Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Biciklističko udruženje CIKLON (see the full version of Biciklističko udruženje CIKLON)
Oreska - Užice : Užička biciklijada 2010 - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Užička biciklijada 2010

By: Pedja
Date: 19.05.2010. 16:34:37
Udruženje Sport za sve i naše udruženje Ciklon organizuju Užičku biciklijadu 2010. Manifestacija će biti održana 23. maja. Užičani će masovno izaći na ulice na biciklama i okupiti se na rekreativnoj vožnji od Užica do Zlakuse i nazad.

Polazak je u 9 časova sa gradskog trga.

Kod škole u Krvavcima je predviđen zabavni program, a za najmlađe posebna mala tura do Velikog parka gde će se na poligonu takmičiti u spretnosti vožnje bicikala.

Pridružite nam se.


Subject: Odg: Užička biciklijada 2010

By: Zlatko_M
Date: 21.05.2010. 11:03:35
    Kao што је Пеђа рекао сви су добро дошли. Позван је и Градиначелник  породично као драг гост али и да помогне као педагог за физичку културу. На узову је нови помоћник Мићевић као доказани спотриста  али ту су им и пријатне обавезе. Ако не буду сада могли биће прилике и то ускоро. Иначе градоначелник је из честите породице Марковића који традиционално возе моторе. Деда Драгић по њему је био препознатљив.
      Помоћ искусних а пре свега чланова Удружења је неопходна. Ко је расположен нека понесе флуоросцентни прслук јер морамо обезбедити сваку већу рупу да деца у колони не би падала.
      Видимо се у недељу

Subject: Odg: Užička biciklijada 2010

By: Zlatko_M
Date: 26.05.2010. 22:24:21

Тмурно недељно јутро на Тројице, 23.05. и кишна претходна недеља није утицала на око 200 малишана и старијих рекреативаца да остану у кући и одустану од вожње бицикле. Назад се није могло, окупњену децу на тргу нико није могао вратити  тако да одлагања није било. Остало је само питање организатора, удружења спортске рекреације „ Спорт за све”  и Бициклистичког удружења „ЦиклоН” колико би се деце окупило да је било сунчано јутро. Покровитељ ужичке бициклијаде био је Град Ужице а суорганизатори Туристичка организација Ужице, Црвени крст, ОШ „Алекса Дејовић”, Етно музеј „Терзића авлија”, Регионална канцеларија за младе, Спортски савез Ужице и установа „Велики парк”.
Окупљање је било заказано у девет на Тргу а полазак је планиран за 10 сати. Учесници су се окупили већ доста раније а у девет је кренула музика са озвућења Туристичке организације постављеног код популарне „Куле” уз диригентску палицу популарне Зоке, Зорице Ђоковић, спортске новинарке.
Колона се формирала на главној улици. На челу најстарији учесник, познати градски спортиста, седамдестпетогодишњи Среле Димитријевић,  а зачеље су обезбеђивали комби Дома здравља и ужичког Црвеног крста. Целокупну поворку обезбеђивала је екипа саобраћајне полицијске управе Ужице.
Прва станица била је у Великом парку где су остали најмлађи учесници да демонстрирају своје умеће на полигону постављеном на спортском игралишту. Старији су преко пешачког моста продужили према Крчагову и Сењаку. На степеницама моста била је контрола пролаза. Неки трећаци су покушавали да се провуку као петаци и возе до Злакусе али су враћени. Жеља за вожњом је била велика. Родитељи најмлађих  ипак су требали да буду уз њих, да се друже са својом децом и узму активно учешће.
Већ у Крчагову почеле су прве интервенције механичара Бициклистичког удружења. Опет критика појединих родитеља. Морају знати какву бициклу им деца возе. Основни услов безбедности је техничка исправност, првенствено кочница и надуване гуме. Без обзира колико вреди, јефтина или скупа, да ли је поклон или купљена уз одрицање, бицикла се мора редовно одржавати у неком од сервиса. На жалост, комби Црвеног крста није могао да прими све неисправне бицикле. То је и једно искуство више за организаторе за неку наредну манифестацију. Деца са неисправном бициклом морају се удаљити са манифестације. Није лако разочарати дете али кад је безбедност у питању мора се и то.
Већ на успону старим путем од Сењака према Севојну дошао  је до изражаја недостатак кондиције и физичке активности код појединаца. Направљена је кратка пауза за окупљање код Данекса и расположена колона наставила је даље. Прошло се кроз Севојно а магистрала, уз обуставу саобраћаја, прешла се код подвожњака за Поточање. Сада је већ било много лакше. Редови су се сконцентрисали код школе у Крвавцима, где се мало одморило, а потом продужило према Злакуси и нашем домаћину, етно музеју „Терзића авлији”. Као што то и приличи правим српским домаћинима, испред авлије дочекао нас је власник Саша Дрндаревић. Бицикли су паркирани, деца су се размилела по Авлији а они који су били на радном задатку предахнули су уз кафу. Домаћини, на челу са господином Дрндаревићем, љубазно су примили своје госте, упознали их са поставком и направили изузетак, деци је било дозвољено да дирају експонате.
Облаци су постајали све тамнији па смо пожурили према школском дворишту у Крвавце. Ту су исцрпљени бициклисти послужени пецивима а било је и репете. Најзад је на ред дошла и наградна игра. Купони су подељени и почело је извлачење награда које су обезбедили канцеларија за младе, Туристичка организација и Мото-шоп Никита. Главну  награду, бициклу, обезбедио је Мото-шоп Никита, београдска 16, који уз каприлов програм бицикли и делова има и сервис за орджавање. Никитовићи су иначе породица са богатом бициклистичком традицијом. Браћа Павле и Радомир пре око 50 и кусур година, као чланови бициклистичког клуба„Ера”, били су учесници и победници многих трка. Највише среће у нашој игри имао је Перица Шаптовић, ученик петог разреда Прве основне школе. Најсрећнији учесници су добили посебне награде а награђени су били сви, бесплатан улазак у етно музеј, пецива, вожња и дружење. Пошто су се уредно покупли сви папирићи по школском дворишту наставило се са повратком у Ужице.
Вратили смо се истим путем. Мало теже је савладана узбрдица на почетку старог пута из Севојна, али већи проблем је био киша која је озбиљно претила. Почела је да пада али по срећу учесника и организатора није трајало дуго. Таман довољно да авантура буде већа. Без проблема се стигло до Великог парка и  градског трга где је направљена заједничка фотографија за успомену. На тој фотографији је и куца која нас је допратила од Злакусе до Ужица. Радовала се бициклијади ко куче и остала је у граду. Нама је остао проблем како да је вратимо кући.
Професор физичког васпитања Драгојле Божић, председник Удружења спортске рекреације „Спорт за све” изјавио је да је основни мото манифестације  бити активан и упознати се са свим вредностима редовне физичке активности. У манифестацији су учествовали сви они којима су здравље и очување физичке способности и задовољство основни мотив за упражњавање спорта.
То је практично доказао и седамдесетпетогодишњи Среле Димитријевић, стари ужички спортиста очуваног духа и тела који ужива и данас у лепотама рекреације. Он је  поручио деци да буду што активнија и тренирају за наредне бициклијаде. Уз Срела је био и његова саборац, четири године млађи Марко.
За чланове бициклистичког удружења„Циклон” свака лепа недеља је бициклијада и они настављају својим стазама. У припреми је још једно велико дружење, вожња кањоном реке Ђетиње односно „ђетињарење”. Вожња до Злакусе, између осталог, имала је за циљ да се практично покаже колико деци значи безбедна стаза. Ово је њима била прилика да се возе до Злакусе уз обезбеђење. Да постоји безбедна бициклистичка стаза до Севојна и Поточања, могли би сами да праве бициклијаде кад год пожеле.
На крају да се захвалимо онима који су помогли да све буде лепо и обезбеде ужину: „Елзид” инжињеринг и „Спектар” инжињеринг Ужице, затим књижара Звезда, Арду спорт, Стабил-про и ауто центар Николић.
Милан Петковић је направио лепе фотке, хвала му, и нећемо га мењати.