Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Neman u Đetinji - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Neman u Đetinji

By: Pedja
Date: 30.03.2010. 08:33:21
Posle jesenašnje poplave Đetinja je meštanima sela Stapari ovog proleća priredila još jednu muku. Sa otapanjem snega, ponovo je vodostaj reke narastao a sa njim se u reci pojavila čudna neman koja odnosi živinu i manju stoku.

- U trenutku viđeh kako se voda uzburka. Niotkud se stvori vir na mestu gde virova nikad nije bilo. Nešto povuče ovcu, ona sa praćaknu da beži, ali nije mogla. Čujem je kako mekeće pa skočim ja za njom i uhvatim je, ali je nešto povuče i povuče i mene. Pustih ovcu da glavu spasavam - priča seljanin kome je na njegove oči neman odnela ovcu.

Meštani su uplašeni, deci su zabranili da prilaze vodu a stoku vode samo tamo gde je širok plićak nadajući se da neman preti samo u dubokoj vodi.

Tragom ove priče pošli smo na mesto gde je nestala ovca. Voda mirna i duboka i ništa ne ukazuje na opasnost. Kad odjednom voda se uzburka i stvori se veliki vir koji bi i čovek amogao da povuče na dno. Iz njega se čuje štroptanje, brundanje i kloparanje a nama ne bi svejedno. Nedugo zatim, isto kako se pojavio vir nestade i voda se umiri. Ostao je zabeležen samo našom kamerom.

Razgovarali smo i sa Milanom Stanojevićem, poznatim užičkim ribolovcem sa velikim iskustvom i on je u početku vrteo glavom tvrdeći da u Đetinji ima samo sitnije ribe a da nemani niti je ikad bilo niti može da bude. Međutim, kada je pogledao snimak koji smo zabeležili slegao je ramenima, nemajući objašnjenje za to o čemu smo i sami mogli da posvedočimo.

Nadležne službe su obaveštene o ovoj pojavi ali osim uverevanja da će to biti ispitano nismo mogli dobiti nikakve bliže informacije.

Subject: Odg: Neman u Đetinji

By: alexg
Date: 07.04.2010. 15:46:20
Ne razumem se u tu tematiku, ali ako je taj vir toliko jak da povuče čoveka na dno (iako, ne znam kolika bi tu dubina mogla biti, obzirom da je skoro do obale) pitam se, a zašto ne bi mogao i da povuče ovcu i da, umesto ''nemani'', to bude čisto zakon fizike?!

Uzgred, sve pohvale za snimljeni video autoru!

Subject: Odg: Neman u Đetinji

By: Pedja
Date: 07.04.2010. 21:24:21
Све осим видео записа је шала. Видео снимак је аутентичан.