Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Optužnica zbog eksplozije - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Optužnica zbog eksplozije

By: losmi
Date: 17.03.2010. 17:45:19
Užice -- Osnovno javno tužilaštvo u Užicu podiglo optužnicu protiv pet radnika "Prvog partizana" osumnjičenih da su odgovorni za prošlogodišnju ekslpoziju u toj fabrici.


Optužnica je podignuta protiv Velibora Janjića (57), radnikaa na zasipanju baruta, Milojke Tešić (57), šefa za protivpožarnu zaštitu, Milisava Đerića (50), poslovođe, Prvoslava Đerića (44), rukovodioca poogona i Zorana Ćirovića (46), rukovodioca kontrole.

U eksploziji u podzemnim postrojenjima “Prvog partizana“, 3. septembra prošle godine, život je izgubilo sedam radnika, dok je 14 povređeno.

U saopštenju za novinare, koje je potpisao Vukašin Vujičić, osnovni javni tužilac, navodi se da je okrivljenim licima stavljeno na teret da nisu postupala u skladu sa važećim propisima i uputstvom za rad u pogonu "tempernirnice" i uputstvom kojim je uređen način manipulacije sa barutom, kao i sa drugim normativnim aktima, što je dovelo do ekspolozije.

Optužnica je, kako se navodi u saopštenju osnovnog javnog tužioca, podignuta posle okončanja istrage koja je vođena pred Osnovnim sudom u Užicu, tokom koje su prikupljeni dokazi na osnovu kojih je utvrđeno činjenično stanje o ovom krivičnom događaju i o uzrocima koji su doveli do eksplozije.

Neposredno posle nesreće osumnjičeni su tokom istrage bili pritvoreni zbog sumnji da se nisu pridržavali mera zaštite na radu i da nisu poštovali uputstva o manipulisanju barutom, što je dovelo do nesreće sa teškim ljudskim i materijalnim posledicama.

:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=03&dd=17&nav_id=418358