Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Ужичани спремају обнову Кадињаче - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Ужичани спремају обнову Кадињаче

By: losmi
Date: 06.01.2011. 01:23:33
Ужичани спремају обнову Кадињаче

Очекује се да држава помогне реновирање спомен-комплекса поводом обележавања 70. годишњице битке
Зуб времена је оштетио и окрунио камене фигуре Фото С. Јовичић

Ужице – Има лека и за зуб времена, кажу ових дана у Ужицу решени да уз помоћ државе обнове спомен-обележје на Кадињачи, где су камени споменици већ оронули. Тај подухват кошта, ваља реновирати и Спомен-дом кроз који је до сада прошло 2,6 милиона посетилаца, па је, сматрају овде, јубилеј који предстоји у наредној години – седам деценија битке на овом брду изнад Ужица и Ужичке републике – прилика каква се не сме пропустити.

– Народни музеј у Ужицу, који брине о овом меморијалном комплексу, почео је припреме за обележавање јубилеја и обнову Кадињаче. Сматрамо ипак да то не може бити само питање овог града, него пре свега ствар државе, на државном нивоу, па смо о томе обавестили све надлежне институције, од председника Републике па надаље. Цео свет Ужице и Кадињачу помиње по антифашизму, седишту једине слободне територије у фашизмом поробљеној Европи, што је од значаја и за нашу државу, од које очекујемо улагања у обнову и заштиту спомен-комплекса. Већ имамо најава из ресорних министарстава о спремности да се то уради – каже за „Политику“ Никола Гогић, директор Народног музеја у Ужицу.

Кадињачу многи и сада походе, 10.500 посетилаца у организованим посетама регистровано је у овој години уз знатно више појединачних посета, али их овдашњи споменици више не дочекују у некадашњем сјају, као кад је ово спомен-обележје 1979. године открио Јосип Броз. Зуб времена је оштетио и окрунио камене фигуре, белину неких кише су у жућкасту боју претвориле, камене стазе су напукле. Кажу да је клима Кадињаче сурова, време се овде зачас промени, ни камен јој, очито, не одолева.

– Урадили смо пројекте заштите спомен-обележја у сарадњи са Републичким заводом за заштиту споменика културе и Централним институтом за конзервацију. Направили смо и пројекат осветљења тог комплекса. За сада наилазимо на подршку Министарства рада и социјалне политике и Министарства културе, очекујем да ће 29. новембар следеће године, кад се обележава 70 година од славне битке, Кадињача дочекати у новом сјају – напомиње Гогић. А на питање колико би коштала обнова Меморијалног комплекса одговара да је реч о можда десетак милиона динара, уз додатна (мања) средства за обнову Спомен-дома.


:
http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Uzicani-spremaju-obnovu-Kadinjace.sr.html

Subject: Odg: Ужичани спремају обнову Кадињаче

By: alexg
Date: 06.01.2011. 14:40:26
Очекује се да држава помогне реновирање спомен-комплекса поводом обележавања 70. годишњице битке


Država je i do sada trebala da se brine o ovom spomeniku, a ne samo Grad Užice. Kadinjača je nacionalni spomenik kulture i jako mi je žao što se uopšte dozvolilo da tako propadne. Iako ja ne pamtim taj period, ali roditelji su mi pričali da se taj spomenik održavao jako dobro za vreme komunizma jer ''ne daj Bože da Tito dođe, a da sve to ne blista'' (kako kažu). Iako, ne delim ideologiju komunizma, za mene ovaj spomenik ima istorijski značaj jer su radnici, građani (ne samo komunisti) otišli i izginuli da bi se građani Užica evakuisali od najezde Nemaca.