Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Aerodrom Ponikve ustupljen Užicu na korišćenje - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Aerodrom Ponikve ustupljen Užicu na korišćenje

By: losmi
Date: 23.12.2010. 23:04:18
Aerodrom Ponikve ustupljen Užicu na korišćenje
Tanjug | 23. 12. 2010. - 20:30h | Komentara: 9

UŽICE - Direktor Republičke direkcije za imovinu Bratislav Pejković i gradonačelnik Užica Jovan Marković potpisali su danas ugovor kojim je regulisano da se vojni aerodrom Ponikve, dosadašnje vlasništvo Ministarstva odbrane, ustupa gradu Užicu na korisćenje bez nadoknade.

Potpisivanjem ovog ugovora, kako je novinarima rekao Marković, počinje realizacija petnaestogodišnje inicijative privrednika i građana užičkog regiona da se nakadašnji vojni aerodrom može iskoristiti u civilne svrhe.


Aerodrom Ponikve, dvadesetak kilometara udaljen od Užica, građen je u periodu od 1979. do 1983. godine za potrebe bivše JNA, ali nije aktivno kroišćen sve do 1992. godine.


Tokom NATO bombardovanja naše zemlje 1999. godine na ovaj aerodrom palo je 92 projektila, koji su znatno oštetili pistu, ali je u kaponirima pored aerodromske piste zatrpano i osam borbenih aviona, sa pratećim naoružanjem i ubojnim sredstvima.


Vlada Srbije je iz sredstava Nacionalnog investicionog plana (NIP), pre tri godine obezbedila 1,5 miliona evra za uklanjanje zaostalih bombi i sanaciju piste, koja je sa svojih 3.200 metara najduža na Balkanu.


Sledeća faza za konverziju ovog vojnog aerodroma u civilne svrhe, prema rečima gradonačelnika Užica, je uklanjanje zatrpanih aviona, što bi moglo da košta blizu osam miliona evra.


"Postoje obećanja više ambasada zemalja Evropske unije (EU) i Ruske Federacije da će nam pomoći u raščišćavanju terena na Ponikvama, što bi moglo da se konačno definiše na donatorskoj konferenciji, koja bi trebalo da se održi do marta naredne godine", rekao je Marković.

 

Ponikve ne ispunjavaju uslove za civilni saobraćaj
Užičani su svesni da taj region ne može sam da obezbedi sredstva za konverziju ovog vojnog aerodroma u civilne svrhe, bez pomoći šire zajednice i zbog toga predlažu da se posle čišćenja terena pronađu strateški partneri među poznatim svetskim kompanijama.


Studija o opravdanosti konverzije Ponikava za korišćenje u civilne svrhe, čiju izradu je finansirala EU, ponuđena je potencijalnim investitorima, lokalnim samoupravama i Vladi Srbije.


Ponikve, prema toj studiji, sada ne ispunjavaju uslove za civilni saobraćaj, jer pored uzletno-spusne piste, koja još nije u potpunosti rekonstruisana, ovaj vojni aeodrom, za sada, ima samo kontrolni toranj i prilazni put sa južne strane.
Da bi se zadovoljili kriterijumi za civilni saobraćaj, kako su konstatovali odgovorni stručnjaci, ovom aerodromu je neophodno proširenje piste i pojačanje njene nosivosti.


Nedostaju, takođe, navigacioni uređaji, rasvetna oprema, meteorološki uređaji i vatrogasna stanica, putnički i kargo terminali, što u kompletu košta dvedesetak miliona evra, koje lokalna zajednica ne može sama da obezbedi.:
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/225566/Aerodrom-Ponikve-ustupljen-Uzicu-na-koriscenje

Subject: Odg: Aerodrom Ponikve ustupljen Užicu na korišćenje

By: novembar 1
Date: 04.01.2011. 23:52:38
: losmi  23.12.2010. 23:04:18

Aerodrom Ponikve ustupljen Užicu na korišćenje
Tanjug | 23. 12. 2010. - 20:30h | Komentara: 9

...Ponikve, prema toj studiji, sada ne ispunjavaju uslove za civilni saobraćaj, jer pored uzletno-spusne piste, koja još nije u potpunosti rekonstruisana, ovaj vojni aeodrom, za sada, ima samo kontrolni toranj i prilazni put sa južne strane.
Da bi se zadovoljili kriterijumi za civilni saobraćaj, kako su konstatovali odgovorni stručnjaci, ovom aerodromu je neophodno proširenje piste i pojačanje njene nosivosti.
Nedostaju, takođe, navigacioni uređaji, rasvetna oprema, meteorološki uređaji i vatrogasna stanica, putnički i kargo terminali, što u kompletu košta dvedesetak miliona evra, koje lokalna zajednica ne može sama da obezbedi...


....Danas, 25.05.2035. godine sleteo je prvi avion na aerodrom Ponikve i u grad su stigli predstavnici ruskog Gasproma koji su doneli vest da će se Užičani ove zime grejati prvi put na ruski gas po napovoljnijim mogućim uslovima....takoreći za dž. smile Cheesy Grin