Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Uskoro počinje harač za parkiranje - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Uskoro počinje harač za parkiranje

By: Pedja
Date: 04.12.2009. 15:47:31
Grad Užice će u narednih tri-četiri meseca početi sa novim režimom parkiranja. Grad će biti podeljen na dve parking zone u kojima će parkiranje biti naplaćivano po satu. U prvoj zoni koja obuhvata širi centar grada parkiranje će biti i vremenski ograničeno.

Građani koji žive u ovim zonama neće biti pošteđeni troškova parkiranja. Jedina pogodnost koju imaju je mogućnost da plaćaju mesečnu pretplatu koja im neće garantovati mesto za parkiranje, već samo da imaju pravo da se parkiraju - ako nađu slobodno mesto.

Gradska vlast tvrdi da joj je cilj da reši problem parking prostora u gradu i da j eovo najbolji način. Koliko to ima temelja u realnosti govori podatak da nema dovoljno parking mesta ni za 30% stanovnika u zonama gde će parkiranje biti naplaćivano i to najpre zato što je zbog loše politike gradnje, birokratije i korupcije prostor koji je bio raspoloživ i predviđen za gradnju parking prostora upotrebljen za druge namene.

Praktično radi se u stvari o korišćenju situacije da parking mesta ima mnogo manje nego što je potrebno da se uzme novac. Naplata neće mnogo promeniti stvari. I dalje će sva parking mesta biti zauzeta, samo će ih sada zauzimati oni građani koji imaju više novca i mogu sebi da priušte da plaćaju harač. Ostali će morati da odvezu automobile van grada i da ih tamo drže, ili da ih otuđe, jer neće moći sebi da priušte luksuz plaćanja harača. Ko će od toga da ima korist? Pa naravno, vlast i oni koji su bliski vlasti.

Nažalost, umesto da vlasti ispitaju sve stvarne uzroke problema parking prostora i prave krivce privedu pravdi, svi građani postaju ad hok proglašeni krivicima i moraju da plaćaju kazne, jer naplata parkiranja na ovakav način - nije ništa drugo do kažnjavanje.

Subject: Odg: Uskoro počinje harač za parkiranje

By: Igor
Date: 04.12.2009. 22:02:25
Uzas. Strasno je sta nam rade. I ova nasa gradska vlast i republicka. Gledajuci vesti (u izuzetno retkim prilikama) zapitam se jel imaju oni neko takmicenje za nadebilniju ideju ili predlog. Kao da se medjusobno utrkuju ko ce pre da smisli i realizuje gluplju ideju.
Sto se tice Uzica problem parkiranja postoji odavno i kao sto i Pedja kaze ne verujem da ce na ovaj nacin biti resen. Gde covek da se parkira? Ispade da nas vlast kaznjava sto zivimo u centru grada. A kaznjava i one sto ne zive, jer gde da se parkiraju kad dodju u isti? Nigde nikakve ideje za kakav parking ili garazu, samo daj pare. A zasta ih dajemo ako smem da pitam? Da parkiram moj auto ispred mog stana ispred zgrade u kojoj zivim. Pa gde da ga parkiram, na Zabucju, na Tatincu? Jos bolje, ostavim ga negde kod Sevojna ili na Beloj zemlji pa se busom spustim do grada.
Izgleda da vlast gubi svaki dodir sa realnoscu, sto nas obicne gradjane sve vise i vise kosta. Evo sad ce za koji dan da zazivi i novi zakon o saobracaju.Uh al ce saobracajci da krenu da mlate lovu. Ima standard ocas da im se podigne. A mi ostali? Ma ko nas pita za bilo sta. Mi smo tu samo zbog njih, da bi oni bolje ziveli.
I sto rece jedan moj drug (komentarisuci nekako u isto vreme zakon o saobracaju i gomilu zabrana i obaveza koje donosi isti i to da ce SBB ukinuti kanale iz Hrvatske i Bosne (jer zaboga nemaju prava da se emituju kod nas)): Nista brate ne mrdamo iz kuce nikud, kola cemo da prodamo i da se skupimo oko TV-a i gledamo Zikinu sarenicu.
Malo sam odlutao od teme ali ne zamerite mi...ovo puca po svima nama.

Subject: Odg: Uskoro počinje harač za parkiranje

By: Pedja
Date: 05.12.2009. 07:35:42
U stvari imaju neke planove za parking prostor: napravice montazne garaze, jednu kod stadiona a jednu kod zelezncke stanice / kad naprave, posto su to jos uvek samo ideje. Tu ce se, naravno, parkiranje naplacivati znatno skuplje, a ukupno ce biti oko dvesta pedeset mesta.

Subject: Odg: Uskoro počinje harač za parkiranje

By: Borica
Date: 05.12.2009. 10:47:56
Problem u Uzicu je i sto se stanbene zgrade grade do ivice trotoara za pesake,a o parking mestima obezbedjenim sa kupce stanova i da ne govorimo.Ne znam, da li nepostojanje parkig mesta umanjuje cenu kvadratnog metra kupljenog stana.Negde ,kao u Kosovskoj ulici,prvi sprat zgrade je i iznad trotoara.Mozda se investitor pobrinuo da pesaci ne kisnu dok prolaze ispred zgrade.

Subject: Odg: Uskoro počinje harač za parkiranje

By: Pedja
Date: 05.12.2009. 13:17:22
Postoje standardi po kojima na svaku stambenu jedinicu treba da dodje po dva parking mesta i ti standardi treba da se primenjuju najpre prilikom davanja dozvola za gradnju. To i kod nas vazi ali nekom magijom, investitori dobijaju dozvole iako ne ispunjavaju ne samo taj, nego ni druge standarde.