Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Otvorena angio sala u užičkoj bolnici - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Otvorena angio sala u užičkoj bolnici

By: losmi
Date: 04.11.2011. 23:50:42
Otvorena angio sala u užičkoj bolnici
FoNet | 04. 11. 2011. - 21:03h | Foto: V. Lojanica | Komentara: 0

U užičkoj bolnici danas je počela sa radom nova angio sala, pa su Užice sada šesti grad, van Beograda, u kome će moći da se rade interventne vaskularne procedure.

Meštani Zlatiborskog okruga sada će u užičkoj bolnici imati mogućnost najsavremenijeg lečenja krvnih sudova, onakav kakav je danas u praksi u najvećim svetskim centrima, ističu u Zdravstvenom centru Užice i dodaju da su do sada u proseku hiljadu pacijenata godišnje upućivali na lečenje u Kliničke centre širom Srbije.

 

U kupovinu angio sale Ministarstvo zdravlja uložilo je 80 miliona dinara, a Zdravstveni centar jos tri miliona za opremanje prostora i milion dinara za obrazovanje kadrova u Kliničkom centru u Beogradu.

 

Za sada će u angio sali užičke bolnice raditi četiri lekara i isto toliko tehničara, a u narednih godinu dana za edukaciju većeg broja kadrova Zdravstveni centar treba da izdvoji još sedam miliona dinara, a čeka se i odgovor ministarstva za proširenje kadrovske strukture i prerastanje odseka kardiologije u specijalizovanu sluzbu.

 

Po rečima šefa angio sale Olivere Micić, prevashodni cilj otvaranja sale je zbrinjavanje bolesnika sa akutnim infarktom srca, gde se do sada gubilo dragoceno vreme na transportu bolesnika do tercijalnih zdravstvenih centara.

 

U užičkoj angio sali već su urađene tri dijagnostičke procedure, a plan je da se godišnje uradi oko 1.000 dijagnostičkih i terapijskih procedura, kaže Micić.

 

Ona je iznela i poražavajuće činjenice da je Srbija na drugom mestu u svetu, posle Ruisije, po porastu kardiovaskularnih bolesti i da je taj porast drastično veći
nego u drugim zemljama.:
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/287646/Otvorena-angio-sala-u-uzickoj-bolnici