Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Unix (see the full version of Unix)
Oreska - Užice : EiskaltDC++ - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: EiskaltDC++

By: Rašo
Date: 26.06.2010. 16:27:44Za EiskaltDC++ bi se komotno moglo reći da je najbolji DC klijent za GNU/Linux operativne siteme. Program je dostupan u paketima za Ubuntu, Debian, Slackaware, OpenSuse, Fedoru, kao i za BSD i Mac OS X.

Pošto je program novijeg datuma proizvodnje i nije stigao da bude dostupan u zvaničnim skladištima za najpopularniju distribuciju Ubuntu, istalacija se vrši, preko paket menadžera, dodavanjem sledeće riznice:

deb http://ppa.launchpad.net/tehnick/tehnick/ubuntu lucid main
deb-src http://ppa.launchpad.net/tehnick/tehnick/ubuntu lucid main

Posle toga, imaćete mogući izbor za instalaciju izmedju stable i unstable verzije. Za instalaciju ovog DC klijenta na ostale sisteme, pogledajte uputstva na matičnoj stranici projekta.

http://code.google.com/p/eiskaltdc/


Podešavanje programa za pristup lokalnom DCHub-u Užice.net


Pošto je program preveden na naš jezik, podešavanja ću opisati na istom.
Kada startujete program, kliknite na prvu levu ikonu (Options),pa putanjom GUI...Language file...Serbian. Kad smo već tu, možemo podesiti podrazumevanu temu programa i font koji nam odgovara. Isto tako, dostupne su za izbor teme ikona i emotikona.
Sada se vraćamo na karticu Podešavanja i popunjavamo Nadimak, koristeći odgovarajući prefiks na početku, zavisno od toga odakle pristupate:
[wifi] - korisnik sa wireless.uzice.net
[sbb] - korisnik sa kablovske SBB mreže
[adsl] - korisnik sa ADSL priključkom
[gost] ili [int] - korisnik sa Interneta
U Polje E-mail mozete upisati svoju adresu, a  polje Opis je namenjeno za kratak opis. Možete staviti poruku koja će se pojavljivati u vašem odsustvu, i izabrati podrazumevano kodiranje.

U sledećoj kartici Povezivanje, obeležite Aktivan režim i Direktno povezivanje.

Kartica Preuzimanja služi da bi odredili mesta na koje će se vršiti preuzimanje i ograničiti broj istovremenih preuzimanja.

U sledećoj kartici Deljenje, biramo naše fajlove koje smo predvideli za deljenje.

Kartica Obaveštenja pruža mogućnosti tekstualih i zvučnih obaveštenja, pa tako možete podesiti npr. da kada stigne poruka, da se startuje vaša omiljena mp3 numera itd.U meniju programa kliknite na Habovi...Omiljeni habovi, da bi dodali podešavanja za lokalni server. Desnim klikom na prazno polje, dobija se opcija Dodaj novi, pa se otvara kartica Dijalog.
Obeležite Poveži na startu, a za Ime, Opis i Adresu upišite dc.wifi.uzice.net(ako se povezujete sa naše mreže) ili  dc.uzice.net(ako se povezujete sa interneta). Unesite svoj Nadimak sa odgovarajućim prefiksom, a ako imate lozinku, upišite je u odgovarajuće polje. Ostaje još da se desnim klikom na konekciju, odabere Poveži.