- odlucis da registrujes domen mojdomen.iz.rs - opredelis se na kom hostu ces da drzis sajt pod zeljenim domenom - obratise se administratoru (ili ko je vec ovlascen) da ti dodele hosting (ako je komercijalan host, i platis) - oni ce ti traziti informaciju za koji domen hoces hosting, kazes im da hoces mojdomen.iz.rs - na hostu ce ti podesiti hosting pod tim domenom i dace ti dve DNS adrese (obicno u obliku ns1.domen.com, ns2.domen.com) - sada odes na www.iz.rs, ukucas mojdomen u polje Domen, a u polje adresa ukucas prvi DNS - prodjes celu proceduru registracije domena - naknadno, kroz FreeDNS interfejs dodas jos jedan NS slog za domen mojdomen.iz.rs ali ovaj put navedes adresu drugog DNS-a koji si dobio od svog hosta - sacekas da se osvezi DNS i da tvoj domen postane vidljiv
Ja sam pokušao da registrujem domen, a da ga drzim kod hosting provajdera. Uradio sam ovako (kako je napisano gore u uputstvu): 1 , 2 , 3 ,4 ,5 , ali kao što se u slikama da videti nešto neće. Onaj (na slici) DNS server sam dobio preko maila kada sam registrovao hosting. Jel zna neko zbog čega se ne prihvata?
Subject: Odg: Pomoć oko registracije domena iz.rs ?
By: Pedja Date: 03.09.2012. 15:52:44
U navedenom DNS ne postoje upisani podaci za izabrani domen.
Uzmimo da ste podesili dns za domen mojodomen.iz.rs a da je dnsserver ns1.freeserver.net
Na svom racunaru uradite sledece:
- otvorite komandni prozor (Start / Run / otkucajte cmd i pritisnite Enter) - otkucajte komandu nslookup (enter) - na promptu ukucajte: server=tvojdnsserver u ovom slucaju server=ns1.freeserver.net (enter) - na sledecem promptu ukucajte: set type=ANY (enter) - na slececem promptu ukucajte svoj domen, u ovom primeru mojdomen.iz.rs (enter)
I tada ce nslookup pokazati sta ima u DNS-u za navedeni domen.
Inace, kod bilo koje promene na DNS-u treba biti strpljiv. Vrlo retko je promena vidljiva odmah. Obicno treba par sati, a kod free DNS-ova se ponekad ceka i dan ili vise da prikazu podatke o podesenom domenu.
Evo podataka koji su mi stigli na mail kada sam napravio hosting na sajtu, pa sam učinio kako ste rekli: 1, 2. Šta ovo znači? I šta dalje raditi u ovom slučaju ?
Subject: Odg: Pomoć oko registracije domena iz.rs ?
Imam neki testni nalog na Freehostingu i cpanel izgleda ovako:
Da li ste mi samo sliku. a koji je to sajt, link, na slici vidim da se dosta razlikuje od cpanela freehosting-a kod mene (ili je to zbog toga što je kod mene instalirana sedmica kao o. sistem) ?