi je uništeno... Voda je brzo došla, nisam uspeo ništa da spasem, nameštaj, podovi, hranu koju sam spremio za zimu... Dvorište je puno kamenja, peska, bujica je počupala voće... Voda mi je odnela i tridesetak pilića, a uništeno mi je i više od četiri tone kupusa u njivi koji sam spremio za predaju - priča očajni Veselin.

Voda je odnela i desetine manjih vikendica, montažnih objekata niz reku Rzav. Uništene su i sve čuvene rzavske plaže iznad Arilja. U ariljskom kraju, gde je pod vodom bilo više od stotinu kuća, stradali su nameštaj i podovi. U nekima kućama nedeljama neće moći da se boravi. Stihija je podavila i stoku koja nije na vreme sklonjena. U okolini Arilja u noći između petka i subote palo je 55 litara vode po kvadratom metru, što je blizu stogodišnjeg rekorda.  


Autor: Zoran Šaponjić
VLADA POMAŽE UGROŽENE

SJENICA - Ministar rada i socijalne politike Rasim LJajić juče je najavio da će Vlada Srbije pomoći u saniranju šteta na poplavljenim područjima zapadne Srbije. Posle obilaska opštine Sjenica, LJajić je rekao da će Vlada Srbije uplatiti jednokratna novčana sredstva svim porodicama koje su pretrpele velike štete u preksinoćnoj poplavi. On je dodao da je situacija na terenu gora nego što se očekivalo i da već ima 120 zahteva domaćinstava za pomoć. Prema njegovim rečima, biće preduzete hitne mere na pružanju pomoći pojedincima i porodicama, kao i dugoročne na uređenju kompletnog sliva reke Grabovice koja protiče kroz Sjenicu.    Tanjug


GORE NEGO 1965.

Kuća Miloša Krsmanovića u Prijanovićima je poplavljena. U dvorištu i u sobama voda do kolena. Sa puta do Miloševe kuće moglo se prići u ribarskim čizmama ili u čamcu...

- Uništen mi je plastenik pun povrća, koje smo čuvali za unukov rođendan. Voda je prodrla u podrum, zidovi su puni vlage. Pamtim da je samo 1965. godine bilo gore nego sada, tada je poplavni talas bio viši za jedan metar. Ovo je teško izdržati, malo - malo pa poplava - kaže Milojko Milijanović iz Prijanovića kraj Požege.

Subject: Odg: Podivljala reka Đetinja

By: Sasa
Date: 10.11.2009. 23:04:11
Gledah Radisu Marijanovica kaze moraju da ispitaju vlasnika splava.Pa da li misle da je neko blesav da poveruje da je grad potopljen zbog splava.

Subject: Odg: Podivljala reka Đetinja

By: Pedja
Date: 11.11.2009. 09:14:43
Verovatno hoce da utvrde da li je otvaranej ustava odlozeno zbog splava, s obzirom da je utvrdjeno da je nalog za podizanje ustava dat pravovremeno.

Zanimljivo je da uopst ene psotoji procedura za obavestavanje o stanju vodostaja, te da se podizanje ustava vrsi samoinicijativno, po slobodnoj proceni nadleznih.

Sinoc gledam, sad je ispalo da je obavestenje o opasnosti od poplava od Republike stiglo tek juce. Ispada da su ovi nasi jos i dobro uradilis to su eto, samoinicijativno nesto preduzeli. Niej bilo dovoljno i nije bilo dobro alimogli su i nista da ne urade jer nisu imali nikakvih zvanicnih saznanja o poplavi.

Subject: Odg: Podivljala reka Đetinja

By: Pedja
Date: 11.11.2009. 13:06:47
http://www.alo.rs/vesti/21207/Bez_odgovornih_za_poplave

Bez odgovornih za poplave!

Sreda - 11.11.2009

Umesto da saopšti imena krivaca zbog čijih propusta je u noći između petka i subote nabujala Đetinja poplavila užički kvart Plaža, članovi nadležne komisije koja se bavila odgovornošću pojedinaca juče su izneli više nedoumica nego odgovora koje Užičani željno očekuju.

Kako je „objašnjeno“, komisija je došla do određenih zaključaka, ali je imenovanje odgovornih za poplavu prolongirano u poslednji čas zbog naredbe o uvođenju vanredne odbrane od poplava na Đetinji koju su izdale „Srbijavode“!?
Za bruku koju je doživeo grad i štetu koju su pretrpela domaćinstva na Plaži i javna dobra u najlepšem delu Užica zvanično još nema okrivljenih, iako je gradonačelnik Jovan Marković najavio da će u utorak biti poznato zbog čijeg propusta ustave na brani nisu bile podignute, te se nabujala reka izlila iz korita i potopila veliki deo ovog naselja.
Radiša Marijanović, predsednik Skupštine grada, kao član komisije kazao je da je ovo telo došlo do određenih zaključaka, ali da se u pisarnici Gradske uprave juče ujutro pojavio dokument koji „uveliko menja naš dosadašnji rad“. A taj papir je naredba JP „Srbijavode“ o proglašenju vanredne odbrane od poplava na Đetinji, izdat 6. novembra, koji je dostavljen Republičkom centru za obaveštavanje 9. novembra, tri dana posle poplave, da bi isti dokument dospeo do pisarnice Gradske uprave tek juče ujutro!

Zbog čega naredba koju su izdale „Srbijavode“ utiče na zaključke koje je komisija pre toga donela, juče konkretno nije objašnjeno.


V. LOJANICA

Subject: Odg: Podivljala reka Đetinja

By: Pedja
Date: 11.11.2009. 13:08:56
http://www.danas.rs/vesti/srbija/hronika/isplivale_istine_i_zablude.73.html?news_id=176436

Poplava izazvala stranački rat u Užicu

Isplivale istine i zablude


Autor: N. Kovačević

Užice - U iščekivanju Užičana da gradska vlast saopšti imena odgovornih za izlivanje reke Đetinje i razmere štete od nezapamćene poplave u tom gradu, stranke se međusobno optužuju i koriste priliku za političku promociju. Poplava, koja se ne pamti u gradu, nakon izlivanja reke na užičkoj Plaži, u petak uveče uništila je na desetine kuća na levoj obali.

Šteta je velika i nizvodno u pojedinim selima, sve do Požege. Ne treba biti ekspert i uvideti da bi šteta bile mnogo manja da su na vreme podignute ustave na brani, ali u Štabu za spasavanje od bujica i klizišta tvrde da bi time šteta u Požegi bila mnogo veća.

Građani Užica očekuju da vlast objasni zbog čega nadležni u Javnom preduzeću Direkcija za izgradnju i Javnoj ustanovi Veliki park, koji gazduju gradskom Plažom, nisu podigli ustave na brani i time sprečili katastrofu, iako su ih meštani tog dela grada na vreme upozoravali na opasnosti. S druge strane već dvadeset i tri godine ne radi merna stanica koja se nalazi petnaestak kilometara uzvodno u selu Stapari, a koja bi trebalo da alarmira grad na opasnost od povećenog vodostaja. Pored toga, nadležni bi trebalo da utvrde da li je tačno da je deo Užica poplavljen, jer ustave nisu podignute kako bi se spasio jedan ugostiteljski splav na gradskoj Plaži? Vlasnik tog objekta Vasilije Brković, novinarima je to demantovao i tvrdi da je od nadležnih u Direkciji za izgradnju tražio samo da ga dan ranije obaveste o podizanju ustava.

Nakon velike kiše, koja je neprekidno padala petnaest časova, u petak uveče naglo je porastao vodostaj Đetinje. Zbog velikog pritiska na branu, pošto je dotok vode bio oko 130 kubnih metara u sekundi, ustave nije bilo moguće podići da voda otiče, pa je ogromna količina akumulirane vode kuljala s bočnih strana brane i poplavila taj deo grada.

Gradonačelnik Užica Jovan Marković rekao je Danasu da će jedna komisija uskoro završiti procenu štete, a druga bi trebalo da utvrdi odgovornost nadležnih u Direkciji za izgradnju i Velikom parku.

Koalicija DSS, NS i Liga za Užice, koja je gradom upravljala do poslednjih lokalnih izbora u vreme privremenih mera, a sada je u opoziciji, zatražila je ostavku gradonačelnika Jovana Markovića (DS). „Zbog očigledne nesposobnosti, nemarnosti i neodgovornosti čelnih ljudi Užica, najmanje što očekujemo je da gradonačelnik podnese ostavku, a ne da se ponovo krije iza kažnjavanja ili smenjivanja direktora javnih preduzeća i ustanova u našem gradu“, navodi ta koalicija.

„Kao tadašnja vlast u Užicu, 2007. godine, posle trideset godina, u rekonstrukciju gradske Plaže uložili smo više od 15 miliona dinara. Mi smo je gradili, a aktuelna vlast je ruši“, saopštila je koalicija DSS-NS.

U GO DS kažu da su „očekivali da će ta koalicija elementarnu nepogodu i nezapamćenu nesreću ljudi iskoristiti u političke svrhe, ali da je neshvatljiva žeđ te koalicije za vlašću“ . Uz podsećanje da je Užice, pored teše ekonomske krize, bilo pogođeno tragedijom u kojoj je 3. septembra u eksploziji u fabrici „Prvi partizan“ poginulo sedmoro radnika, potom epidemijom gripa, a sada i nezapamćenim izlivanjem Đetinje, demokrate navode da je „gradonačelnik uvek bio uz ljude koji su bili unesrećeni“.

„Postojanje splava na Đetinji jedan je od osnovnih razloga zašto sve ustave nisu bile podignute na vreme i pored pravovremenog naloga iz JP Direkcija za izgradnju. Svi znaju, a posebno oštećeni građani, kada je, kako i uz čiju pomoć 2007. godine, u vreme privremenih mera u Užicu, ovaj splav postavljen na gradskoj Plaži“, saopštio je Gradski odbor DS.

Otežano telefoniranje

Zbog izlivanja Đetinje, otežan je telefonski saobraćaj u užičkom regionu, pa je Telekom Srbije saopštio da njihove ekipe ulažu veliki napor u otklanjanju kvarova i prekida u telekomunikacionom saobraćaju. „Na području Užica, Zlatibora i Prijepolja jedan broj pretplatnika fiksne telefonije ostao je bez telefonskog signala, dok je na području opština Arilje, Požega, Kosjerić i Bajina Bašta povećan broj pojedinačnih smetnji“, navodi se u saopštenju, a potom se građani mole za strpljenje, jer je ekipama tog preduzeća otežan prilaz infrastrukturi.

Novembarske kiše

Optuživši gradsku vlast da je „nesposobna i iznenađena kišama u novembru“, te da su u „nabujalu vodu pala sva zaklinjanja o njenoj evropskoj orijentaciji, Inicijativni odbor SNS, nudi rešenje za efikasnu kontrolu reke Đetinje: „Od male plaže do ustave, potrebno je izgraditi gradski bazen, a voda bi se odvodila cevima određenog profila, koje bi bile ukopane u njeno dno, a ono kasnije cementirano. Na taj način ne bi moglo doći do izlivanja reke jer njena celokupna masa otiče na dva načina, kroz cevi i preko gornje novoizgrađene ustave, savetuju u tom odboru“.

Subject: Odg: Podivljala reka Đetinja

By: Sasa
Date: 11.11.2009. 18:32:38
O cemu bre ti pricas!?DA LI SI TI NORMALAN?Hoces da kazes da su zrtvovali grad zbog splava?Ti si bre stvarno majmun!Konji nisu digli ustavu zato sto su NE ODGOVORNI!7 dana ne mogu da nadju ko je kriv.Debil kao ti verovatno misli da je kriva cistacica iz Velikog parka!

Subject: Odg: Podivljala reka Đetinja

By: jelenica_ue
Date: 11.11.2009. 21:13:10
: Sasa  11.11.2009. 18:32:38

O cemu bre ti pricas!?DA LI SI TI NORMALAN?Hoces da kazes da su zrtvovali grad zbog splava?Ti si bre stvarno majmun!Konji nisu digli ustavu zato sto su NE ODGOVORNI!7 dana ne mogu da nadju ko je kriv.Debil kao ti verovatno misli da je kriva cistacica iz Velikog parka!


Sasa ne znam da li si primetio iznad su citirani clanci iz novina ... ne znam kome se tako obracas Huh?

Subject: Odg: Podivljala reka Đetinja

By: Sasa
Date: 11.11.2009. 21:35:15
Ma ovom Pedji na njegov odgovor.Iznervirao me sad me proslo.Pola grada potopljeno a po njegovom kriv neko iz Nisa.