Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Kulturni život (see the full version of Kulturni život)
Oreska - Užice : Premijerno izveden komad "Rumunija 21" u Narodnom pozorištu - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Premijerno izveden komad "Rumunija 21" u Narodnom pozorištu

By: Pedja
Date: 19.03.2010. 11:44:18
http://www.danas.rs/danasrs/kultura/humor_koji_udara_u_stomak.11.html?news_id=186132

Premijerno izveden komad „Rumunija 21“ u NP Užice

Humor koji udara u stomak

Užice - Raspad društva tokom tranzicije u kojoj se, umesto novog sistema vrednosti, uspostavlja nemoral i simbiotički odnos tajkuna i političara, ispričan kroz priču o raspadu rumunske porodice, sažetak je šokantnog komada „Rumunija 21“. To je verovatno bio povod da se komad mladog rumunskog pisca Peke Štefana, u režiji splitskog reditelja Gorana Golovka, izvede u NP Užice, jer taj tetar svojim repertoarom godinama opominje na dubinu i naših moralnih bara koje nas usporavaju na putu ka uređenom društvu.

Komad, za koji reditelj kaže da je „savremena komedija s pevanjem i nešto pucanja, koji bez uvijanja govori o rumunskoj, ali ne samo o rumunskoj, tranziciji i procesu ulaska EU“, Peka Štefan je napisao na početku 21. veka i tačno 21 godinu od pada komunizma u Rumuniji. Svedenu scenografiju sa upotrebom videa osmislila je Mia David, kostime je uradila Snežana Kovačević, koreografiju potpisuje Milica Cerović, a muziku sa efektnim songovima Miroljub Ranđelović Rasinski. Tekst sa krtim i krnjim rečenicama, glumci su sjajno izneli, trudeći se da pojačano karikaturalnim likovima dodele i emotivne valere. Igor Borojević u ulozi oca (Jon) bio je ubedljiv i podsetio na svoj raskošni glumački talenat, Tanja Jovanović kao majka (Mia) bila je sjajna, Nemanja Jovanović uspešno se pojavio u dvostrukoj ulozi (pisac Peka i mlađi sin Teo). Vahidin Prelić šarmantno je prikazao starijeg brata (Vik), mlada glumica Tijana Karičić dočarala je tragičan lik kćerke (Fifi), dok je Momčilo Murić uspeo da nasmeje publiku tumačeći lik predsednika.

Na primedbe dela publike da je komad težak i poput direktnog prenosa svakodnevice sa ulice na scenu, reditelj uzvraća da je u pitanju „predstava sa humorom koji udara šakom u stomak“. - Proces tranzicije na celom Balkanu opterećen je apsurdima i moralnim devijacijama, ali predstava je opomena da u tim procesima ne izgubimo ljudskost i svoje identitete“, kaže reditelj, dodavši da ga reakcija publike nije iznenadila, te da je siguran da će predstava izazvati oprečne stavove, ali da neće biti ravnodušnih.


N. Kovačević