Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Užički Vodovod najavio izgradnju dve mini-hidrocentrale - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Užički Vodovod najavio izgradnju dve mini-hidrocentrale

By: Pedja
Date: 27.04.2010. 15:57:25
http://www.danas.rs/danasrs/srbija/hronika/znacajne_ustede_elektricne_energije.73.html?news_id=189060

Užički Vodovod najavio izgradnju dve mini-hidrocentrale

Značajne uštede električne energije

Užice - Zbog planiranih ušteda u potrošnji električne energije, JKP Vodovod planira da izgradi dve protočne mini-hidrocentrale, kojima bi to preduzeće obezbedilo 70 odsto potreba za tom vrstom energije.

Milomir Sredojević, direktor Vodovoda, navodi da su, i pored značajnih ušteda, mesečni troškovi preduzeća za električnu energiju oko 1,5 miliona dinara, te da su zbog toga rešili da izgrade jednu takvu elektranu na Cerovića brdu u Fabrici vode i još jednu u naselju Turica.

- Imajući u vidu da trošimo veliku količinu vode, da Užice troši oko 300 litara vode u sekundi i da ona može da dolazi pod pritiskom od osam do 10 atmosfera na Cerovića brdu, nakon konsultacija sa stručnjacima odlučili smo da izgradimo mini-elektranu. To bi bila protočna elektrana i njome bismo obezbedili 70 odsto potreba preduzeća za električnom energijom - rekao je Sredojević i podsetio da je Skupština grada nedavno dala saglasnost tom javnom preduzeću da se registruje i za delatnost proizvodnje električne energije.

On je objasnio da postoje dovoljne rezerve vode za pokretanje takve elektrane na Cerovića brdu, a da bi višak vode, koji grad ne potroši, a koji stiže sa brane Vrutci do Cerovića brda, mogao da se usmeri prema Turici, gde bi se izgradila još jedna elektrana.

- Raspisaćemo tender za izradu projektne dokumentacije i po našim procenama to bi za obe centrale koštalo oko 3.000 evra. U prvoj fazi gradili bismo elektranu na Cerovića brdu, koja bi koštala oko deset miliona dinara. Ako Vodovod godišnje troši oko 15 miliona dinara za električnu energiju, za dve godine otplatićemo tu investiciju - naveo je Sredojević, istakavši da je taj plan izvodljiv i ekonomski isplativ, a potom zaključio da to preduzeće poseduje savremeni telemetrijski sistem nadzora i upravljanja kompletnim vodosistemom, te da je i sada potrošnja električne energije značajno manja u odnosu na druge i slične vodovode u zemlji.

 

Brana bez dozvole

Iako je izgrađena pre više od trideset godina, brana na akumulaciji Vrutci iz koje se grad snabdeva vodom, još nema upotrebnu dozvolu. - Svake godine ulažemo napore da se obavi tehnički prijem i dobije upotrebna dozvola. Ove godine konkurisali smo kod Republičke direkcije za vode za sredstva koja su potrebna za tehnički prijem brane, a u programu poslovanja tog preduzeća planirano je pet miliona dinara za te namene - rekao je Sredojević i dodao je to republičko preduzeće prošle godine obezbedilo 10 miliona dinara za redovnu sanaciju procurenja na brani. - To nije alarmantno i nije neobično da voda curi kroz telo brane, a to ćemo sanirati do kraja ove godine - rekao je on.

N. KOVAČEVIĆ