Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Užice:Petina beba mora u inkubatore - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Užice:Petina beba mora u inkubatore

By: losmi
Date: 25.09.2011. 13:01:01
Užice:Petina beba mora u inkubatore
Izvor: B92

Užice -- Svake godine u užičkom porodilištu rodi se oko 1400 beba, od kojih gotovo petina mora da prve dane, pa i mesece života provede u inkubatorima.

Zdravstveni centar Užice ovu vrstu nege obezbeđuje i za susedne opštine, ali i pogranične delove Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Ipak najveći deo inkubatora na užičkoj neonatologiji je već veoma star. Savet roditelja, đaci i prosvetni radnici Prve osnovne škole „Kralja Petra II“ u Užicu odlučili su da aktivno podrže akciju Fonda B92.

Bitka za bebe simbolično je započela u danima, koji imaju poseban istorijski značaj za Užice, kaže Zoran Milovanović, predsednik saveta roditelja.

"Ja želim da poručim da je naša borba na današnji dan tek počela i borićemo se dok se ne kupi, ne sto ovih koje je Fond B92 planirao, nego čak svih 170 inkubatora, koliko po nekim procenama i standardima je potrebno u ovom momentu u Srbiji“, kaže Milovanović.

Neonatologija Užičkog zdravstvenog centra raspolaže sa 24 inkubatora, od kojih je najveći broj star 30 godina. Nataša Đurković šef intenzivne nege i terapije ovog Odseka kaže da su oni u Srbiji jedinstveni, jer preuzimaju brigu i o bebama iz porodilišta susednih opština, pa čak i susednih država.

"Mi zbrinemo između 300 i 350 novorođene dece, ne samo iz našeg porodilišta, već iz porodilišta Priboj, Prijepolje, Sjenica, kao i novorođenčad od kuće. Možemo se pohvaliti da naše usluge koriste i pojedinci iz Crne Gore i istočne Bosne“, kaže dr Nataša Đurković - šef Odseka intenzivne nege i terapije Neonatologije ZC Užice.

Polovini mladih užičkih volontera, koji učestvuju u akciji Fonda B92, život su spasili upravo inkubatori, kojima je vreme za zamenu.

"Ja sam rođen sa kilo i osamsto, sa sedam meseci sam rođen 1999. i bio sam u inkubatoru dva meseca. Imam isto brata blizanca, on je sa mnom bio u inkubatoru.“

"Ja sam kao mala bila u inkubatoru i moja sestra je zahvaljujući inkubatoru preživela. Rođena je sa manje od kilo i sa oštećenim vidom. Zahvaljujući inkubatorima ona sada vidi i pohađa prvo razred Prve osnovne škole Kralja Petra II.“

Užičani, koji su podržali akciju saveta roditelja, prosvetnih radnika i đaka prve osnovne škole, smatraju da je Fond B92 pokrenuo kampanju, koja osim materijalne, ima veliku edukativnu ulogu.

"Moramo svest da menjamo u odnosu na naraštaje i novo društvo, koje treba da menja sve ovo što nije dobro i što je poprilično u velikom minusu u društvu.“

"I zaista mislim da Užičani i građani Srbije treba da se osveste i treba da pomognu ljudima. Zaista koliko god mogu. Ako ništa, počevši od lepe reči, pa dalje do nekih novčanih sredstava, koliko ko može naravno.“:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=09&dd=25&nav_id=544461