Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Lokalna samouprava (see the full version of Lokalna samouprava)
Oreska - Užice : Војсци станови, граду касарна и клуб - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Војсци станови, граду касарна и клуб

By: Deporte
Date: 21.09.2010. 08:08:42


Ужице – Пред одборнике градске скупштине Ужица ових дана стиже предлог одлуке о прихватању Протокола између Министарства одбране и града Ужица о сарадњи у области располагања војним непокретностима на територији овог града. Да је тај протокол после дуже процедуре усаглашен, те да ће се коначно решити судбина два овдашња највећа војна здања, потврдио је за „Политику“ ужички градоначелник Јован Марковић. Пошто одборници, како се очекује, прихвате овај документ, он ће потписима бити озваничен на Дан града, 9. октобра.

Најважније у овом протоколу, као што нам је рекао Марковић, односи се на размену непокретности. Министарство одбране даје овом граду касарну „Четврти пук“ у Крчагову и Клуб војске у центру града, укупно процењене на безмало десет милиона евра, а заузврат добија 130 нових станова за потребе војске. Реч је о стамбеним зградама на локацијама Турица, Крчагово и Царина у Ужицу, у којима ће се око 6.000 квадрата стамбеног простора у наредних пет година искористити за ову намену.

Како се у предлогу протокола наводи, град Ужице је исказао заинтересованост за стављање у функцију наведених војних комплекса на својој територији, па је Министарство одбране, као корисник тих државних непокретности, поступило у складу са Мастер планом Владе Србије за располагање непокретностима које нису неопходне за функционисање Војске Србије. Иначе, објекти касарне „Четврти пук“ и Клуба војске, годинама некоришћени, пропадају, а, како Ужичани планирају, касарна би се вероватно искористила као будући универзитетски центар, док би у Клубу војске био Културни центар за младе.

Званично је записано да град Ужице прихвата процењену вредност Клуба војске на 140 милиона динара, па се обавезује да на име размене обезбеди стамбени простор у тој вредности у наредних пет година, с тим што ће 500 квадрата обезбедити уз примопредају, а остатак у петогодишњем периоду.

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Vojsci-stanovi-gradu-kasarna-i-klub.sr.html

Subject: Odg: Војсци станови, граду касарна и клуб

By: Deporte
Date: 28.09.2010. 11:15:14

VOJSCI STANOVI, UŽICU KASARNA


Grad Užice preuzima Klub vojske i kasarnu u Krčagovu, Vojska Srbije za uzvrat u narednih pet godina dobija 130 preko potrebnih stanova


Odbornici Skupštine grada Užica prihvatili su uslove za veliku razmenu nepokretnosti koja će se narednih meseci obaviti između grada Užica i Vojske Srbije.

Gradu će tako pripasti zgrada Kluba vojske u samom centru Užica, koju je Poreska uprava procenila na 140 miliona dinara, i kasarna u Krčagovu, vredna osam miliona evra, a za uzvrat će Vojska Srbije dobiti 130 stanova, odnosno 6.000 kvadrata stambenog prostora.

- Grad je već obezbedio 500 kvadrata stambenog prostora za vojsku, što je i bio uslov da već od oktobra i zvaničnog potpisivanja protokola između grada i vojnih vlasti objekat vojnog kluba pređe na grad - kaže Jovan Marković, gradonačelnik Užica.

Zgrade sa stanovima za vojsku gradiće se na već utvrđenim lokacijama na Carini, u Krčagovu i Turici, a već je utvrđena i dinamika radova. Sa druge strane, prostor kasarne „Četvrti puk“ u Krčagovu podeljen je u tri zone, od kojih je prva predviđena za objekte za visoko obrazovanje i studentski dom, dok će se u trećoj zoni, koja je u zaleđu kasarne, prema ulici Četvrti puk, graditi stanovi.

- Prema obavljenim pripremama i dogovorima, sa utvrđenim nepokretnostima kojima grad raspolaže i potencijalom u visokoobrazovnim ustanovama i kadru, realno je da već u 2012. godini Užice postane univerzitetski centar.

Što se tiče stanova, oni će se graditi u skladu sa Zakonom o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize, čime bi se znatno smanjila količina novca sa kojim bi Užice učestvovalo u realizaciji - kaže gradonačelnik Marković.

Protokol s Vojskom o razmeni nepokretnosti biće potpisan 9. oktobra, na Dan grada, a svih 130 stanova trebalo bi da budu izgrađeni najkasnije u narednih pet godina.

Zoran Šaponjić

http://www.kurir-info.rs/srbija/vojsci-stanovi-uzicu-kasarna-51962.php

Subject: Odg: Војсци станови, граду касарна и клуб

By: Deporte
Date: 28.09.2010. 11:16:06
Vojska dobija stanove i u Užicu


Beograd -- Posle Beograda, dogovor o zameni vojne imovine za stanove postigli i čelnici Užica i Ministarstva odbrane.

Opština Užice će tako Ministarstvu odbrane u narednih nekoliko godina ustupiti 6.300 kvadratnih metara stambenog prostora u zamenu za kasarnu „4. puk" i Dom Vojske.

Imovina vojske neće, međutim, kao u prestonici biti iskorišćena za gradnju jeftinijih stanova, jer lokalna samouprava planira da kasarnu pretvori u Univerzitet, a Dom vojske će biti namenjen mladima.

Prema proceni Poreske uprave, vrednost kasarne koja se prostire na oko 26 hektara i prostor pod objektima od 17.000 kvadratnih metara iznosi osam miliona evra. Gradonačelnik Užica Jovan Marković rekao je da bi za u zamenu za kasarnu grad trebalo da izgradi 5.100 kvadrata stanova za Ministarstvo odbrane.

“Nameravamo da te stanove izgradimo do 2012. godine, a postoji i varijanta da se to uradi u fazama tokom pet godina. Kasarna bi se na taj način krajem 2011. ili početkom 2012. godine uknjižila kao imovina grada” rekao je gradonačelnik Užica Jovan Marković, i dodao da su već predviđene lokacije u naseljima Turica, Krčagovo i Carina.

Nakon preuzimanja kasarne stvorili bi se uslovi za realizaciju projekta integrisanog univerziteta u Užicu, a ta ideja već odavno postoji u lokalnoj samoupravi.

“ Ideja je da postojeći Učiteljski fakultet, koji poseduje akreditaciju za sva tri nivoa studija, bude nosilac tih aktivnosti. Visoka poslovna-tehnička škola trebalo bi da predloži smer iz oblasti tehničkih i tehnoloških nauka koji bi mogao da preraste u akademske studije. Treći smer na tom univerzitetu trebalo bi da bude umetnost. Do 2012. godine bi se zaokružila ideja o integrisanom univerzitetu i Užice bi postalo univerzitetski centar zapadne Srbije”, objasnio je Marković.

Skupština je prihvatila i procenu vrednosti Doma Vojske Srbije od 140 miliona dinara i zatražiće od Vlade Srbije odobrenje za izgradnju stanova u skladu sa Zakonom o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize.

“Poreska uprava je procenila da Dom Vojske vredi 140 miliona dinara i mi smo prihvatili tu procenu i dogovorili se sa Ministarstvom odbrane da za taj objekat razmenimo 1.200 kvadratnih metara stambenog prostora za tri godine”, kaže gradonačelnik Užica.

Do septembra 2011. Vojsci će biti predato 500 kvadrata stanova, koji su u posedu grada i koje će opština adaptirati, posle čega će postati vlasnik Doma Vojske, precizirao je Marković. “Naredne dve godine trebalo bi da izgradimo po 350 kvadrata stambenog prostora i tako ćemo otkupiti u potpunosti taj objekat, koji će biti namenjen mladima”, dodao je on.


http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=09&dd=28&nav_id=461529

Subject: Odg: Војсци станови, граду касарна и клуб

By: Starla
Date: 01.10.2010. 23:52:01
Meni stvarno nista nije jasno..
Kakve su sada ovo nebuloze i novi momenti?!
Da ne bude da pricam nesto napamet i bezveze, prva i osnovna nelogicnost u celoj ovoj prici je-KOME BRE TREBAJU STANOVI U UZICU?!
Da bi pripadnik ministarstva odbrane dobio stan,mora podneti zatev u MESTU SLUZBOVANJA.A koliko je nama poznato u Uzicu ima 30 njih na rang listi koje je konkurisalo za stanove.
Jel' ovo neka zajebancija?
Ako jeste, stvarno je neukusna ..
Vidi ti molim te..Znaci- ovi koji su u Beogradu kupe sebi lepo "za nize cene" stanove, a ovi koji ne postoje dobiju za DZABE od vojske.
Ustvari..niko od njih ne moze da dobije nista za dzabe...Oderu te oni lepo za sve i osisaju jedno milion puta ,pa ti nesto kao fol "daju" .
Eh...zanimljivi su smile . Skoro pa simpaticni.