Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Lokalna samouprava (see the full version of Lokalna samouprava)
Oreska - Užice : НЕГАТИВНЕ ПОСЛЕДИЦЕ НОВЕ УРЕДБЕ О КАТЕГОРИЗАЦИЈИ ДРЖАВНИХ ПУТЕВА - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: НЕГАТИВНЕ ПОСЛЕДИЦЕ НОВЕ УРЕДБЕ О КАТЕГОРИЗАЦИЈИ ДРЖАВНИХ ПУТЕВА

By: Pedja
Date: 06.03.2012. 19:16:04
Стална конференција градова и општина – Савез градова и општина Србије
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
Београд, 6.3.2012.

НЕГАТИВНЕ ПОСЛЕДИЦЕ
НОВЕ УРЕДБЕ О КАТЕГОРИЗАЦИЈИ ДРЖАВНИХ ПУТЕВА


Уредба о категоризацији државних путева усвојена је без консултација градова и општина
и СКГО, чиме је око 60 % регионалне путне мреже прешло у надлежност локалне самоуправе.
Овим решењем локалној самоуправи се намеће велика финансијска обавеза која ће
онемогућити њен ефикасан рад  

Стална конференција градова и општина – Савез градова и општина Србије изражава своје незадовољство начином усвајањем Уредбе о категоризацији државних путева објављене у Службеном гласнику Републике Србије, број 14, од 27.2.2012. године. Овом Уредбом градови и општине добили су обавезу одржавања око 60 % регионалних путева у Србији, што ће у стварности значити да ће локалне самоуправе огроман део својих буџетских средстава морати да издвоје за ове намене.

СКГО упозорава јавност и Владу Републике Србије да ће се преношењем надлежности за одржавање регионалних путева на локалне самоуправе на овакав начин, у потпуности поништити позитивни ефекти постигнути усвајањем Измена и допуна Закона о финансирању локалне самоуправе.

Због ограничених средстава у буџетима, локалне самоуправе неће бити у могућности да ефикасно обављају ову обавезу, тако да се као негативна последица примене ове уредбе може очекивати и пропадање путне мреже у наредним годинама.

Такође, наглашавамо да примена поменуте уредбе захтева и доношење додатног акта којим би се предвидело финансирање овако важне обавезе.

СКГО верује да је након усвајања Измена и допуна Закона о финансирању локалне самоуправе, као и Закона о равномерном регионалном развоју, намера законодавца била несметан и стабилан развој градова и општина у Србији, док ће усвајањем Уредбе о категоризацији државних путева сви позитивни ефекти ових законских решења  бити поништени и тиме онемогућен дугорочан развој локалне самоуправе.