Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Mokra Gora (see the full version of Mokra Gora)
Oreska - Užice : Џони Деп на Кустендорфу - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Џони Деп на Кустендорфу

By: losmi
Date: 23.12.2009. 14:04:52
Трећи међународни филмски и музички фестивал Кустендорф биће одржан од 13. до 19. јануара 2010. године у Дрвенграду на Мокрој Гори, а главни гост биће популарни амерички глумац Џони Деп, најавио је јуче у Министарству културе редитељ Емир Кустурица, оснивач, директор и селектор фестивала.

– Иако су неки од филмова у којима је Деп играо били врло исплативи, он није једна од холивудских лутака. Изнад Депове глуме стоји његова личност – истакао је Кустурица и најавио да ће програм „Ретроспектива великана” бити посвећен раду ове глумачке звезде.

Биће приказана три филма у којима је Деп играо – „Едвард Маказоруки” Тима Бартона, Кустуричин „Аризона дрим” и „Дони Браско” Мајка Њуела – Деп ће одржати неколико радионица, а биће откривена и његова биста у природној величини.

– Фестивал је посвећен студентима филма и њиховим делима која подстичу на слободу и упућеност на људску судбину. Као и претходне две године, студенти ће моћи да се сретну са потврђеним ауторима са којима не могу да се виде на великим светским фестивалима – најавио је оснивач Кустендорфа.

У такмичарски програм увршћено је 28 студентских филмова из 18 земаља, а поред радова из Србије, Немачке, САД, Француске или Велике Британије, биће приказана и дела студената из Бангладеша Кубе и Мексика. О добитницима награда – Златно, Сребрно и Бронзано јаје – одлучиваће међународни жири у саставу: редитељка анимираног филма „Персеполис” Маржан Сатрапи, продуценткиња и филмска ауторка Сара Драјвер и холивудски продуцент Џонатан Вајсгал.

У програм „Савремене тенденције”, избор најбољих филмова из овогодишње продукције, увршћена су дела: „О Ели” Асгара Фархадија – добитника „Сребрног медведа” за режију на фестивалу у Берлину, „Афера ’Збогом’” Кристијана Кориона у којем Кустурица тумачи главну улогу, „Цар” Павела Лунгина, „Soul Kitchen” Фатиха Акина, „Време које преостаје” Елије Сулејмана, „Закопане тајне” Раџе Амари и нови филм Џима Џармуша „Границе контроле”. И сви ови аутори биће гости фестивала, најавио је Кустурица.

У програму „Евергрин” биће приказано награђивано дело „Персеполис” Маржан Сатрапи која ће одржати радионицу, a сваке вечери, после пројекција, следи музички програм фестивала. Селектор овог програма Неле Карајлић најавио је наступе бендова „Глобал кринер” из Аустрије, „Фестикултура” из Шпаније, „Рубл” из Русије. Гости фестивала биће италијанска атракција Тонино Каротоне и турска певачица Ајнур, а наступиће и Влада Маричић са својим музичарима, етно-група „Врело” и Емир Кустурица и Но смокинг оркестра.      

Фестивал организује продуцентска кућа „Раста филм интернешнал” Емира Кустурице, под покровитељством Министарства културе Србије које је за трећи Кустендорф издвојило 15 милиона динара, пет мање него ове године, изјавио је министар културе Небојша Брадић. Брадић је најавио да ће Министарство културе и убудуће подржавати оне културне манифестације чији основни циљ лежи у садејству младих уметника и потврђених аутора.И. Аранђеловић
[објављено: 23/12/2009]:
http://www.politika.rs/rubrike/vesti-dana/Dzoni-Dep-na-Kustendorfu.sr.html