Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Lokalna samouprava (see the full version of Lokalna samouprava)
Oreska - Užice : Užice: Javna preduzeća dele bonuse dok građani nemaju za komunalije - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Užice: Javna preduzeća dele bonuse dok građani nemaju za komunalije

By: Pedja
Date: 16.05.2011. 17:23:17
http://www.danas.rs/danasrs/srbija/hronika/ima_se_moze_se.73.html?news_id=215362

U jeku ekonomske krize, užička javna preduzeća imaju i za bonuse

Ima se, može se

Autor: Nenad Kovačević

Užice - Uoči uskršnjih praznika, kako Danas saznaje, zaposlenima u javnim i javno-komunalnim preduzećima Vodovod, Bioktoš, Gradska toplana, Niskogradnja i Stan isplaćeni su bonusi od po 8.000 dinara.

Tu vest, koja je izgleda trebalo da ostane mala užička tajna, jer ko bi se usudio da javnosti obelodani da u vreme krize javna preduzeća, koja uživaju u monopolističkoj poziciji i tranzicijskioj hladovini, imaju para za bonuse dok se većina građana muči da plati račune za komunalne usluge, za Danas su potvrdili, ali nevoljno, i predstavnici lokalne vlasti i pojedini direktori gradskih javnih preduzeća. Oni tvrde da su bonusi predviđeni godišnjim programima rada javnih i komunalnih preduzeća i da se godinama isplaćuju na osnovu predloga njihovih upravnih odbora, uz saglasnost Gradskog veća i po odluci Skupštine grada.

- Ranijih godina bonusi su isplaćivani krajem godine, nakon što se utvrde rezultati poslovanja javnih preduzeća, a ove godine učinjen je presedan jer su isplaćeni ranije - rekao je za Danas Jovan Marković, gradonačelnik Užica, istakavši da preduzeća koja su isplatila bonuse nisu na budžetu grada, te da jedino zaposleni u Direkciji za izgradnju nisu dobili navedene iznose jer se to preduzeće finansira iz gradske kase.

- Bez obzira na to što je takva vrsta bonusa moguća na osnovu usvojenih programa poslovanja, mislim da nije trenutak za takve isplate jer najveći deo Užičana jedva plaća račune za komunalne i druge usluge - zaključio je gradonačelnik.

Milomir Sredojević , direktor JKP Vodovod, koje zapošljava 196 radnika i čije su prosečne plate, kako tvrdi, 34.000 dinara, kaže da to preduzeće radi u skladu sa programom poslovanja i odlukama Upravnog odbora, te da se zaposlenima u tom preduzeću već godinama isplaćuju slični bonusi.

- U javnim preduzećima na lokalnom nivou realni pad zarada, koje se nisu menjale dve ili tri godine, veći je od 13 odsto u odnosu na prethodnu godinu. S druge strane, Vodovod je jedino preduzeće u Užicu koje je, ne računajući nevladine organizacije, dobilo donaciju od 25 miliona dinara iz IPA fondova za unapređenje poslovanja, nabavku opreme i pokrivanje gubitaka, ali to niko u medijima ne pominje - navodi Sredojević i dodaje da nije u redu što on kao direktor nema pravo da nagradi prekovremeni rad i druge vidove angažovanja radnika.

On kaže da Vodovod, osim svoje redovne delatnosti, godišnje ostvaruje prihod od 30 do 80 miliona dinara od projektovanja i izgradnje, te da njime delom pokriva i gubitke, koji godišnje budu od 90 do 100 miliona dinara, što je, kako ističe, posledica nerealne cene vode koja ne može da pokrije ulaganja u opremu, ali da je to preduzeće ipak likvidno.

- Užički Vodovod je među najboljima u Srbiji, a po mnogo čemu ravan je i vodovodima u Evropi. Naš jedini problem je dotrajala vodovodna i kanalizaciona mreža i tu imamo gubitke, ali po svemu ostalom smo u rangu sa bečkim vodovodom. Znam da je kriza i da ljudi teško žive, ali da li to znači da onima koji dobro rade ne treba dati priliku i da zarade samo da bi okolina bila zadovoljna - pita se direktor užičkog Vodovoda.

Branislav Marić, direktor JKP Bioktoš, koje je zaduženo za higijenu grada, održavanje zelenih površina i groblja, a gazduje i gradskim parkiralištima, takođe navodi da su isplaćeni bonusi predviđeni programom rada, koji su usvojili Upravni odbor preduzeća, Gradsko veće i Skupština grada.

- Maksimalno smo smanjili sve troškove poslovanja i naravno da imamo novac koji je za to planiran. U ovom trenutku preduzeće nema gubitak, a plate 251 radnika su oko 32.000 dinara - rekao je za Danas Marić na pitanje odakle novac za bonuse tom preduzeću.

- Ne bih da komentarišem demagogiju jer zaposleni u Bioktošu mesečno zarade oko 32.000 dinara, a rade u smenama, prikupljaju smeće i na temperaturama do minus 20 stepeni - kaže Marić, zaključivši da „ne vidi u čemu je problem što je radnicima isplaćen bonus“.

Moguće nezadovoljstvo

- Kada se bonusi isplate u javnom sektoru, onda se postavlja pitanje zašto nisu isplaćeni i zaposlenima u gradskoj upravi i gradskim javnim ustanovama. To može biti mogući izvor njihovog nezadovoljstva, ali takvu vrstu isplata niti smo u mogućnosti da obezbedimo, niti smo to razmatrali - rekao je za Danas gradonačelnik Marković.

Subject: Odg: Užice: Javna preduzeća dele bonuse dok građani nemaju za komunalije

By: Umpak
Date: 17.05.2011. 22:18:59
Gde ima tu se i prosipa...

Subject: Odg: Užice: Javna preduzeća dele bonuse dok građani nemaju za komunalije

By: novembar 1
Date: 25.05.2011. 13:43:20
Ja nisam protiv toga da se isplati bonus, još tako mali bonus.
Ali, smeta mi neošišana trava na groblju Divarje i smetaju mi kontejneri ispred kuće kojih ne mogu da se trsim i đubre koje se iz njih preliva obično vikendom, smeta mi što se neredovno očitava voda, pa mi jedan račun 1000 dinara, a sledeći 3500...