Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Mokra Gora (see the full version of Mokra Gora)
Oreska - Užice : Mokra Gora dobija Nacionalni ekološki centar - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Mokra Gora dobija Nacionalni ekološki centar

By: losmi
Date: 11.02.2011. 23:06:33
Mokra Gora dobija Nacionalni ekološki centar
V. Lojanica | 11. 02. 2011. - 16:48h | Foto: M. Cvetković | Komentara: 9

MOKRA GORA - Ministar ekologije Oliver Dulić i direktor Parka prirode “Mokra Gora” Emir Kusturica predstavili su na zapadnim padinama Tare Nacionalni ekološki centar.
Budući Nacionalni ekološki centar nalazi se uz skijalište "Iver"

Objekat je udaljen devet kilometara od Mećavnika, na kojem je Kusturica podigao turističko-hotelski kompleks Drvengrad.

 

Otvaranje Centra je najavljeno za mesec dana, a u njemu će biti organizovani stručni seminari i predavanja sa temama iz oblasti ekologije.

 

Zdanje izgrađeno od prirodnih materijala, bez luksuza, finansirala je država sa 45 miliona dinara. U njemu se nalazi 25 soba i apartmana za posetioce, učionice za predavanja, restorani i drugi prateći sadržaji.
 

- Ovaj objekat počinje da stvara novu mitologiju, da stvara generacije koje će odavde poneti znanje da pre gradnje mora postojati infrastruktura. Sagrađen je u integraciji države - koju predstavlja Oliver Dulić i koja je u protekle tri godine podržala stvaranje ove građevine - i mog ličnog autoriteta koji stvara umetnost - izjavio je Emir Kusturica.
 

Ministar Dulić saopštio je da je ovo prvi nacionalni ekološki centar koji se otvara u Srbiji u poslednjih 30 godina i najavio da je namera njegovog ministarstva da slične objekte gradi i na drugim mestima u Srbiji gde je očuvana priroda.:
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/234990/Mokra-Gora-dobija-Nacionalni-ekoloski-centar

Subject: Odg: Mokra Gora dobija Nacionalni ekološki centar

By: alexg
Date: 22.02.2011. 10:33:52
Pa, ako taj objekat bude imao svrhu sličnu kao Petnica u Valjevu, gde mladi istraživači se dodatno edukuju, onda će to i imati neku svrhu. No, ako to bude stecište raznih simpozijuma (čitaj: mesta gde se malo više zeza i ''trućka'', što bi Šojić rekao, nego što se radi) onda i ne vidim neku poentu.

Drugo, nije mi jasan sam naziv: ''Nacionalni ekološki centar''? Ako je ''nacionalni'' onda ispada da važi za celu Srbiju, a nikako ne vidim kako to može da bude. Sa druge strane, ministarstvo za ekologiju najavljuje izgradnju i drugih ''nacionalnih ekoloških centara''... Šta je pisac hteo da kaže?

Subject: Odg: Mokra Gora dobija Nacionalni ekološki centar

By: Pedja
Date: 22.02.2011. 14:15:59
Mislim da je baš vrlo kreativno uopšte pomišljati da će to biti makar blizu onome što je Istraživačka stanica Petnica.

Subject: Odg: Mokra Gora dobija Nacionalni ekološki centar

By: Delgadonut
Date: 17.04.2018. 05:14:07
Zaista je dobro. Nadam se da ću biti dobar ekološki centar.