Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Užice rešava problem vodosnabdevanja i otpadnih voda - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Užice rešava problem vodosnabdevanja i otpadnih voda

By: Pedja
Date: 19.03.2010. 11:39:48
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/srbija/glas-javnosti-19-03-2010/uzice-resava-problem-vodosnabdevanja-i-otpadnih-voda

Užice rešava problem vodosnabdevanja i otpadnih voda

Projekat vredan oko 27 miliona evra biće realizovan u saradnji sa nadležnim ministarstvima

Užice će naredne godine početi da realizuje projekat sakupljanja, transporta i prečišćavanja otpadnih voda, kao i vodosnabdevanja grada, vredan oko 27 miliona evra, koji će se realizovati u saradnji sa nadležnim ministarstvima i uz pomoć sredstava Evropske unije, najavio je gradonačelnik Jovan Marković.

Na prezentaciji Studije izvodljivosti ovog projekta, koju je predočio stručni tim konsultantske firme WYG Internacional limited, sa kancelarijom u Beogradu, Marković je rekao da se radi o najznačajnijem projektu iz oblasti zaštite životne sredine u ovom gradu.

U trogodišnjoj realizaciji projekta, u prvoj fazi bi se obavila zamena azbestnih cevi vodovoda od akumulacije Vrutci do Užica i u primarnoj gradskoj mreži, u drugoj fazi bila bi izvršena dogradnja kanalizacione mreže i zamena dotrajalih cevi, dok bi se u završnoj fazi ovoga projekta izgradilo postrojenje za otpadne vode.

- Za ovaj projekat dobili smo podršku nadležnih ministarstva u Vladi Srbiji i Evropske komisije i posao bi trebao da bude završen do 2014. godine - rekao je Marković.

U realizaciji ovog projekta, kako je naglasio gradonačelnik Užica, Evropska komisija će učestvovati sa donacijom od 70 odsto vrednosti projekta, Vlada Srbije preko Direkcije za vode i ministarstva finansija i poljoprivrede učestvovaće sa 25 odsto, dok će lokalna uprava učestvovati sa sredstvima u vidu otkupa zemljišta i rešavanja imovinsko pravnih odnosa.

Marković je naglasio da je Užice, pored Vranja, ispunilo sve uslove i standarde da dobije donaciju Evropske komisije, s tim da su obezbeđeni i uslovi da ovaj projekat bude podržan u nadležnim ministarstvima Srbije.

Direktor užičkog "Vodovoda" Milomir Sredojević izjavio je novinarima da je Užice poslednjih godina značajnu pažnju posvetilo zaštiti životne sredine projektima gasifikacije grada i izgradnjom regionalne sanitarne deponije, tako da je sada u situaciji i da reši problem sakupljanja i odvođenja otpadnih voda i kvalitetnog vodosnabdevanja, što je gorući problem ovoga grada.

Agencija Tanjug

Subject: Odg: Užice rešava problem vodosnabdevanja i otpadnih voda

By: alexg
Date: 19.03.2010. 15:52:54
Konačno da se i to rešava. Samo se nadam da to neće biti po sistemu ''Potemkinovih sela'', pa da taj projekat traje narednih deset godina.

Inače, lepa je zamisao gradskih čelnika da se taj problem rešava, ali koliko će zaista tu biti troškovi je veliko pitanje. Naime, zamena dotrajalih cevi u primarnoj vodovodnoj mreži ponekad se pokaže da je posao gde je ''skuplja dara nego mera''. Ne kažem da ne treba menjati, već naprotiv, ali smatram da se tome mora pristupiti mnogo ozbiljnije nego u dosadašnjim radovima. Primer za to je moja ulica, gde su kopajući za gasovod (pri tome, preko cele prošle zime ulica je bila raskopana) su probušili vodovodnu cev, pa nismo imali vode skoro tri dana. Onda su prekinuli neke kablove, pa telefon nije radio nešto manje. U međuvremenu, vodovodna cev koja je bila probušena morala je hitno da se sanira jer je oticala voda i pretila da napravi još veći džumbus ispod asfalta koji bi tek trebali da postavljaju, itd, itd. ''Kolatelarna šteta'' je to da je bager (korišćen za kopanje) jednom komšiji ''skinuo'' pola ograde (u prolasku), a drugom su ''otkinuli'' deo podzide. Ali, već sam rekao, to je kolatelarna šteta tako da to ne računamo. Dakle, nije samo reč o stavljanju novih cevi, već radovima na takav način da se već loša infrastruktura ne napravi još lošijom, a samim tim i troškovi svega toga su još veći.

...da je Užice poslednjih godina značajnu pažnju posvetilo zaštiti životne sredine projektima gasifikacije grada...


Ne bih da tvrdim jer nisam stručnjak za tu oblast, ali koliko se stiglo u gasifikaciji Užica? Odnosno, koliki je procenat domaćinstava koja su ''uzela'' priključak na gas?! Na dalje, zaštita životne sredine (čitaj vazduha, prevashodno), pa se pitam, koliko je gradskih toplana priključeno na gas kao alternativno i ekološki bezbednije gorivo?

tako da je sada u situaciji i da reši problem sakupljanja i odvođenja otpadnih voda i kvalitetnog vodosnabdevanja, što je gorući problem ovoga grada.


Kada ovo pročitamo (''tako da je sada u situaciji...'') ispada da je problem gasifikacije i odlaganja otpada rešen? A, niti je jedna gradska toplana priključena na gasovod, radi smanjenja aerozagađenja, procenat domaćinstava koji su uzeli priključak na gas je minimalan (bar prema onome što čujem od drugih), a regionalna deoponija nije počela s radom (ili grešim)? Malo mi ovo izgleda kao ''trčanje pred rudu''.... Ali, dobro, bolje je da se radi išta, nego ništa...

Subject: Odg: Užice rešava problem vodosnabdevanja i otpadnih voda

By: Pedja
Date: 19.03.2010. 18:07:02
Meni se cini da je toplana kod crkve ove sezone prebacena na plin.