Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Uhapšeno četvoro lekara - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Uhapšeno četvoro lekara

By: Deporte
Date: 07.02.2012. 08:26:07
PRIMILI 10.000 € MITA - Šema ... Lekari se terete da su od vlasnika privatnih firmi za proizvodnju ortopedskih pomagala dobijali novac kako bi pacijente upućivali da kupuju njihove proizvode
Kriminalistička policija uhapsila je četvoricu lekara Opšte bolnice u Užicu zbog sumnje da su tokom 2011. godine primili više od 10.000 evra mita od vlasnika privatnih firmi za prodaju ortopedskih pomagala, potvrđeno je Pressu u MUP-u Srbije.

U koordinisanoj akciji pod operativnim nazivom „Proteza" u Užicu, Kragujevcu i Beogradu uhapšeni su lekari specijalisti Divna Trebinjac, Snežana Pajević, Ana Brkić i Goran Janjušević, kao i vlasnici privatnih firmi „Ortopedija luks" i „Ortopedija MC Beograd" Nikola Lukić i Marko Cvetković. Uz njih, priveden je i vozač Miodrag M., koji je nosio mito lekarima.
Uhapšeni
1. Goran Janjušević, lekar specijalista ortoped
2. Divna Trebinjac, lekar specijalista fizijatar
3. Snežana Pajević, lekar specijalista fizijatar
4. Ana Brkić, lekar specijalista fizijatar
5. Nikola Lukić, vlasnik firme „Ortopedija luks"
6. Marko Cvetković, vlasnik firme „Ortopedija MC"
7. Miodrag M., vozač u firmi „Ortopedija luks"

- Uhapšeni lekari su napravili dogovor sa vlasnicima pomenutih firmi da pacijente iz užičke bolnice upućuju kod njih da kupuju ortopedska pomagala. Uglavnom se radi o prodaji kolica, stabilizacionih ortoza, klasičnih proteza, potkolena i natkolenač koje su pacijenti iz užičke bolnice kupovali isključivo u beogradskoj i kragujevačkoj firmi, kojima su u periodu od 1. juna prošle do 15. januara ove godine podigli promet za više od 50.000 evra - navode u policiji.

Policija sumnjiči uhapšene lekare da su za to vreme primili ukupno više od 10.000 evra mita, odnosno da su uzimali oko 20 posto od vrednosti kupljene robe koju su vlasnici preduzeća naplaćivali kod Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Proverava se još da li su cene proizvoda naduvane ili su prodavani po realnoj ceni. Davaoci i primaoci mita nikada se nisu sretali, već je posao kurira obavljao Miodrag M., koji je kao vozač radio na crno u kragujevačkoj firmi „Ortopedija luks", čiji je vlasnik Nikola Lukić.
Osoblje bolnice: Zatečeni smo

UŽICE - U Zdravstvenom centru u Užicu iznenađeni su ovom vešću. Zvaničnu izjavu od rukovodstva nismo mogli da dobijemo jer se direktor dr Miloš Božović nalazi u Japanu, dok se direktor Opšte bolnice dr Boško Ristanović nije javljao na telefon.

- Mi smo zatečeni. Nismo nikada pomislili da ti lekari mogu tako nešto da urade. Oni važe za fine osobe i dobre lekare - rekla je jedna službenica Zdravstvenog centra Užice.

Kako Press saznaje u užičkoj policiji, uhapšeni lekari tek treba da budu saslušani, kako bi se utvrdilo kakva je njihova stvarna umešanost u ovim nezakonitim radnjama. Takođe, saznajemo da je još nekoliko lekara bilo pozvano na informativni razgovor. Z. G.
- Juče pre podne Miodrag M. krenuo je na dogovoreni susret sa dr Goranom Janjuševićem kako bi mu dao novac. Uhapšeni su prilikom primopredaje mita od 50.000 dinara - dodaju u policiji detalje hapšenja.

Svi uhapšeni lekari su specijalisti fizijatrije, osim dr Janjuševića, koji je ortoped. Važe za dobre stručnjake, a neki od njih su bili i na načelničkim funkcijama.

Akciju je odradila Uprava kriminalističke policije MUP-a Srbije i PU Užice, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom iz Užica. Osumnjičenima je određen policijski pritvor od 48 sati, posle čega će biti izvedeni pred istražnog sudiju Višeg suda u Užicu.
Janjušević uzeo najviše para

Osumnjičeni Goran Janjušević je od Nikole Lukića i vozača Miroslava M. za pacijente koje je uputio da ortopedska pomagala nabave od „Ortopedije luks" iz Kragujevca primio mito od 8.660 evra i 80.000 dinara.

Postoje osnovi sumnje da je Divna Trebinjac od Marka Cvetkovića na ime mita primila 17.000 dinara, a od Nikole Lukića po istom osnovu 31.000 dinara.

U saopštenju MUP-a navodi se i da se Snežana Pajević sumnjiči da je od Marka Cvetkovića na ime mita primila 15.000 dinara, dok se Ana Brkić sumnjiči da je po istom osnovu od Marka Cvetkovića primila mito u iznosu od 5.000 dinara, a od Nikole Lukića 150 evra.

http://pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/202232/Uhap%C5%A1eno+%C4%8Detvoro+lekara.html

Subject: Odg: Uhapšeno četvoro lekara

By: Deporte
Date: 08.02.2012. 08:00:49
Svedok za „Novosti“: Lekari uzimali petinu


UŽICE - Čovek sam iz branše, bavim se prodajom ortopedskih pomagala dugo, a kada je moj posao pre godinu dana naprasno stao, i kada su pacijenti masovno počeli da nabavljaju pomagala u Beogradu i Kragujevcu - posumnjao sam da tu nisu čista posla. Prikupio sam dovoljno informacija o primanju i davanju mita u užičkoj Opštoj bolnici, sve sam prijavio policiji.

Čovek koji je otvorio najnoviju aferu u srpskom zdravstvu, a koja je rezultirala privođenjem četvoro lekara užičkog Zdravstvenog centra, obelodanio je kako zloupotrebe "belih mantila" funkcionišu.

- Početkom 2011. godine, obratio sam se poznaniku iz BIA, ispričao sam mu svoje sumnje. On me je uputio u Odeljenje za privredni kriminal užičke policije - kaže ovaj sredovečni, poslovni čovek. - U početku sam sumnjao da će bilo šta biti urađeno, jer je Užice mali grad, svi se poznaju. Međutim, policija nije "zakazala"...

UHVAĆEN NA DELU VozaČ kragujevačke "Ortopedije plus" Miodrag M. sreo sa ortopedom dr Goranom Janjuševićem, kako bi mu predao 50.000 dinara, a obojica su uhapšeni prilikom primopredaje novca. Policija veruje da su dve firme drastično povećale promet tokom poslednjih osam meseci, za oko 50.000 evra.

Kada je uspešno poslovanje ovog čoveka iznenada zaustavljeno, od pacijenata je čuo da ih užički lekari umesto kod njega upućuju u beogradsku "Ortopediju MC" i kragujevačku "Ortopediju luks" po pomagala.

- Da bi besplatno dobili ortopedska pomagala, pacijenti su sa nalogom koji su dobijali od lekara, odlazili u pomenute firme. Prethodno bi lekari "utanačili" proviziju sa ovim firmama. Čim bi RZZO uplatio firmama novac za pomagala, medicinari su dobijali svoj deo - dodaje naš sagovornik - Tako su lekari telefonski "zarađivali" velike sume, a moja firma opterećena hipotekama, kreditima, plaćanjem zakupa lokala, doprinosima za radnike, porezima, ali i naprasnim bojkotom pacijenata, počela je da propada.

- Na svakom ortopedskom pomagalu firme koje ih prodaju, zarađuju 50 procenata - kaže naš sagovornik. Od toga, dvadeset procenata "išlo" je lekarima. On dodaje, da su od svake proteze, "beli mantili" dobijali između 300 i 500 evra.

Epilog je poznat: četvoro užičkih lekara su u policijskom pritvoru od ponedeljka po podne, u utorak su podnete i krivične prijave, a u sredu će ih saslušati istražni sudija Višeg suda u Užicu. Prema podacima koje policija ima, ortoped dr Goran Janjušević se sumnjiči da je tokom "saradnje" sa prodavcima pomagala zaradio 8.660 evra i 80.000 dinara. On je, saznajemo nezvanično, policiji priznao izvršenje krivičnih dela. Sumnja se da je fizijatar dr Divna Trebinjac primila oko 48.000 dinara, načelnik fizijatrije dr Snežana Pajević oko 15.000 dinara, a fizijatar dr Ana Brkić 150 evra i 5.000 dinara.

U pritvoru su i Nikola Lukić, vlasnik firme "Ortopedija luks" iz Kragujevca, vozač u ovoj firmi Miodrag M., kao i Marko Cvetković, vlasnik beogradske "Ortopedije MC".

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.291.html:365455-Svedok-za-Novosti-Lekari-uzimali-petinu