Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Аутопутем и преко Дрине - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Аутопутем и преко Дрине

By: Borica
Date: 30.11.2009. 10:38:06
Аутопутем и преко Дрине  http://www.graduzice.org/Autoputem_i_preko_Drine-151-1-788        
* Пројекат важан за Србију и Републику Српску, каже за Данас Милорад Додик * Бањалука и Београд требало би да обезбеде 250 милиона евра

Ужице - Градоначелник Ужица Јован Марковић покренуо је иницијативу о изградњи аутопута од Пожеге до Вишеграда, у дужини од 90 километара. Његову идеју подржао је Милорад Додик, премијер Републике Српске, с којим је Марковић недавно о томе разговарао у Бањалуци. Вредност инвестиције процењује се на око 250 милиона евра, а новац би требало да обезбеде владе Србије и Републике Српске.

 

Та саобраћајница, која је у време Аустро-Угарске била део мреже „царских друмова“, могла би да постане жељени комуникацијски коридор становника у сливу реке Дрине и добар начин да се обнове некада успешне везе. С друге стране, она би могла да спречи исељавање људи са дринских обала, на којима је недавна прошлост посејала тугу и сиромаштво.

За градњу аутопута од Пожеге до Вишеграда, стручњаци су предложили две варијанте. Прва, за коју се залажу Марковић и Додик, ишла би од Пожеге, преко Ужица, Котромана, а потом до Вишеграда и даље до Подроманије. Друга варијанта је да пут иде од Пожеге и Ужица, преко Бајине Баште, Фаховића, Хан Пијеска до Подроманије.

- Положај Ужица, привредни, туристички и други потенцијали целог региона, као и заједничко наслеђе, шанса су за повезивање људи са тог постора, наводи за Данас градоначелник Ужица Јован Марковић.

Председник Владе Републике Српске Милорад Додик каже да је тај пројекат „велика развојна шанса и за Србију и за Републику Српску, односно Босну и Херцеговину“.

- Израдња аутопута обезбедиће реализацију заједничких пројеката у области енергетике, туризма, пољопривреде, привреде и прекограничне сарадње. То значи да река Дрина неће бити место раздвајања, него место спајања народа са ових простора“, саопштио је за Данас премијер Републике Српске Милорад Додик.

Подсетивши да је саобраћајна комуникација са Београдом и централном Србијом, а тиме и светом, један од највећих проблема у развоју Ужица и Златиборског округа, те да ће у марту 2010. године почети изградња аутопута Београд - Пожега, Марковић сматра да је то прилика да се покрене идеја о градњи путног крака од Пожеге до Вишеграда.

- Сматрам да је дошло време да нове генерације политичара и привредника понуде и нова решења за извеснију будућност и бољи живот становницима дринског слива. Предлажемо да се наставак дела аутопута према Црној Гори гради преко Ужица и Златибора, али од велике важности је и изградња деонице од Пожеге преко Ужица до Вишеграда, указује ужички градоначелник, а потом објашнајва да предстоји заједнички наступ општина Вишеград, Рогатица, Пале, Соколац, Фоча, Горажде, Пожега, Чајетина, Бајина Башта, Прибој, Нова Варош, Пријепоље, Лозница и других, те да очекује да Влада Србије и Републике Српске не само подрже иницијативу већ да је и реализују.

- Аутопут мора да буде државно питање и сигуран сам да ће нашу инцијативу подржати Влада Србије. Како је повезивање двеју држава од изузетне важности, висина улагања у тај пројекат не би смела да буде препрека, сматра Марковић.

- Ова иницијатива не може да смета било коме ко је добронамеран. Она никоме ништа не одузима, већ супротно, може много тога да понуди. Ако Србија не уложи додатни новац у путеве, развој туристичких и привредних потенцијала у овом подручју, онда ће људу на неком другом месту потражити шансу за бољи живот, упозорава Марковић, чију иницијативу је подржао и Томислав Поповић, начелник општине Вишеград.

- Изградњом те саобраћајнице, Вишеград ће се повезати са Србијом, а тиме ће бити ближи и Европи. Постаћемо и атрактивнија туристичка дестинација, јер у туризму имамо шта да понудимо, а таква саобраћајница привући ће и стране инвеститоре, а то није корист само за Вишеград већ и за РС и БиХ, рекао је Данасу Поповић.

Subject: Odg: Аутопутем и преко Дрине

By: Vlad Dracul
Date: 01.12.2009. 22:45:39
Zvuci lepo.. Kao sto pise samo ideje. I ja bi voleo da pucnem prstima i stvorim se u Visegradu ili Sarajevu ali ne ide vec moram da sipcim satima do Sarajeva dosta manje do Visegrada. Onaj nama vazniji pravac prema prestonici ove drzave je napravio smejuriju od prosle pa i ove vlade tako da kad kazu ideja ja odmah pisem propalo Wink

Subject: Odg: Аутопутем и преко Дрине

By: Pedja
Date: 02.12.2009. 08:53:14
Vladini eksperti su izacunali da je autoput od Beograda do Pozege ekonomski promasen projekat, a sta ce tek da izracunaju za ovaj? Nazalost, samo za projekte u Beogradu se ne gleda da li su ekonomski opravdani.

Svojevremeno je uzicki kraj cveta izmedju osalog i zahvaljujuci veoma razvijenoj trgovini sa Bosnom i dalej preko nje. Sda su svi trgovacki tokovi preusmereni na drugu stranu, mocnici su podelili trziste i nedaj boze da se nek usudi da pokusa da sebi stvara bolje uslove za privredjivanje.

Milsim da je i gradonacelnik toga svestan a da je ovo samo odgovor na stalno prozivanje uzicke opozicije kako ova gradska vlada nema nikakvu inicijativu i nije preduzimljiva. Eto, sad su pokrenuli inicijativu i time postali preduzimljivi.

Subject: Odg: Аутопутем и преко Дрине

By: novembar 1
Date: 03.12.2009. 01:46:27
Ne bih da budem zlurada u komentaru, jer nisam. Zato podržavam ovu ideju.
Ali,... Izbaciti ideju radi ideje, ili, kako rekoste, kao dokaz preduzimljivosti, može biti vrlo kompromitujuće ako iza toga ne stoji nikakva podloga, razrada, podaci, argumenti, budućnost projekta, time i makar konture njegove opravdanosti i to sa svih strana gledano, a ne samo pogled u prošlost, tj. kako je to nekada bilo...
Još jednom da naglasim, uredu je da razmišljamo, da predlažemo, da maštamo...ali ideja mora da sazri i da se "obuče" za izlazak u javnost, da bude "poželjna" za razmišljanje i spremna za lobiranje...pustiti je "golu" u svet ravno je debaklu i ne samo to, veći je problem što nas dalje neće ni čuti ni slušati, već smatrati neozbiljnim i nedoraslim.
Dakle, Gospodine Gradonačelniče, treba da razmišljate i predlažete, ali najpre naložite Vašim saradnicima i stručnim službama (ako ih imate, a nadam se da ih imate), da ideju pripreme za lansiranje, onda pripremite teren gde ideja mora da se primi, a  tek onda je obnarodujte. Samo tako ćete delovati zrelo i ozbiljno. Navijam da uspete i u ovoj ideji, ali teško... sad1 smile icon2

Subject: Odg: Аутопутем и преко Дрине

By: alexg
Date: 03.12.2009. 20:36:16
Hleba i igara...
Autoput Horgoš-Beograd i dalje ka Nišu i bugarskoj, odnosno makedonskoj granici, grade i obnavljaju poslednjih petnaest godina. Najavljen autoput Beograd-Požega, ka Jadranu, a već unapred proračuni su takvi da ispada da će taj autoput biti neisplativ. Naravno, kada je reč o koristi građana, svaki autoput je dobrodošao jer što bi išli 60 km/h kad na autoputu možemo 120 km/h. A sada, ideja za autoput Užice-Višegrad. Zamisao odlična, ali za potrebe nas građana ovde sasvim bi bio dovoljan taj put sa tri trake, a da razliku u troškovima tog puta i inicirane izgradnje autoputa (Užice-Višegrad) preusmeriti za izgradnju nekog potrebnog infrastrukturalnog objekta u Užicu ili okruženju. Uostalom, ovaj autoput (Užice-Višegrad) je još samo ideja i inicijativa, dok Beograd-Požega, koliko-toliko aktuelan da će i početi biti izgrađivan. Ali...kao i sve kod nas..vreme će tek pokazati.

Subject: Odg: Аутопутем и преко Дрине

By: Pedja
Date: 04.12.2009. 08:43:20
Slažem se alex. Milsim da nema potrebe za auto-putem, bar ne sada, jer je to prevelika insvesticija. Dovoljno bi bilo da se postojeći putevi podignu na viši nivo.

Put kroz Mokru Goru je veliki problem, najpre zato što je Kusturica na njega postavio rampu. Kako bi tek izgledalo da istu rampu stavi na auto-put smile

Sa druge strane, trgovački put je u stvari put koji ide prema Zvorniku. Od ranije postoji plan da se taj put unapredi, najpre tako što bi se ispod Kadinjače prokopao tunel i tako bio omogućen bolji saobraćaj terentnih vozila.