Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Kulturni život (see the full version of Kulturni život)
Oreska - Užice : IN MEMORIAM: Nenad Žilić, slikar, 1957 - 2009. - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: IN MEMORIAM: Nenad Žilić, slikar, 1957 - 2009.

By: Pedja
Date: 04.12.2009. 15:54:13
http://www.danas.rs/vesti/srbija/hronika/likovno_svedocanstvo_o_ljudskoj_patnji.73.html?news_id=178347

IN MEMORIAM: Nenad Žilić, slikar, 1957 - 2009.

Likovno svedočanstvo o ljudskoj patnji


Užice - Nenad Žilić, jedan od naših najtalentovanijih slikara srednje generacije, preminuo je iznenada u sredu u Parizu.

Rođen je u Užicu, 1957. godine. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu i kao stipendista Herderove fondacije, magistrirao u Beču. Živeo je u Londonu, a u Francuskoj od 1994. godine, gde je stekao međunarodnu reputaciju. Izlagao je u najpoznatijim galerijama svetskih metropola. Dobitnik je mnogih priznanja, od domaće nagrade Fonda Nedeljko Gvozdenović, do najprestižnije državne nagrade za slikarstvo u Francuskoj - „Fondasion d’ Frans“.

Njegovo snažno, sugestivno i apstraktno slikarstvo, kroz prikaz ljudskog tela, analizira sukob duhovnog i materijalnog, ukazuje na prolaznost. U slikarskoj originalnosti i crtačkoj virtuoznosti prepoznaju se univerzalne vrednosti i vrhunska estetika. Energičnog kolorita, fantastične i figurativne matrice, Žilićeve slike su likovno svedočanstvo i o ljudskoj patnji krajem 20. i početkom 21. veka. Kritičari su u njemu prepoznali „slikara koji ne samo da iskazuje osećanja, već ume i bojom da misli“ i poredili ga sa Dadom Đurićem, Vladimirom Veličkovićem, Ljubom Popovićem i Milošem Šobajićem, za koje je i sam govorio da su mu uzori.

Nenadu Žiliću pripada zasluga što je 2001. godine, prvi put na Balkanu, u Gradskoj galeriji u Užicu postavljena izložba Pariski jesenji salon, koju je otvorio pokojni premijer Zoran Đinđić. Naredne godine na tom salonu u Parizu, omogućio je da se predstave i umetnici iz Srbije, postavkom Savremena srpska umetnost.

Poslednji put boravio je u Užicu u martu prošle godine, kada je u Gradskoj galeriji bila priređena retrospektivna izložba od dvadesetak njegovih dela. Tada je Užicu poklonio svoje platno Sveti Đorđe, koje je postavljeno u holu zgrade Skupštine grada.

Nenad Žilić biće sahranjen u Užicu, a datum sahrane biće naknadno određen.

Autor: N. Kovačević