Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Užice će graditi energanu na otpad - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Užice će graditi energanu na otpad

By: Pedja
Date: 25.12.2009. 11:46:34
B92: Užice će graditi energanu na otpad

Skupština grada Užica je prihvatila inicijativu o početku realizacije projekta izgradnje prve elektrane - energane za proizvodnju struje iz komunalnog otpada.

Buduća energana na bazi komunalnog otpada na budućoj deponiji Duboko bi, prema procenama stručnjaka, koštala između 30 i 60 miliona evra, zavisno od opreme i tehnologije koja se izabere.

Partner grada Užica u realizaciji tog projekta je Elektroprivreda Srbije (EPS), što je regulisano protokolom koji su sredinom septembra potpisali gradonačelnik Jovan Marković i generalni direktor EPS-a Dragomir Marković, u prisustvu ministra rudarstva i energetike Petra Škundrića.

Protokolom je predviđeno da se buduća energana gradi u okviru regionalne sanitarne deonije Duboko, koja bi od maja naredne godine trebalo da služi za potrebe devet opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga, a taj objekat bi, prema procenama stručnjaka, pored proizvodnje električne energije, produžio vek trajanja deponije za više decenija.

Ministar Škundrić je prilikom potpisivanja protokola rekao da EPS i grad Užice neće biti mnogo opterećeni tom investicijom, jer postoji veliki interes poslovnih partnera iz Italije, Švajcarske, Nemačke i Austrije za ulaganje u objekte iz sfere obnovljivih izvora energije.

Grad Užice planira da posle formiranja parcele za potrebe izgradnje energane na deponiji Duboko, osnuje akcionarsko društvo zatvorenog tipa, čija osnovna delatnost će biti proizvodnja energije sagorevanjem otpada.

Izvor: Tanjug