Forum: Oreska - Užice (see the full version of Oreska - Užice)
Board: Naše Užice (see the full version of Naše Užice)
Oreska - Užice : Nebojsa i Vladimir Jojic, Uzicani u Microsoft-u - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Pages: 1

Subject: Nebojsa i Vladimir Jojic, Uzicani u Microsoft-u

By: Pedja
Date: 05.03.2005. 21:13:31
Владимира Јојића знам из времена када је још био средњошколац, био је један од активнијих Ужичана на тадашњем ББС-у Ореска, отишао је да заврши средњу школу у Америци и брзо се прогурао као таленат.

Ево га сада, ради у Мајкрософту и то сигуран сам неке ствари о којима ми можемо да сањамо.

-------------

Политика, http://www.politika.co.yu/cyr/tekst.asp-t=17017&r=40.htm

НАШИ ЉУДИ У ВРХУ СВЕТСКЕ НАУКЕ
Отишли и одмах успели


Браћа, родом из Ужица, Небојша и Владимир Јојић кључни људи „Мајкрософтовог” истраживачког тима који ради на значајним открићима. – Још код нас наговештавали научне успехеУЖИЦЕ – Амерички медији ових дана објавили су да истраживачки тим компјутерског гиганта „Мајкрософта”, у сарадњи са научницима из медицине и осталих области, интензивно ради на проналажењу вакцина против сиде и других недовољно испитаних болести. Телевизијски канал НБЦ пратио је, тим поводом, конференцију медицинара у Бостону, па остварио директну линк везу са Сијетлом, у коме ради тим стручњака „Мајкрософта”. Ту, у граду на западној обали, интервју овој телевизији о најновијим резултатима тих истраживања дао је Небојша Јојић, наш човек, Ужичанин родом, који је, заједно са својим рођеним братом Владимиром, један од кључних људи тог „Мајкрософтовог” истраживачког тима.

Праћен будном пажњом светских научника и директном линк везом са комплетним истраживачким тимом славне компаније Била Гејтса (ту ради око 700 истраживача) Небојша је казао да је његова екипа, у којој су њих четворица, већ направила софтвер (алгоритам) који помаже у детектовању и пресретању вируса сиде пре него што он измени генетску структуру ћелије. Све то, наравно, тек треба даље да се испитује и за наредних шест месеци тачно ће се знати докле се с тим истраживањима стигло. Та информација, разумљиво, заинтересовала је светску јавност, па и некако стигла до Ужица, где многи нису ни знали какви сјајни научници, сада узданице „Мајкрософта”, потичу из овог града.

Управо ту, у свом родном граду, Небојша (сада су му 34 године) и Владимир (28) Јојић кренули су првим стазама науке и успеха. О томе су нам говорили њихови родитељи – мајка Гордана, економиста у пензији, и отац Мирољуб, инжењер пејзажне архитектуре запослен у ужичкој Дирекцији за изградњу. Њих двоје живе у невеликом двособном стану у овдашњој улици Ужичке Републике.

– Прве успехе Небојша је имао још као основац, ђак ужичке школе „Браћа Јечменица” – почиње причу мајка Гордана. – Био је изванредан у свему, а такмичио се из математике и физике. Сећам се, кад је био у седмом разреду као награду за освојено друго место из математике на савезном такмичењу у СФРЈ купили смо му први компјутер, који је њему и, тада шестогодишњем, Владимиру постао најдража играчка.

Већ у првој години средње Небојша је учествовао на међународном такмичењу из физике у Букурешту, за које су га припремали на београдском Природно-математичком факултету. Професори ПМФ-а приметили су његове нарочите могућности, па предложили да и без завршене средње школе упише овај факултет. Он је, у договору са родитељима, ипак одлучио да постане ђак Математичке гимназије у Београду, где су га одмах, само на основу освојених диплома и обављеног разговора, примили. Одужио им се тако што је био један од најбољих ученика те школе. Већ тада постао је и стипендиста САНУ.

Завршио је, потом, Електротехнички факултет, смер телекомуникација, у Београду, са високим просеком. Имао је, после тога, срећу да у тешка времена, средином деведесетих, буде међу 23 наша млада човека који су уз помоћ наше дијаспоре из САД добили могућност, визе и новац да наставе образовање у Америци.

Небојша се упорношћу и талентом убрзо и тамо наметнуо. Најпре је уписао магистарске студије из области компјутерске графике, а затим упознао Тома Хуанга, једног од врхунских светских научника у области компјутерске технологије. Овај му је помогао у усавршавању, био му ментор и дао препоруку за „фелоушип”, летњи рад у „Мајкрософту”. Старији Јојић је затим магистрирао, па 2001. године докторирао, упоредо радећи у истраживачком тиму познате фирме Била Гејтса.

Рад у „Мајкрософту” Небојша је искористио за нова доказивања, а највише за иновације из разних области. Има већ неколико својих патената. У последње време „Мајкрософт” силан новац издваја за компјутерска истраживања на проналажењу вакцине против сиде и других тешких болести. Међу кључним људима у тој истраживачкој групи су Небојша и његов брат Владимир, као и менаџер Хекерман, па они трагају спојем биоинжењеринга и компјутерских наука, користећи огромне могућности које имају моћне „Мајкрософтове” машине.

– И Владимир је у школи био сјајан, исто учио Математичку гимназију у Београду, па две године Природно-математичког факултета – наставља причу отац Мирољуб. – А онда је имао рад на једном међународном конкурсу из области компјутера и добио награду, захваљујући чему су га из Санта Феа звали и направили изузетак понудивши му да, иако несвршени студент, буде примљен као истраживач. Прихватио је он то, довршио тамо свој факултет, усавршио се из компјутерских наука, па онда, у оштрој конкуренцији, примљен на летњи рад у „Мајкрософт”.

У великој фирми, доказујући се потпуно сам, без обзира на успехе брата Небојше, Владимир је извесно време радио, те магистрирао и сада завршава докторске студије у Торонту. Већ преговара да по одбрањеном докторату поново ради у „Мајкрософту”, чијем се истраживачком тиму, у коме му је брат Небојша, и он прикључио. На питање упућено родитељима ко је од браће бољи научник, одговарају да су обојица најбољи, да је то врх светске науке и да су међусобно најбољи сарадници.

Обојица су ожењени, Небојша има двоје деце. Мада немају радно време, већ велику слободу у истраживањима, каткад даноноћно истражују. Њихови научни резултати се повремено објављују, али никад се не зна у којој мери ће бити практично примењени. Детаљније о ономе што раде може се сазнати ако се на Интернет претраживачу „гугл” укуцају њихова имена.

Мада за долазак у Србију немају времена, везе са завичајем Небојша и Владимир нису запоставили. Помажу нашим људима који тек дођу у Америку, стално се чују са својим родитељима, а Гордана и Мирољуб повремено оду преко Океана, у посету синовима и унуцима.

Бранко Пејовић